UPDATE Conflictul de la Tarom s-a incheiat marti, in jurul orei 15:00, anunta televiziunea nationala, pe site-ul sau. "Toate cursele vor fi reluate in cel mult doua ore. Insotitorii de bord au acceptat sa revina la munca dupa inca o runda de negocieri. Marti au fost anulate patru curse si 16 au avut intarzieri", potrivit sursei citate.

In cursul diminetii, protestul a continuat, insotitorii de zbor anuntand ca nu vor urca in avioane, dupa ce luni, 15 septembrie, pilotii au declansat o greva spontana, o parte dintre ei refuzand sa plece in cursa, anunta Stirile Pro Tv.

Tarom anuntase, anterior, ca patru curse, intre care trei externe, sunt anulate, iar alte patru au intarzieri, marti, din cauza protestului unor piloti si insotitori de bord. Dintr-o medie de 59 de curse pe zi (interne, externe, chartere), din cauza lipsei de personal navigant apt de zbor (insotitori de bord), compania Tarom are, in acest moment, patru anulari si tot atatea intarzieri.

Astfel, in prezent, au intarziere cursele ROT 383/4 Bucuresti - Paris - Bucuresti, ROT 391/2 Bucuresti - Londra - Bucuresti, ROT 363/4 Bucuresti - Amsterdam - Bucuresti si ROT 705/6 Bucuresti - Iasi - Bucuresti. Restul curselor care aveau intarziere au decolat, se arata intr-un comunicat citat de Mediafax.

Tot marti, sunt anulare zbourile ROT 301/2 Bucuresti - Frankfurt - Bucuresti (pasagerii au fost reprogramati pentru RO 305/6 Bucuresti - Frankfurt - Bucuresti), ROT 351/2 Bucuresti - Geneva - Bucuresti, ROT 701/2 Bucuresti - Iasi - Bucuresti si ROT 201/2 Bucuresti - Chisinau - Bucuresti, iar cursa ROT372 Bruxelles - Bucuresti via Geneva a fost rerutata, pentru protejarea pasagerilor zborului ROT352 Geneva-Bucuresti.

Ora 11:18: Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, va trimite Corpul de Control la Tarom dupa ce sindicatele din companie au sesizat, in cadrul intalnirii de marti de la sediul ministerului, un management defectuos, au declarat surse din Ministerul Transporturilor citate de Agerpres. Pe de alta parte, reprezentantii sindicatelor TAROM s-au angajat marti, in cadrul intalnirii cu Ioan Rus, sa respecte orarul de zbor pana luni, cand va avea loc o noua intalnire cu seful de la Transporturi.

"Desi in acest moment nu exista zboruri anulate, Compania Tarom anunta astazi, 16.09.2014, intarzieri si posibile anulari ale zborurile pe curse interne si externe. TAROM se confrunta cu o lipsa de personal navigant apt de zbor (piloti si insotitori de bord). Continua si astazi intalnirile dintre reprezentantii conducerii companiei si cei ai personalului navigant pentru deblocarea situatiei", se arata intr-un comunicat de presa al companiei, citat de Mediafax.

Pasagerii curselor Tarom care vor avea intarzieri sau vor fi anulate vor primi asistenta, conform Regulamentului EC261/2004 privind drepturile pasagerilor. Pasagerii pot solicita informatii prin agentiile companiei sau prin call center, de luni pana vineri, intre orele 08.00-20.00 si sambata, intre orele 09.00 si 14.00, la numerele de telefon 9361 (valabil pentru apeluri din Bucuresti), 021.204.64.64, 021.303.44.00 sau 021.303.44.44.

"Compania TAROM regreta situatia creata si depune toate eforturile pentru desfasurarea normala a zborurilor", se mai arata in comunicatul citat.

Luni, sapte curse Tarom, intre care doua externe, au fost anulate, iar alte doua au avut intarzieri, in urma unui protest spontan al unor piloti si copiloti.

"Aceste neregularitati ale zborurilor au aparut din cauza unor actiuni spontane ale echipajelor Tarom (piloti si copiloti). Momentan, compania nu a primit o informare oficiala din partea acestor echipaje", arata compania, intr-un comunicat de presa.