Victor Ponta invita oamenii de afaceri chinezi sa investeasca in agricultura, energia si infrastructura din Romania
"Romania este tara din Europa care are toate tipurile de resurse energetice, energie nucleara, si dorim sa dezvoltam aceste capacitati prin colaborarea cu companii din China, energie hidro, care asigura un sfert din productia nationala, energie pe carbune, energie termo, unde e nevoie de investitii, avem resurse importante, dar avem nevoie de investitii in retehnologizare si protectia mediului, energie regenerabila, acolo unde companii din China sunt deja prezente prin investitii in domeniul energiei eoliene", a declarat Ponta.
Acesta a mai spus ca pentru Romania este esentiala si dezvoltarea retelei de infrastructura, iar proictele in domeniu cu companiile chineze trebuie dezvoltate, cu respectarea procedurilor existente la nivelul UE si a standardelor de calitate europene. Ponta s-a aratat insa convins de faptul ca deja companiile chineze au o capacitate dovedita de a respecta aceste standarde si de a dezvolta impreuna cu firmele romanesti proiecte de infrastructura.
Printre firmele prezenta la intalnirea cu premierul Ponta s-au numarat China Synohidro Group si China Gezhouba Group care, potrivit declaratiilor autoritatilor romane, sunt interesate de proiecte in infrastructura sau de cel de la Hidrocentrala Tarnita, China General Nuclear Power Group si China Huadian Group, ultima avind ca domenii de interes sectorul hidrocentralelor, eolian sau termocentrala Rovinari.
La intalnire au participat si companiile China Communications Construction Corporation, interesata de proiectele Pitesti-Craiova, Comarnic-Brasov, modernizarea podului Constanta sau podul de la Braila, precum si China Railway Corporation, care ar trebui sa asigure realizarea proiectului trenului de mare viteza Bucuresti-Constanta.
Au fost prezenti de asmenea reprezentanti ai China National Electric Engineering Construction Corporation, care va moderniza termocentrala Mintia-Deva, si China Junlun Petroleum Co. Ltd., care potrivit autoritatilor romane, ar fi interesata de privatizarea combinatului din Ramnicu Valcea sau a Cuprumin.
De asemenea, dintre participanti, China State Grid Corporation si-a exprimat interesul pentru preluarea unor actiuni in sistemul de distributie de electricitate in Romania, China Overseas Oil Engineering Company pentru cooperarea in domeniul exploatarilor petroliere din Marea Neagra, iar China Coal Technology and Engineering Group Corporation ar fi interesata sa investeasca in Valea Jiului, in domeniul mineritului.
La reuniune a mai luat parte si conducerea Beijing MingChangSenMu Medical Instruments/ Wonder Investment Management (Shenzen) care este interesata de privatizarea Sanevit S.A., precum si mai multe firme chineze sau mixte, romano-chineze, din sectorul zootehnic.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
In hidro - a invatat si romanul si poate si singur...
In titei, petrol, gaz - mixt - EU-USA...
Zau ca se poate - dar vrea Grivei Ponta?
Zau ca nu inteleg care este rolul si importanta chinezilor in sectorul energetic din RO!
1) Hidrocentrala de pompaj Tarnita este demonstrata cu ajutorul studiilor de fezabilitate ca paguba. E inutila.
2) Calea Ferata de mare viteza Constanta - Bucuresti - granita cu Ungaria, estimata la 11 miliarde Euro are nevoie de minim 9 milioane pasageri pe an, platitori de bilite costing minim 50 Euro, o imposibilitate, doar pentru recuperarea investitie in 25 ani, fara a pune la socoteala cheltuielile de intretinere.
3) Construcția reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, din nou, nu se justifica in prezent pentru ca nu este consum, iar chinezii pe deasupra nici nu au experienta mare cu reactoare Candu, singurele viabile economic pentru Romania.
4) Parcurile industriale romano - chineze, tot asa, sunt idei vagi, neserioase, lipsite de concret.
5) Noile parcuri eoliene aduse din China sunt de asemenea inutile pentru noi, tara fiind saturata de moriști care din cauza subvențiilor cu certificate verzi consuma de fapt mai mult decât produc.
6) Podul peste Dunare de la Braila ar costa cel putin cit cel de la Calafat cu deosebirea ca singurul oras deservit ar fi Tulcea. Toate studiile de fezabilitate arata ca nu se justifica asemenea lucrare.
7) Autostrazile Pitesti - Craiova sau Comarnic - Brasov bat pasul pe loc de multa vreme lucru care arata ca nu sunt viabile economic. Acordarea contractelor catre o companie Chineza ne poate aduce repede in situatia Bechtel sau in cea patita de polonezi cu chinezii de la Covec. Riscurile sunt prea mari ca statul sa arunce niste bani si in final lucrarile sa fie parasite.