Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a spus marti ca si-ar dori o prezenta mai activa a Parchetului General in cazurile de incalcare a concurentei astfel incat sa creasca elementele de descurajare inclusiv prin posibilitatea unor condamnari penale. Chiritoiu a mai spus,la conferinta de inchidere a proiectului european 'Economie, legislatie si concurenta', organizata de Freedom House, ca ininvestigatia pe piata de retail alimentar se va lua o decizie pana la sfarsitul acestui an: patru mari retaileri, Metro, Rewe, Mega Image si CDE R Interex sunt anchetati pentru intelegere "pe verticala" cu furnizorii si risca amenzi intre 2 si 4% din cifra de afaceri.

Bogdan ChiritoiuFoto: Hotnews

Chiritoiu a anuntat marti ca autoritatea de concurenta a finalizat rapoartele de investigatie pe piata comercializarii produselor alimentare. Aceste dosare vor fi trimise companiilor si vor fi audieri la sfarsitul lunii octombrie.

  • "Ma astept ca pana la sfarsitul acestui an sa avem o decizie in aceasta investigatie. Genul acesta de intelegeri pe verticala intre retaleri si furnizorii lor sunt considerate de gravitate medie si sanctiunile se pot situa intre 2% si 4% din cifrele de afaceri", a declarat marti Bogdan Chiritoiu prezent la conferinta de inchidere a proiectului european 'Economie, legislatie si concurenta', organizata de Freedom House.

In septembrie 2009, Consiliul Concurentei a declansat patru investigatii privind potentiala incalcare a Legii Concurentei si a Tratatului CE, de catre comercianti cash and carry, comercianti cu amanuntul si furnizori de produse alimentare.

Investigatiile privesc posibile intelegeri anticoncurentiale intre comercianti si furnizorii acestora, referitoare la stabilirea preturilor de vanzare sau de revanzare, cu potentiale efecte asupra bunastarii consumatorilor finali.

Prima investigatie vizeaza societatile membre ale grupului Metro (Metro Cash & Carry Romania SRL, real, Hypermarket Romania SRL, MGB Metro Buying Group SRL) si furnizorii acestora. Cea de- a doua investigatie are in vedere societatile grupului Rewe (Selgros Cash & Carry SRL si Billa Romania SRL), in timp ce a treia si a patra privesc societatile Mega Image, CDE R Interex si furnizorii acestora.

Activitatea desfasurata de catre aceste societati reprezinta aproximativ 40% din valoarea totala a comertului modern alimentar romanesc.

Mai multe detalii despre aceasta investigatie - in documentul atasat.