Gigantul american al vanzarilor online eBay a acceptat marti argumentele actionarilor care cereau sciziunea sa si a decis sa faca din foarte rentabila sa filiala de plati PayPal o societate independenta, incepand de anul viitor, scrie AFP.

Actionarii actuali ai eBay vor primi actiuni ale viitoarei societati PayPal in limita participarii actuale in cadrul grupului.

eBay a explicat intr-un comunicat ca a luat aceasta decizie dupa ce a examinat in profunzime diversele optiuni strategice la dispozitie.

Actionarii vor putea astfel pune in practica "strategii de investitii mai aplicate", a explicat grupul, fara a intra in detalii tehnice legate de sciziune.

PayPal a reprezentat 41% din cifra e afaceri a eBay anul trecut si are peste 152 de milioane de conturi active.

Directorii actuali ai eBay - directorul general John Donahoe si directorul financiar Bob Swan - vor conduce toate fazele transformarii grupului, dar nu vor ocupa functii operationale in noile societati, urmand sa isi mentina locurile in consiliile de administratie.

Noul eBay va fi condus de Devin Wenig, in prezent presedinte la eBay Marketplaces.

PayPal va fi condusa de Dan Schulman, venit de la American Express, dupa ce a ocupat functii de conducere la AT&T, Priceline si Virgin Mobile.