Enel, cea mai mare companie de utilitati din Italia, vrea sa vanda prin oferta publica 17% din actiunile detinute la compania spaniola Endesa, pentru 2,69 miliarde euro, proces care nu va afecta renuntarea la operatiunile din Romania si Slovacia anuntata inca din luna iulie, transmite Mediafax.

Vanzarea actiunilor Endesa ar putea incepe vineri, Enel avand si optiunea de a scoate pe piata pana la 22% dintre titluri, se arata intr-un comunicat al grupului italian.

Enel detine o participatie de 92% la compania de utilitati Endesa.

Grupul italian nu a precizat suma pe care isi propune sa o obtina in urma ofertei publice, insa, potrivit estimarilor Bloomberg, aceasta se ridica la 2,69 de miliarde de euro.

In ceea ce priveste operatiunile din Romania si Slovacia, directorul general al Enel, Francesco Starace, a mentionat ca procesul de vanzare nu va fi intarziat in urma deciziei de scoatere pe piata a actiunilor Endesa.

"Vom decide pe baza ofertelor daca este oportun sa continuam procedurile sau nu. In ceea ce priveste Romania, pot spune ca face sens sa mergem mai departe", a afirmat Starace, citat de publicatia italiana Il Sole 24 Ore.

Enel este compania de utilitati cu cele mai mari datorii din Europa, astfel ca grupul italian a decis sa vanda active in valoare de peste 4 miliarde de euro pana la finalul acestui an, pentru a reduce nivelul datoriei.

Enel, care detine o treime din piata distributiei de energie din Romania, vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).

Compania de stat Nuclearelectrica a anuntat, in septembrie, ca analizeaza posibilitatea de a cumpara o parte dintre operatiunile Enel in Romania, insa nu a inaintat inca nicio oferta, decizia urmand sa fie discutata de catre actionari.

Companiile Enel din Romania au inregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro si profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.