Recentele provocari de ordin economic si situatia tensionata in plan geopolitic impun o mai mare determinare din partea Guvernului de a face in Romania un mediu mai bun pentru companiile care au deja operatiuni aici, si o destinatie mai atractiva pentru potentiali investitori, se arata intr-un comunicat de presa al AmCham Romania si al Consiliului de Afaceri Romano- American (AMRO), transmis cu ocazia organizarii unui seminar dedicat analizei impactului reglementarilor legislatie asupra mediului de afaceri. La seminar participa premierul Victor Ponta si Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa si Eurasia.

"Nu am pierdut niciun prilej in dialogul nostru cu Guvernul de a solicita transparenta prin consultare, derularea de analize de impact prealabile adoptarii de legislatie, predictibilitatea politicilor publice, si reducerea numarului de ordonante de Guvern/de urgenta, acestea fiind o parte din principiile si mecanismele ce trebuie respectate in scopul amintit mai sus. Recunoasterea in mod public a nevoii de imbunatatire a acestor domenii prin adoptarea Planului de Actiune este un semnal pozitiv si asteptam cu interes urmatoarea ocazie pentru a saluta progresul inregistrat in implementarea Planului", se mai arata in comunicatuil AmCham si AMRO.

"Cel mai important lucru pe care il poate face Romania pentru a atrage investitii si a crea locuri de munca (...) este sa continue procesul de consolidare a statului de drept", spunea Vice-Presedintele Joe Biden in timpul declaratiilor de presa comune cu Primul-Ministru Victor Ponta in timpul vizitei sale la Bucuresti din luna mai a acestui an. In incheiere declara "Acolo unde legile sunt respectate, unde tribunalele solutioneaza litigiile in mod transparent si corect, unde regulile pietei sunt predictibile, acolo investesc companii din toata lumea", se aminteste in comunicat.

"Cu acel prilej, in numele AmCham Romania si al Consiliului de Afaceri Romano- American (AMRO), am salutat in mod public Planul de Actiuni anuntat de Premier pentru stimularea relatiilor comerciale intre SUA si Romania, un plan ce vizeaza predictibilitatea si stabilitatea procesului legislativ si de reglementare derulat de Guvern. Reiteram acum nevoia de continuitate si consecventa in implementarea planului", se mai arata in comunicatul care prezinta punctul de vedere al presedintelui AmCham Romania, Valeriu Nistor, si presedintelui AMRO, Eric Stewart.

"Ne bucuram sa participam astazi alaturi de membri ai organizatiilor noastre, de reprezentanti au Guvernului si ai autoritatilor, in cadrul unui eveniment important pentru implementarea Planului de Actiuni. Seminarul din 8 septembrie desfasurat la Palatul Parlamentului va promova beneficiile realizarii de analize de impact ale reglementarilor legislative, un instrument folosit intens la nivel international in procesul de elaborare a politicilor publice. Realizarea ex-ante, in mod adecvat a evaluarilor privind impactul proiectelor de legi si al reglementarilor contribuie la eficienta si transparenta actului guvernanmental. In sine, evaluarea impactului reglementarilor legislative este un pas inainte in implementarea Planului de Actiune si serveste obiectivul mai larg de competitivitate economica a Romaniei. Evenimentul se adauga asistentei si expertizei pe care organizatiile noastre le furnizeaza in mod constant pentru a ajuta la cresterea capacitatii administrative a Guvernului Romaniei de a derula evaluari de impact a reglementarilor legislative precum si alte prevederi ale Planului de Actiuni adoptat in mai. Sprijinul Guvernului SUA, prin intermediul Ambasadei de la Bucuresti si Departamentului de Comert, a fost deosebit de valoros in organizarea acestui tip de eveniment, dovedind in acelasi timp angajamentul partii americane fata de consolidarea relatiilor comerciale bilaterale", se mai precizeaza in comunicat.