Rafinaria Petrotel Lukoil anunta, marti, ca sechestrul instituit pe conturile bancare si stocurile comerciale de produse ale societatii a fost ridicat, astfel ca va incepe procedurile de pregatire pentru repornirea instalatiilor tehnologice, a caror oprire incepuse vineri, in urma unor perchezitii ale Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti efectuate intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro.

LukoilFoto: Lukoil.com

Anuntul vine la mai putin de o zi dupa ce premierul Victor Ponta ii criticase voalat pe procurori pentru sechestrul instituit. Premierul Victor Ponta s-a aratat nemultumit luni de sechestrul impus de procurori in cazul prezumtivei evaziunii de 230 de milioane de euro de la Lukoil, afirmand ca acolo sunt 3.500 de angajati care trebuie sa isi primeasca salariile iar actionarii nu "fugeau cu conductele in Rusia".

UPDATE 14.00Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti informeaza ca fata de directorul general al S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, Bogdanov Andrey, s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani si s-a instituit masura preventiva a controlului judiciara. De asemenea, confirma ridicarea partiala a sechestrului asigurator asupra conturilor bancare. Au fost extinse masurile asiguratorii asupra altor bunuri puse la dispozitie de S.C.PETROTEL LUKOIL S.A.Ploiesti, fara a se preciza acestea.

Comunicatul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti:

La data de 02.10.2014, in conformitate cu prevederile legale, respectiv art.11 din Legea 241/2005 potrivit carora ,, in cazul in care s-a savarsit o infractiune prevazuta de prezenta lege, luarea masurilor asiguratorii este obligatorie,, si conform prev.art.32 din Legea 656/2002 potrivit carora ,, in cazul in care s-a savarsit o infractiune de spalare a banilor (¬), luarea masurilor asiguratorii este obligatorie,, si in acelasi sens art.33 alin.6 din Legea 656/2002 ,, pentru a garanta ducerea la indeplinire a confiscarii bunurilor, este obligatorie luarea masurilor asiguratorii prevazute de codul de procedura penala,, s-a dispus masura sechestrului asigurator.

La data de 06.10.2014, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a dispus inlocuirea masurilor asiguratorii, prin ridicarea partiala a sechestrului asigurator asupra conturilor bancare, pentru a da posibilitatea S.C.PETROTEL LUKOIL S.A.Ploiesti sa isi desfasoare activitatea curenta in conditii de normalitate cu tertii si sa plateasca drepturile salariale si contributiile la bugetul de stat.

In cauza au fost extinse masurile asiguratorii asupra altor bunuri puse la dispozitie de S.C.PETROTEL LUKOIL S.A.Ploiesti.

De asemenea, fata de directorul general al S.C.PETROTEL LUKOIL S.A.Ploiesti, BOGDANOV ANDREY, s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani si s-a instituit masura preventiva a controlului judiciar.

Masurile instituite au avut un caracter strict procedural in conformitate cu legile speciale si normele de procedura penala, singurele care guverneaza procesul penal.

Cercetarile urmeaza a fi continuate pentru strangerea probelor necesare cu privire la existenta infractiunilor, pentru identificarea persoanelor ce au savarsit infractiuni si in vederea stabilirii raspunderii penale a acestora.

***

Potrivit unui comunicat de presa al companiei Lukoil, citat de Agerpres, procurorii au audiat, luni, mai multe persoane, iar ulterior masurile asiguratorii, respectiv sechestrul instituit pe conturile bancare si stocurile comerciale de produse ale societatii, au fost ridicate.

Ca urmare a acestui fapt, rafinaria va demara procedurile pentru pornirea normala a instalatiilor tehnologice, se arata in documentul citat.

Rafinaria Lukoil din Ploiesti a inceput, vineri, procedura de oprire a tuturor instalatiilor tehnologice, in notificarea transmisa Garzii de Mediu Prahova aratand ca este vorba despre o actiune 'neplanificata'.

O echipa complexa formata din procurori, ofiteri de politie din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, inspectori din cadrul Directiei Generale Vamale, inspectori din cadrul Directiei Nationale Antifrauda si lucratori din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Prahova au efectuat, joi, 23 de perchezitii la sediile societatilor comerciale S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. Ploiesti, S.C. LUKOIL ENERGY & GAS ROMANIA S.R.L., S.C. LUKOIL LUBRICANTS EAST EUROPE S.R.L., S.C. AGENTIA LUKOM-A-ROMANIA S.R.L., S.C. TP LOG SERVICES S.R.L., toate situate in municipiul Ploiesti.

In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani.

In aceasta faza a procesului penal, prejudiciul estimat este in cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infractiunii de evaziune fiscala in cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) si 533.598.577 lei (118 milioane euro) din savarsirea infractiunii de spalare de bani.