Malaysia Airlines, compania care a pierdut in conditii extraordinare doua avioane in acest an, a decis sa renunte la 6.000 de angajati (aproximativ 30% din efective) si va trece 100% in posesia statului, scrie BBC. In martie s-a prabusit zborul MH370 care nu a fost gasit nici pana acum, iar in iulie a fost doborat in Ucraina zborul MH17. Peste 500 de oameni au murit in aceste doua dezastre aeriene, iar compania a avut mult de suferit la partea de imagine.

Compania spera sa revina in 2018 pe profit si va desfasura un plan de redresare care va costa peste un miliard de dolari, cea mai dura masura fiind reducerea efectivelor de la 20.000, la 14.000 de persoane. In plus, compania va trece total in posesia statului, in prezent fondul de stat Khazanah Nasional avand 69% din actiuni.

Dupa disparitia zborului MH370 compania a avut mult de suferit, numarul de rezervari a scazut, iar multi clienti asiatici au evitat din superstitie sa mai zboare cu Malaysian. Compania a intrat in agonie dupa prabusirea zborului MH370 - doborat de separatisti in Ucraina - numarul total de rezervari scazand cu peste 30% in zilele de dupa accident.

In aceste conditii, sefii companiei spun ca era nevoie de un plan de redresare, fiindca declinul s-a accelerat dupa catastrofa din Ucraina.

Compania a raportat al saselea trimestru consecutiv de pierderi si si-a propus ca obiectiv sa revina pe profit in 2018.