Motorul de cautare online Google si-a schimbat, vineri, logoul, afisand sase "doodle-uri" animate, pentru a marca sarbatoarea de Halloween.

DoodleFoto: Google

Potrivit publicatiei The Independent, Google sarbatoreste anul acesta Halloween-ul cu un set de sase logouri animate speciale pe pagina sa de start, citeaza Mediafax.

Una dintre aceste animatii prezinta literele cuvantului "Google" care prind viata odata cu aparitia Lunii pline, litera "O" transformandu-se intr-un varcolac si speriindu-le pe celelalte.

O alta animatie arata o vrajitoare care invarte intr-un cazan, unde arunca niste ingrediente magice - lilieci, fantome si o mana uriasa.

In momentul in care utilizatorul face click pe pagina de pornire, logoul se modifica, prezentand felinare din dovleci intr-un decor autumnal, dar si o scena dintr-un cimitir unde se pot vedea niste zombie.

O alta animatie arata o fantoma care vaneaza un personaj intr-un decor sumbru, dar este repede, la randul ei, vanata de un catel terrier.

Google a mai creat o scena autumnala idilica, cu o sperietoare de ciori care zambeste, cu un soarece care ii iese din palarie si doua ciori care scriu cu ciocurile lor cuvantul "Google".

Halloween (o abreviere pentru "All Hallows' Evening") este o sarbatoare de origine celtica, preluata de multe popoare din lumea occidentala si nu numai. Halloween-ul se celebreaza in noaptea de 31 octombrie, precedand sarbatoarea crestina Ziua tuturor sfintilor de pe 1 noiembrie.

Fiind una dintre cele mai vechi sarbatori din lume, Halloween-ul este sarbatorit in foarte multe tari, cele mai cunoscute fiind Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico si Regatul Unit, iar, ocazional, in unele parti ale Australiei si Noua Zeelanda.

Obiceiuri specifice de Halloween sunt realizarea de dovleci sculptati, luminati cu ajutorul unor felinare, folositi la decorarea caselor si gradinilor si ca lanterne, dar si costumarea in personaje desprinse din povestile de groaza. Copiii costumati astfel colida din casa in casa si sunt recompensati cu dulciuri.

Costumarea si colindatul reprezenta o practica de Halloween in Scotia, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Traditia a patruns si in Statele Unite, la inceputul secolului al XX-lea, atat in randul adultilor, cat si al copiilor. Primele costume de Halloween produse in masa au aparut in magazinele americane in anii 1930.

Cele mai populare dulciuri pregatite pentru aceasta sarbatoare sunt merele glazurate, acesta fiind un obicei traditional din Marea Britanie si Irlanda.

Printre alte mancaruri asociate sarbatorii de Halloween se numara "barmbrack", o prajitura usoara cu fructe, in care se introduce un inel sau o moneda (obicei din Irlanda), caramele (Marea Britanie), bomboane in forma de cranii, placinta de dovleac, paine de dovleac etc.

Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.