Actionarii Siveco l-au numit vineri pe Florin Ilia director general al companiei si presedinte al Consiliului de Administratie, potrivit unui comunicat al companiei. Ilia o inlocuieste astfel la conducerea companiei pe Irina Socol, care s-a retras in urma arestarii preventive in dosarul de spalare de bani. Din punct de vedere operational si managerial, Siveco functioneaza la parametri normali, mai anunta comunicatul citat.

Florin Ilia (47 ani) este absolvent al Facultatii de Matematica si Informatica din Universitatea din Bucuresti. Este specialist in sisteme IT. A jucat un rol important in procesul de extindere internationale a Siveco, unde lucreaza din 1994.

Reamintim ca Irina Socol a fost arestata in dosarul de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice, printr-o decizie luata de Tribunalul Bucuresti. In referatul cu propunerea de arestare preventiva, procurorii au aratat ca Irina Socol ar fi pus bazele mecanismului evazionist in care a angrenat firma pe care a infiintat-o, dupa atragerea mai multor complici, vizati si ei de ancheta procurorilor, care au recunoscut faptele si au prezentat pe larg modul in care acestea au fost comise.

Procurorii sustin ca in contabilitatea producatorului de soft ar fi fost inregistrate achizitii fictive de servicii reprezentand crearea unor programe informatice care in realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, Sivco ar fi achizitionat fictiv servicii de programare informatica de la mai multe firme de tip "fantoma". In lantul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip "fantoma", iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei Siveco, ar apartine unor cetateni de etnie roma din Sintesti.

Compania Siveco a aratat intr-un comunicat de presa ca "își susține pe deplin nevinovăția și va demonstra că nici Siveco și nici Irina Socol, Aurora Crusti sau alți reprezentanți nu au comis vreo ilegalitate".