EXCLUSIV Guvernul Ponta da cu stanga si ia cu dreapta: CNADNR cere unei companii de la care cumpara indicatoare rutiere sa scada pretul produselor pentru ca Guvernul i-a scazut CAS

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Joi, 13 noiembrie 2014, 21:40 Economie | Companii


Adresa CNADNR (click pentru a deschide)
Foto: Hotnews
​Scaderea contributiilor la asigurarile sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale, operata de Guvernul Ponta pentru lunile octombrie - decembrie 2014, naste efecte perverse: Compania Nationala de Autorstrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), din subordinea Executivului, cere firmelor de la care a cumparat servicii sa scada pretul, deja stabilit in contracte, cu sumele pe care furnizorii respectivi le-au obtinut prin economia realizata ca urmare a reducerii CAS. HotNews.ro va prezinta o astfel de situatie, in care Regionala de drumuri si poduri Iasi a CNADNR ameninta o firma privata ca nu-i mai plateste lucrarile daca nu-i scade pretul pe baza reducerii CAS de catre Guvern.
 

O firma care instaleaza indicatoare rutiere si parapet de siguranta pe Drumul National 18 s-a pomenit intr-o zi ca Directia Regionala Drumuri si Poduri Iasi a CNADNR, pentru care efectua lucrarile, ii cere sa-i reduca pretul stabilit in contract. Motivul: firma privata care face lucrarile beneficiaza de reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pe partea angajatorului, decisa de Guvern si Parlament pentru lunile octombrie-decembrie 2014, ceea ce i-ar reduce si cheltuielile cuprinse in pretul lucrarii.

"In conformitate cu prevederile Legii 123/19.09.2014 (...) prin care se modifica cota pentru contributiile de asigurari sociale datorate de angajator, respectiv CAS, (...); avand in vedere ca Legea 123/2014 a intrat in vigoare la data de 22.09.2014 si ca prevederile ei se aplica incepand cu veniturile aferente lunii urmatoare intrarii in vigoare, respectiv 01.10.2014, va comunicam ca toate situatiile de plata si facurile aferente trebuie sa reflecte diminuarea costurilor componente tarifelor sau preturilor unitare ofertate", ii scrie CNADNR (Regionala Iasi), in 13 noiembrie, firmei cu care avea contractul pentru semnalizarea drumului care leaga Suceava de Maramures.

"In consecinta, va rugam sa operati modificarile prevazute de actul normativ imperativ mentionat si sa ne comunicati influenta acestor modificari asupra tarifelor ofertate si asupra valorii contractului, insotite de o structura de pret a valorilor respective", cere CNADR de la intreprinzatorul privat.

Mai mult, CNADNR ameninta firma privata ca, daca nu-i scade pretul din contract, nu mai plateste deloc lucrarile.

"Intarzierea prezentarii elementelor solicitate va impune respingerea conformarii situatiilor de lucrari si refuzul la plata a facturilor aferente", avertizeaza regionala Iasi a CNADNR in scrisoarea catre firma privata.

In plus, contractul pe care regionala Iasi de Drumuri si Poduri a CNADNR vrea sa-l modifice a fost semnat in 30.10.2014, adica la aproape o luna dupa ce reducerea de CAS intrase in vigoare.  Prin urmare, in momentul in care a facut contractul de lucrari cu firma privata, compania statului stia deja ca CAS se redusese cu 5 puncte procentuale.

 

Semnaturile sefilor Regionalei Iasi a CNADNR, pe adresa prin care cer reducerea pretului din contract pentru ca a scazut CAS

Adresa trimisa de la Biroul Siguranta Circulatiei din regionala este semnata, "cu stima", de 6 sefi din Directia regionala Drumuri si Poduri Iasi a CNADNR: directorul executiv Ovidiu Mugurel Laicu, directorul adjunct de intretinere Vlad Cercel, sefa departamentului ID Mirela Popescu, directorul economic Vasile Popa, seful departamentului juridic, Dorel Gotu, si responsabilul de contract, Daniel Sapun.

Administratorul firmei private au declarat, pentru HotNews.ro, ca acest caz nu este singular. "Un director din Regionala Drumuri si Poduri Iasi mi-a spus ca au primit de la directia lor juridica dispozitie sa ceara tuturor firmelor prestatoare de lucrari scaderea preturilor din contracte, dupa reducerea CAS", a declarat intreprinzatorul, caruia HotNews a ales sa-i protejeze identitatea.

