Reprezentantii Lukoil au notificat Garda de Mediu ca opresc activitatea rafinariei Petrotel-Lukoil din Ploiesti fara a preciza un motiv si fara a da un termen la care rafinaria va fi repornita, compania neanuntand autoritatile si despre eventuale disponibilizari colective sau somaj tehnic, scrie Mediafax.

Reprezentantii rafinariei Petrotel-Lukoil din Ploiesti au notificat, vineri, Garda de Mediu - Comisariatul Judetean Prahova asupra faptului ca opresc activitatea rafinariei incepand de vineri dupa-amiaza, fara a preciza, in notificare, un motiv pentru care opresc instalatiile din rafinarie si nici o data la care acestea ar urma sa fie repornite, a declarat sefel Garzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache.

Potrivit acesteia, in notificarea transmisa Garzii de Mediu Prahova reprezentantii rafinariei anunta, totodata, ca ¬vor realiza in continuare monitorizarea permanenta in ceea ce priveste respectarea parametrilor prevazuti in autorizatia de mediu¬.

Pe de alta parte, desi activitatea rafinariei a fost intrerupta incepand de vineri dupa-amiaza, cand instalatiile acesteia au fost oprite pe rand, conform procedurilor, conducerea Petrotel-Lukoil nu a anuntat autoritatile despre eventuale disponibilizari colective sau somaj tehnic.

Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Prahova, Cristina Stoichici, a declarat, luni, ca din partea companiei Lukoil nu a fost primita nicio notificare privind o eventuala decizie de a face concedieri colective sau de a trimite oamenii in somaj tehnic.

Mai mult, surse din cadrul rafinariei sustin ca in 3 octombrie, la o zi dupa ce procurorii au facut perchezitii la sediul a cinci firme care isi desfasoara activitatea pe platforma rafinariei din Ploiesti, directoarea adjuncta a rafinariei a semnat si transmis catre AJOFM Prahova o solicitare prin care cerea eliberarea unei adeverinte care sa ateste daca in baza de date a AJOFM exista persoane calificate ca inginer constructii civile si cercetator constructii civile si industriale, intrucat rafinaria ar cauta sa angajeze astfel de specialisti.

Luni, la peste 48 de ore de cand au fost oprite instalatiile din incinta rafinariei, angajatii Petrotel-Lukoil au mers in continuare la program.

Liderul de sindicat din cadrul Lukoil, Gheorghe Paraschivoiu, a declarat ca oamenii merg in continuare la serviciu si ca nu au fost anuntati despre eventuale concedieri.

Potrivit lui Paraschivoiu, decizia de a fi oprita activitatea rafinariei ar apartine procurorilor care instrumenteaza dosarul in care cinci companii care activeaza pe platforma rafinariei din Ploiesti sunt cercetate pentru evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro.

Gheorghe Paraschivoiu a mai spus ca angajatii rafinariei nu exclud posibilitatea de a iesi in strada daca nu vor fi deblocate conturile pentru salariile oamenilor care lucreaza in cele cinci firme.

Potrivit lui Gheorghe Paraschivoiu, la firmele care isi desfasoara activitatea pe platforma rafinariei din Ploiesti si care tin de compania Lukoil lucreaza aproximativ 2.500 de salariati.

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a decis punerea sub sechestru asigurator a produselor rafinariei Petrotel Lukoil aflate in depozitele si conductele Oil Terminal, pana la concurenta sumei de 1,039 miliarde lei. Informatia a fost transmisa luni de Oil Terminal Bursei de Valori Bucuresti.

"Ponderea tranzactiilor Lukoil la 30.09.2014 este de 34,2% din cifra de afaceri preliminata a Oil Terminal. Conducerea Oil Terminal va analiza de urgenta situatia cu toti factorii implicati si va stabili un plan de masuri pentru limitarea impactului acestui eveniment asupra activitatii sale", se arata intr-un comunicat al companiei.

Procurorii au facut, joi, perchezitii la sediile mai multor companii apartinand Lukoil, inclusiv la rafinaria din Ploiesti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.

Parchetul Curtii de Apel Ploiesti anunta, joi, ca au fost facute 23 de perchezitii la sediile Petrotel Lukoil Ploiesti, Lukoil Energy&Gas Romania, Lukoil Lubricants East Europe, Agentia Lukom-A-Romania si TP LOG Services, toate din Ploiesti.

Procurorii au ridicat mai multi saci cu documente, iar la o zi de la efectuarea perchezitiilor Lukoil a oprit productia rafinariei din Ploiesti.