Dan Zaharescu: "Aceasta taxa clawback pune o presiune economica uriasa asupra producatorilor de medicamente. In primul rand este injusta. Noi (producatorii de medicamente n.red.) platim aceasta taxa si pe venituri care nu sunt ale noastre, respectiv pe adaosurile comerciale ale distribuitorilor si ale farmacistilor. Pe de alta parte, aceasta taxa clawback a ajuns la un nivel de 20% pe cifra de afaceri pe care producatorul de medicamente o realizeaza cu Sistemul National de Sanatate. Suntem unici in lume, unici in Europa prin acest model de taxare”.
"Fara indoiala ca daca mediul economic va deveni tot mai ostil industriei farmaceutice lucrurile vor degenera si va duce la decizii extreme din partea producatorilor de medicamente. Sa nu uitam ca recent producatorii de medicamente generice au anuntat ca au concediat cateva sute de angajati, la fel, cateva sute de angajati au fost concediati si de catre producatorii de medicamente originale, o mare fabrica de medicamente de la Brasov s-a inchis recent. Lucrurile nu merg in directia pe care ne-am dori-o."
"Este momentul sa o spunem foarte deschis, industria farmaceutica este o industrie care are valoare adaugata foarte importanta. Este important pentru statul roman, pentru autoritati sa sprijine aceasta industrie. Este o industrie care genereaza venituri pentru statul roman si daca ar fi stimulata corect in Romania ar putea sa duca la echilibrarea balantei comerciale. Sa nu uitam ca astazi, importam de 3-4 ori mai multe medicamente decat exportam."
Directorul Executiv al ARPIM Dan Zaharescu a discutat, vineri, online cu cititorii. Raspunsurile acestuia le puteti urmari aici.
Interviul integral
Cata vreme industria farmaceutica, cu producatori si distribuitori laolalta, nu contribuie la formarea unei piete sanatoase, nedistorsionate de asemenea practici, n-are de ca apar alte distorsiuni ca raspuns.