Directia Regionala de Drumuri si Poduri Iasi este una dintre cele 7 regionale din subordinea CNADNR, aceasta avand in grija soselele din toata Moldova.

 • Explicatii de la CNADNR: Ne vine Curtea de Conturi in control
HotNews a incercat, joi, in jurul orei 16.00, sa il contacteze pe directorul executiv de la Iasi Ovidiu Laicu insa acesta plecase din institutie, pentru ca "programul se incheie la 15.30", dupa cum ne-a comunicat un angajat al Regionalei de drumuri si poduri.

In schimb, directorul general adjunct al CNADNR - structura centrala de la Bucuresti, Ionut Masala, pe care l-am gasit pe mobil, a explicat, pentru HotNews.ro, ca societatea de stat este obligata sa ceara reduceri de pret la contractele pe care le are cu diversi furnizori, daca apar modificari de legislatie prin care firma privata obtine anumite avantaje.

"Esti obligat sa o faci, pentru ca altfel Curtea de Conturi vine in control, vede preturile unitare si vede daca ai modificari de legislatie in favoarea ta", a declarat, pentru HotNews.ro, Ionut Masala.

El a precizat, insa, ca aceste situatii apar doar in cazurile in care in contractele respective sunt prevazute defalcat structuri ale pretului in care se mentioneaza cat inseamna din acel tarif costul cu forta de munca.

"Se fac actualizarile acolo unde contractele in preturile unitare au folosit inclusiv detalierea fortei de munca si am vazut acte aditionale prin care se actualizeaza. Daca e un contract de proiectare si executie, unde nu e importanta detalierea de pret, unde nu avem preturi unitare inmultit cu cantitati, de la caz la caz, analiza poate sau nu sa ia in calcul aceasta actualizare. Devine o obligatie contractuala, daca este scris in contract ca pretul unitar are legatura si cu pretul muncii si daca ai anexa cu procentul respectiv", a declarat, pentru HotNews.ro, directorul adjunct al CNADNR mare.

Din verificarile facute de HotNews asupra contractului de la regioanala Iasi, nu era prevazuta nicio astfel de clauza contractuala care sa determine reajustarea pretului ca urmare a scaderii CAS. De asemenea, contractul nu prevede o structura de cheltuieli care sa se regaseasca in pretul final.

De altfel, si in scrisoarea lor, sefii de la Drumuri si Poduri Iasi pun ei contractantul privat sa ii comunice ce influenta ar avea scaderea CAS asupra pretului negociat initial.

CNADNR este in coordonarea Departamentului de Investitii, care functioneaza in cadrul aparatului de lucru al Guvernului.

 • Aventura reducerii CAS si scandalul MTO
Ministrul Finantelor si premierul la Cotroceni
Foto: Facebook/ Alaturi de presedintele nostru
Reducerea contributiilor la asigurarile sociale cu 5 puncte procentuale din obligatiile angajatorului a fost adoptata de Guvernul Ponta, cu surle si tobe, in iunie 2014, insa aplicarea ei nu a fost lipsita de scandal.

In iunie 2014, delegatiile FMI si Comisiei Europene au plecat acasa fara un proiect de scrisoare de intentie din partea Guvernului Ponta, in acordul stand-by de precautie aflat in derulare, insa Executivul a insistat pentru reducerea CAS pe ultimele 3 luni ale anului 2014 cel putin.

Guvernul a evitat, insa, sa decida direct reducerea CAS printr-o ordonanta de urgenta care sa intre in vigoare imediat, adoptand, in schimb, un proiect de lege. Astfel, decizia a fost lasata in grija Parlamentului.

Legislativul a adoptat reducerea CAS, insa presedintele Traian Basescu a refuzat sa o promulge. Acesta este contextul in care a izbucnit deja celebrul scandal "MTO". In iulie, Basescu i-a chemat la Cotroceni pe premierul Ponta si ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, si le-a cerut sa-i indice sursele de finantare prin care masura reducerii CAS va fi suportata fara dezechilibre bugetare.

