Justitia rusa a ordonat joi restituirea catre statul rus a actiunilor grupului petrolier Bashneft, care apartine holdingului AFK Sistema, al carui patron este acuzat de spalare de bani, a anuntat agentia oficiala de presa TASS, preluata de AFP.

Peste 129 milioane actiuni ordinare si privilegiate ale Bashneft apartinand AFK Sistema si Sistema Invest trebuie sa fie remise Agentiei federale ruse pentru gestiunea bunurilor publice (Rosimushcestvo), potrivit deciziei curtii de arbitraj din Moscova.

Tribunalul a dat astfel drepte Parchetului general rus. Contactat de AFP, holdingul AFK Sistema a refuzat sa faca orice comentariu.

Curtea de arbitraj confiscase la finele lui septembrie actiunile AFK Sistema Sistema Invest la Bashneft.

Potrivit legii ruse, decizia tribunalului va intra in vigoare in termen de o luna, daca AFK Sistema nu face apel.

Presedintele consiliului de administratie al holdingului AFK Sistema, Vladimir Evtushenkov, a 15-a avere din Rusia cu 9 miliarde de dolari, potrivit Forbes, a fost acuzat de spalare de bani in 16 septembrie si arestat la domiciliu timp de doua luni.

Evtushenkov este acuzat ca ar fi implicat in infractiuni in timpul privatizarii, in anii 2000, a Bashneft.

Arestarea lui Vladimir Evtushenkov a starnit temeri legate de un proces "Iukos-bis", o referire la dezmembrarea acestei companii petroliere dupa arestarea, in 2003, a patronului sau Mihail Hodorkovski pentru "deturnare si spalare de bani".

Confiscarea actiunilor Bashneft la putin timp dupa punerea sub acuzare a miliardarului a provocat o unda de soc in randul investitorilor.