"Romania este primul stat membru al UE pentru care, in baza Orientarilor privind ajutoarele de stat pentru protecţia mediului şi energie pentru perioada 2014-2020, publicate in luna aprilie 2014, Comisia Europeana a adoptat decizia de autorizare a schemei de ajutor de stat fara deschiderea vreunei investigaţii. Aprobarea schemei suport initiate de Ministerul Economiei reprezinta o confirmare a necesitatii sustinerii industriei europene in vederea pastrarii competitivitatii marilor consumatori industriali. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani, urmand a fi aplicata de la 1 decembrie 2014 pana la 31 decembrie 2024", a declarat Constantin Nita, Ministrul Economiei.
Exceptarea se va realiza diferentiat, in funcţie de electro intensitatea operatorilor economici:
- 85% in cazul unei electro intensitaţi mai mari de 20%
- 60% in cazul unei electro intensitaţi de 10-20%
- 40% in cazul unei electro intensitaţi de 5-10%.
Bugetul anual estimat al aplicarii acestei scheme de sprijin este de circa 75 de milioane euro, pentru aproximativ 300 de beneficiari. Pentru aceasta schema de ajutor de stat nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat, iar procedura de compensare a certificatelor verzi ce vor fi exceptate de la plata prin aplicarea acestei scheme pe o perioada de 10 ani este stabilita de ANRE, precizeaza Ministerul Economiei.
Marii beneficiari sunt companii precum Alro si ArcelorMittal care au facut presiuni constante asupra Guvernului pentru a primi o serie de facilitati la plata energiei electrice. Contactat in luna iunie de HotNews.ro Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), a afirmat ca "se discuta sa fie trecute (n.red. certificatele verzi pe care ar fi trebuit sa le plateasca marii consumatori) la ceilalti consumatori". "Asa cum a fost facut actul normativ, se va rasfrange asupra tuturor celorlati consumatori", a precizat atunci Havrilet.
Pe mine nu m-a intrebat Romania nimic si vreau / nu pot fi obligat sa platesc pentru ceea ce consuma altii.
peste tot e la fel. Deci oriunde in UE te'ai muta s'ar intampla la fel.
Iote si o referinta la un articol din HN
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-17992310-domnul-ionescu-complicatele-statistici-avem-36-000-locuri-vacante-dar-700-000-someri.htm
Intr'un articol scris de Dan Popa pe Hot News aflam ca nesimtitii de someri care nu vor sa munceasca sunt 700 000.
Daca imparti cele 750 de milioane de euro date ca "ajutor" capitalistilor (cei care produc si nu intind mana) spre deosebire de aia care ai dreacu ne fura din taxele noastre (ale voastre ca io platesc in alta parte) ar veni cam 1071 euro de caciula. Ce sa vezi surpriza cam somajul pe un an -- maximul admisibil prin lege.
Si asta e numai ajutorul pentru sectorul energetic. Ar fii interesant sa auzim si de alte ajutoare pentru simbolurile capitaliste de la noi din tara.
Cred ca poti sa'l alegi pe domnu Ionescu din articolul mai sus mentionat - sa'i dai 10 milioane de euro - si sa vezi cum din lepra nesimtita devine ditamai capitalistul cu firme.
Deci morala: iei 1000 de euro pe an ajutor de somaj -- ejti o lepra nesimtita care ne consuma taxele.
Iei 10 bulioane de euro - ejti cAPITALIST cu c mare.
Trebuie niste tehnologii mai eficiente pt producerea de energie electica altfel decat prin metodele clasice si verificate (termocentrale pe combustibili sau centrale nucleare), pt ca aceste chestii "verzi" nu ofera siguranta ca si energia atunci cand iti trebuie (de pilda iarana nu prea ai energie de la panourile solare, iar daca e vorba de eoline se intampla sa fie si zile fara vant) si au si costuri mult mai mari si amortizarea pe perioada mult mai amre decat la centralele nucleare de pilda.
Si, adica, tot noi suntem obligati sa platim mai mult pt ceva ineficient, cand totusi exista alternative mai eficiente. Cam trist.