In inregistrarea oficiala a discutiei, facuta publica de Presedintie, opinia publica a vazut cum premierul Ponta si ministrul Petrescu nu au reusit sa-i ofere lui Basescu datele cerute. Ministrul Finantelor a justificat atunci legea initiata de Guvern spunand ca este "o masura extraordinar de buna pentru mediul de afaceri si pentru angajatori", pe care o sustine "din tot sufletul".

In urma discutiei a ramas celebra si intrebarea lui Basescu daca Guvernul va mai avea resurse pentru a asigura MTO-ul - Medium Term Objectives -, la care premierul Ponta si ministrul Petrescu au cautat raspunsul din priviri incurcate unul catre celalalt.

In cele din urma, Basescu a retrimis legea la Parlament, insa Legislativul a adoptat-o din nou, in septembrie, presedintele fiind obligat sa o promulge.

Citeste si:

CNADNR si-a retras adresa prin care cerea unui contractor sa-i scada din pret reducerea de CAS acordata de Guvern: A fost o "eroare umana", avem un "coleg mai harnic". Cateva observatii


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16620 vizualizari

 • +16 (18 voturi)    
  de la vorbe la fapte (Joi, 13 noiembrie 2014, 21:58)

  Kentauros [anonim]

  ”Seful Guvernului a mai afirmat ca beneficiile reducerii CAS ar urma sa fie 70.000 noi locuri de munca, cu scoaterea "la alb" a 77.000 locuri de munca, cresterea investitiilor straine directe, recuperarea de arierate ale firmelor la buget.

  Ponta a aratat astfel ca reducerea contributiilor de asigurari sociale este sustenabila, dincolo de calculul de "contabil de CAP".”

  Să înțeleg că nu mai sunt valabile argumentele? Iar a-ntors foaia și din alb a făcut negru și invers? Haide dom'le, spune-o odată pe a dreaptă: dai sau iei?
  • +12 (12 voturi)    
   ce naiba va asteptati? (Joi, 13 noiembrie 2014, 23:49)

   thatchme [utilizator] i-a raspuns lui Kentauros

   nu cresc banii in padurea retrocedata de hrebenciuc. Gaura neagra trebuie acoperita de undeva. Si comunistii, pe vremuri aveau aceeasi viziune economica sanatoasa. Marea unire a saraciilor tarii.
 • +15 (17 voturi)    
  Fantastic!!! (Joi, 13 noiembrie 2014, 22:03)

  Clop [utilizator]

  Cred ca trebuie sa ne fie groaza deja.

  Ma refer la nota de plata pentru poporul roman, generata de o campanie politica in care candidatul este prim-ministru, sef de cuib, functii destule si competenta zero. M-am mirat zilele trecute la modul grav ca Ponta este cel care raspunde din guvernul Romaniei de IICCMER. ( Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, aflat in subordinea directa a primului ministru Ponta?!!!!, hello, come on! )

  Campania PSD, cu tot cu aliati, a prezidentialelor este cea mai josnica de dupa '89.

  Aruncat de gaini, oameni glumeti dupa Dragnea = mafioti- care conduc destine, panouri publicitare cu nemiluita cu plagiatorul obez de atata putere si devastarea celor ale contracandidatului - ca cele de la intersectia din Obor - sector 2.

  Unde traim oameni in 2014? In care Romanie?
 • +9 (9 voturi)    
  Lol (Joi, 13 noiembrie 2014, 22:57)

  Hell [utilizator]

  Exista cateva articole in codul penal legat de ce fac acesti scelerati! Oricum in loc de semne rutiere am putea sa folosim doar teava si in fievcare teava infipt cate un gunoi de la CNDANR! Adica negociezi un pret, poate si la licitatie, si pe urma vi si ceri modificare pentru ca s-a redus nu stiu ce? Din pacate nu mai lucrez cu firme de stat, daca mi-ar fi trimis un obiect de genu o astfel de scrisoare as fi fost direct la procuratura cu ea si as fi denuntat unilateral contractul!
 • +6 (6 voturi)    
  lol (Joi, 13 noiembrie 2014, 23:23)

  mircearh [utilizator]

  sa tot vina firme straine la licitatii :))
 • +1 (5 voturi)    
  Ba, o sa ramaneti surprinsi! (Joi, 13 noiembrie 2014, 23:32)

  mionut [anonim]

  Dar aia care au facut adresa aia din poza, au dreptate. Intr-un deviz de lucrari apar "cheltuielile cu personalul" in care, un paragraf, este CAS-ul. Daca asta a cazut cu 5 puncte procentuale (din orice motive), devizul si oferta de lucrari ar trebui modificata la paragraful respectiv.

