Autoritatile americane au amenintat grupul Yahoo! cu o amenda de 250.000 de dolari pe zi in 2007-2008 pentru a constrange compania sa ofere date privind utilizatorii sai in numele securitatii nationale, a comunicat joi grupul american de internet, potrivit AFP.

Conform celor 1.500 de pagini de documente facute publice joi, grupul american a fost in cele din urma constrans sa cedeze ordinelor administratiei dupa ce a fost respins de doua instante responsabile cu controlul operatiunilor de spionaj.

"Documentele publicate arata cum am fost nevoiti sa ne luptam in fiecare etapa pentru a ne opune masurilor de supraveghere ale administratiei", afirma Ron Bell, responsabil cu problemele juridice la Yahoo!, intr-un mesaj postat pe unul dintre blogurile oficiale ale grupului.

Potrivit lui Bell, autoritatile au mers atat de departe incat au amenitat compania cu o amenda de 250.000 de dolari pe zi pentru a o constrange sa dezvaluie date in cadrul programului de interceptare a telecomunicatiilor, PRISM.

"Am refuzat sa acceptam ceea ce noi am considerat a fi o supraveghere care contravine Constitutiei", a spus responsabilul Yahoo!.

Dezvaluit de fostul spion american Edward Snowden, programul PRISM al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) permite interceptarea comunicatiilor electronice ale persoanelor straine si care se afla probabil in strainatate. Conform documentelor prezentate de Snowden, companii precum Facebook, Google, Microsoft, Apple, AOL, Skype si Yahoo! s-au asociat la acest program, chiar daca aceste grupuri au negat mereu ca au acordat un acces direct la serverele lor.

In mesajul sau, Yahoo! nu dezvaluie cat de multe astfel de date le-a livrat autoritatilor, dar saluta faptul ca a obtinut declasificarea a 1.500 de pagini de documente secrete.

Conform unor documente ale justitiei partial cenzurate si consultate de AFP, Yahoo! a sfidat guvernul, invocand Constitutia si afirmand ca programul de supraveghere incalca regulile privind protectia vietii private.

Intr-un pasaj, grupul afirma astfel ca solicitarile administratiei "sunt neconstitutionale deoarece permit o supraveghere fara mandat a comunicatiilor persoanele ale unor cetateni americani (...) si care nu sunt justificate".

In pofida acestor obiectii, un document din 14 mai 2008 arata ca Yahoo! a inceput sa se conformeze dispozitiilor autoritatilor privindu-i 'pe utilizatorii prioritari ai mesageriei electronice pe care guvernul voia sa-i supravegheze'.