Consiliul Concurentei vrea sa incurajeze persoanele fizice sa denunte companiile care incalca legea concurentei, cu dovezi pentru inceperea unei investigatii, recompensate financiar, dupa modelul aplicat de Ungaria, un proiect de act normativ pe aceasta tema urmand sa fie lansat anul viitor, informeaza Mediafax.

Bogdan ChiritoiuFoto: AGERPRES
  • "Vrem sa dam posibilitatea persoanelor fizice de a furniza elemente care sa stea la baza declansarii investigatiilor noastre. Ele pot si acum, dar incercam exact sa reglementam", a declarat luni presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la conferinta MEDIAFAX Talks about Competition.

El a aratat ca cel mai elocvent exemplu este al Statelor Unite ale Americii, cu o practica foarte raspandita privind incurajarea celor care prezinta autoritatilor dovezi de incalcare a legii si unde se poate ajunge la compensatii financiare foarte mari, fara a exista o limitare a acestor sume.

  • "Mai in zona noastra, mai apropiat de modelele noastre cultural-politice, ceva similar se intampla in Ungaria, unde compensatia este plafonata la circa 50.000 de euro, daca nu ma insel, pe cand la americani cea mai mare recompensa a fost de 100 milioane de dolari, acordata in acest an", a spus Chiritoiu.