  Stiu ca ma injurati, dar e pe bune asta.

  Iesiti la vot si votati bine asezat, dupa constiinta voastra!
  • +4 (4 voturi)    
   chiar asa? (Vineri, 14 noiembrie 2014, 8:21)

   catelu [utilizator] i-a raspuns lui mionut

   Si daca muncitorii puneau de-o greva si obtineau o marire de salariu, patronul putea merge la CNADNR sa ceara marirea sumei din contract?
   De fapt depinde ce functie are patronul respectiv in P$D, ca poate chiar putea.
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 20:56)

    mionut [anonim] i-a raspuns lui catelu

    Chiar asa.
 • -7 (7 voturi)    
  sa nu ne speriem degeaba (Vineri, 14 noiembrie 2014, 0:17)

  dnicu [utilizator]

  Sa vedem contractul ...

  Exista urmatorul tip de contract
  1. Pret materiale- 10 ron
  2. Taxe stat (calculate la momentul X) - 5 ron

  Pret parapet platit de stat 15 ron.

  Daca in cazul 2. Taxe catre stat = 4 ron

  Pret NOU SI AJUSTAT parapet platit de stat 14 ron.

  Deci care e problema?
  • +4 (4 voturi)    
   pe bune (Vineri, 14 noiembrie 2014, 8:16)

   .G [utilizator] i-a raspuns lui dnicu

   1. pe langa CAS, pretul final mai are cel putin o componenta - combustibil, cand a crescut motorina - a fost modificat pretul contractului?
   2. acele indicatoare au fost fabricate in perioada in care CAS inca nu a scazut, adica, momentan, poate sa umble doar la partea cu montarea acelor indicatoare.
   3. daca sunt facute afara - cum ramane cu diferenta de curs valutar pe care o supoarta importatorul?
   4. cand au semnat contractele au prevazut ca pretul este legat de contributiile sociale la stat, de curs eur/lei, pretul motorinei, sau 1 kg mere din polonia?
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns pt 1 2 3 4 (Vineri, 14 noiembrie 2014, 13:41)

    dnicu [utilizator] i-a raspuns lui .G

    nu stiu ... si nici tu nu stii ... pentru ca nu am vazut contractul .... si nu stim daca firma de mai sus a cerut marirea pretului in Aprilie (cand pretul la motorina a crescut)

    Eu ce am zis e ca am un prieten (director economica) la o firma ce lucreaza cu statul si mi-a zis ca sunt astfel de contracte.

    eu inteleg ca votezi anti-PSD ... si eu fac la fel ... dar te rog ... hai sa lasam ochelarii de cal
   • 0 (0 voturi)    
    ar fi dragut HN daca ar "bolda" ce au scris ... (Vineri, 14 noiembrie 2014, 16:01)

    dnicu [utilizator] i-a raspuns lui .G

    Uite domnul G ... si toti ceilalti care ati dat minus ...

    "Se fac actualizarile acolo unde contractele in preturile unitare au folosit inclusiv detalierea fortei de munca si am vazut acte aditionale prin care se actualizeaza. Daca e un contract de proiectare si executie, unde nu e importanta detalierea de pret, unde nu avem preturi unitare inmultit cu cantitati, de la caz la caz, analiza poate sau nu sa ia in calcul aceasta actualizare. Devine o obligatie contractuala, daca este scris in contract ca pretul unitar are legatura si cu pretul muncii si daca ai anexa cu procentul respectiv", a declarat, pentru HotNews.ro, directorul adjunct al CNADNR mare.

