Guvern a aprobat un proiect de lege privind incubatoarele de afaceri, acesta urmand sa fie dezbatut in procedura de urgenta de catre Parlament. Legea va crea cadrul juridic de infiintare si functionare a incubatoarelor de afaceri. Potrivit proiectului, infiintarea unui incubator de afaceri se poate face de catre autoritatea publica a administratiei publice locale, institutia de invatamant superior, institutele, centrele si statiunile de cercetare-dezvoltare, camerele de comert sau o persoana juridica de drept privat. Valabilitatea titlului de incubator de afaceri se acorda pe o perioada de 10 ani.

Proiectul mai prevede definirea incubatorului de afaceri ca o structura de sprijin organizata sub forma unui spatiu care constituie un mediu favorabil si sustenabil pentru IMM nou infiintate, prin asigurarea unor facilitati comune si a suportului managerial necesar.

Potrivit Guvernului, facilitatile la care are dreptul fondatorul incubatorului de afaceri, prin intermediul schemelor de ajutor de stat, initiate de autoritatile publice locale sunt:

  • scutire de la plata impozitului pe terenuri,
  • scutire de la plata impozitului pe cladiri,
  • scutiri, cu acordul autoritatilor locale, de la plata oricaror taxe datorate bugetelor locale