Comisia Europeana a aprobat schema de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie electrica care urmeaza sa fie exceptati de la plata pana la 85% a certificatelor verzi, informeaza Ministerul Economiei printr-un comunicat de presa. Potrivit Comisiei Europene, schema notificata de Ministerul Economiei "respecta normele UE privind ajutoarele de stat, in special noile Orientari ale Comisiei privind ajutoarele destinate protectiei mediului și energiei". Reamintim ca Executivul a decis in iunie ca marii consumatori de energie electrica sa fie exceptati de la plata pana la 85% a certificatelor verzi. Insa ceea ce ar fi trebuit sa plateasca marii consumatori va fi distribuit consumatorilor casnici si firmelor mici. Adica, acestia urmeaza sa suporte subventiile catre industrie, valoarea ajutorului fiind estimata la circa 750 milioane de euro.

"Romania este primul stat membru al UE pentru care, in baza Orientarilor privind ajutoarele de stat pentru protecţia mediului şi energie pentru perioada 2014-2020, publicate in luna aprilie 2014, Comisia Europeana a adoptat decizia de autorizare a schemei de ajutor de stat fara deschiderea vreunei investigaţii. Aprobarea schemei suport initiate de Ministerul Economiei reprezinta o confirmare a necesitatii sustinerii industriei europene in vederea pastrarii competitivitatii marilor consumatori industriali. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani, urmand a fi aplicata de la 1 decembrie 2014 pana la 31 decembrie 2024", a declarat Constantin Nita, Ministrul Economiei.

Exceptarea se va realiza diferentiat, in funcţie de electro intensitatea operatorilor economici:

  • 85% in cazul unei electro intensitaţi mai mari de 20%
  • 60% in cazul unei electro intensitaţi de 10-20%
  • 40% in cazul unei electro intensitaţi de 5-10%.

Bugetul anual estimat al aplicarii acestei scheme de sprijin este de circa 75 de milioane euro, pentru aproximativ 300 de beneficiari. Pentru aceasta schema de ajutor de stat nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat, iar procedura de compensare a certificatelor verzi ce vor fi exceptate de la plata prin aplicarea acestei scheme pe o perioada de 10 ani este stabilita de ANRE, precizeaza Ministerul Economiei.

Marii beneficiari sunt companii precum Alro si ArcelorMittal care au facut presiuni constante asupra Guvernului pentru a primi o serie de facilitati la plata energiei electrice. Contactat in luna iunie de HotNews.ro Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), a afirmat ca "se discuta sa fie trecute (n.red. certificatele verzi pe care ar fi trebuit sa le plateasca marii consumatori) la ceilalti consumatori". "Asa cum a fost facut actul normativ, se va rasfrange asupra tuturor celorlati consumatori", a precizat atunci Havrilet.