    Asa usor suntem dezinformati ... citim titlurile cancane cu Exclusiv !!! si apoi mergem si comentam aiurea ...

    urmatiti emisiunea lui Moise Guran si o sa vedeti ca impreuna cu cresterea cotei de impozitare (masura destul de proasta in momentul de fata) in acelas document de la MF sunt si alte masuri bune ... dar alea nu le dam ... ca nah ... trebuie pastrati ochelarii de cal

    http://www.biziday.ro/2014/11/13/biziday-joi-13-noiembrie-2014/
  • +2 (2 voturi)    
   pai e simplu (Vineri, 14 noiembrie 2014, 10:05)

   marmota carcotel [utilizator] i-a raspuns lui dnicu

   ... ponthausen se lauda ca a scazut contributia cas la angajator...i.e ii ajuta si le scade povara fiscala.... si pe de alta parte .... le impune sa scada preturile in cadrul unui contract angajat si semnat...i.e le scade profitul....deci unde e avantajul promis??? despre asta ar fi vb... ca sa intelegi.... minciunica tip ponthausen
 • +6 (6 voturi)    
  ... (Vineri, 14 noiembrie 2014, 5:41)

  John.Doe [utilizator]

  O secunda sa pun o intrebare mai babeste.
  Deci motivul pentru reducere era ca angajatorul, cheltuind mai putin cu angajatul va angaja mai multi oameni. Da? Ok.
  Poi daca la angajator, ii ceri sa iti deie bani pentru ca ai redus CAS-ul, atunci angajatorul nu s-a intors de unde a plecat, matematic vorbind?
  Acuma daca statul a dat tonul la aceasta strategie si sa zicem ca o sa fie aplicata peste tot. Va rog sa ma corectati daca ma insel, dar atunci nu inseamna ca singura schimbare este este un minus mare la buget ?
 • +1 (3 voturi)    
  Si eu am cerut tuturor (Vineri, 14 noiembrie 2014, 8:18)

  xrogo [utilizator]

  beneficiarilor de scadere CAS sa-mi scada preturile,ei nu vor,si ce-o sa fac,ii dau in judecata?
 • +4 (4 voturi)    
  Viorel Che MTO (Vineri, 14 noiembrie 2014, 8:40)

  Plagarus [utilizator]

  Oligocratia era gata ,gata sa ia si Cotroceniul, noroc ca-i tuta premierul WcP !
  Sunt un Grup restrâns.
  Un Grup puternic.
  Au creat un Sistem şi au facut o înţelegere între ei " cinstitii "
  Au " guvernat " cat de cat cu ochii în patru, ca pe front, fiind legaţi unii de alţii într-o structură ermetică, şi sau înţeles cu uşurinţă să rada totul în urma lor, să nu rămână semne, documente, mărturii, urme compromiţătoare pentru mai târziu.
  De ce să riste? Nu vroiau să li se arunce ţucalul cu rahat în cap: corupţie, trafic de influenţă,contrabandă, evaziuni fiscale?
  GHINION : Viorel cu tot cu " doctoratul " lui a fost prost ales de catre PSDerbedeii sponsori (degeaba) la greu!
 • +2 (2 voturi)    
  Precizare (Vineri, 14 noiembrie 2014, 11:26)

  Za [utilizator]

  Acolo unde contractul s-a încheiat pe bază de deviz (antecalcul) iar plata se face pe bază de situație de lucrări (post calcul), pretenția celor de la CNADR este justificată, dar executantul are posibilitatea să modifice prețul orei de manoperă care - din câte știu - nu este bătut în cuie.
  Pe de altă parte, dacă generalizăm această argumentare, toate prețurile ar trebui să scadă, inclusiv cele de la supermarket, pentru că toate au o componentă legată de forța de muncă.
  Dar aceasta este o abordare care n-are nicio legătură cu mult trâmbițata economie de piață (prevăzută și în Constituție) unde prețurile se formează funcție de cerere și ofertă.
  Se constată - după părerea mea - că entitățile economice ale statului încă mai aplică pentru plăți un principiu de economie socialistă după care "Valoarea unui bun este dată de timpul de muncă socialmente necesar pentru producerea acelui bun".
 • +1 (1 vot)    
  Pai care e problema (Vineri, 14 noiembrie 2014, 15:28)

  agentia_cagebista [utilizator]

  Intr'o economie de piata toti cer un pret mai mic. Daca firma refuza e ok, daca firma accepta e si mai ok ca se mai economisesc niste bani la buget. Sau HN vrea economisiri numai cu salarii, pensii si ajutoare de somaj? Stim cu totii ca de fapt contractele cu statul sunt cele mai avantajoase, ca daca n'ar fi atunci nimeni nu s'ar ingramadi sa le obtina.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by