Aflat in faliment, cel mai mare abator de ovine din Transilvania si unicul din Salaj, realizat in localitatea Hereclean printr-un proiect european in valoare totala de 2,5 milioane de euro, a fost scos la vanzare dupa cinci ani de la inaugurare, la un sfert din investitia initiala.

Abatorul are o capacitate de taiere de 1.600 de oi pe zi (200 de capete/ora) si apartine Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn (CATO), fiind construit prin programul SAPARD, dar si cu finantare din partea a 64 de crescatori de ovine din judet, membri ai cooperativei.

Probleme legate in principal de imposibilitatea returnarii unui credit bancar, lipsa comenzilor si actuala criza din Siria au dus la intrarea in faliment a abatorului si scoaterea sa la vanzare prin licitatie publica. La prima licitatie, organizata la inceputul lunii decembrie de lichidatorului Insolv 2007 IPURL, ce se ocupa de gestionarea procedurii de faliment, nu s-a prezentat niciun ofertant.

"In 3 decembrie a fost prima licitatie. Am inceput de la 625.000 de euro plus TVA, dar nu s-a prezentat nimeni. La aceasta suma s-au adaugat mijloacele de transport, care m-ai valoreaza circa 70.000 de euro. In total e vorba de aproximativ 700.000 de euro plus TVA. Reluam licitatia saptamanal si dupa ce facem mai mulre runde vom scadea pretul, insa numai cu cate 5%, pentru ca daca intereseaza pe cineva, va cumpara. E o afacere de nisa", a declarat vineri Sorin Cosma, reprezentant al Insolv 2007 IPURL.

Acesta a adaugat ca pana la gasirea unui cumparator s-a luat masura inchirierii abatorului. "Am facut o licitatie de inchiriere, pana la vanzare, pentru ca am vrea sa functioneze, daca se poate. Abatorul a fost inchiriat de o firma din Arad, ce este in curs de obtinere a vizelor de functionare. A fost inchiriat pe o perioada nedeterminata, cu obligatia de a parasi abatorul in 30 de zile daca exista un cumparator", a precizat sursa citata.

Inaugurat cu fast in mai 2009, in prezenta oficialitatilor locale si centrale, abatorul din Hereclean trebuia sa asigure locuri de munca pentru cel putin 50 de persoane. Abatorul are o capacitate de taiere de 1.600 de oi pe zi (200 de capete/ora) si a fost astfel conceput pentru ca in cadrul lui sa se poata face si taierea porcilor, cu o capacitate de 400 de capete pe zi.

Printre dotarile abatorului se numara statia de epurare a apelor provenite din procesul de sacrificare, care a costat 400.000 de lei si care poate epura 100 de metri cubi de ape uzate in decurs de opt ore. In structura complexului de abatorizare au fost incluse: un depozit de lana, o sala de sangerare, camere de frig, depozit de piei, cantar electronic, sistem automat de uscare a oilor (in cazul in care lana este uda) si asomatoare, toate separate in fluxuri tehnologice pentru organele interne ale oilor, carcase si stomacul animalelor. Angajati au la dispozitie vestiare separate pentru barbati si femei, spalatorie pentru hainele de lucru, sala pentru servirea mesei, inclusiv un aparat de spalat si dezinfectat cizmele.

"Mai intai a fost o povara un credit bancar mare luat pentru a acoperi contributia noastra de 50% pentru finantarea proiectului european. Apoi a fost si politica bancii, care a fost una dezastruoasa nu numai pentru noi, ci pentru agentii economici, in general. Pentru faptul ca ultima transa de plata de la SAPARD am primit-o cu cateva luni mai tarziu decat era prevazut in contract, banca ne-a ridicat dobanda de la 12,24% la 24%. Ne-a dublat dobanda pentru neplata. Cum ne-au intrat banii europeni, cum banca i-a luat pe toti. Greu de pornit, pe urma. Apoi faptul ca nu a fost o cerere constanta pentru abatorizare. Intr-un singur an am taiat trei luni de zile, in rest era cerere numai de Pasti. Miei se duceau in viu, asa cum se duc materiile prime din tara asta. Acesta a fost iarasi un motiv, pentru ca nu poti acoperi rata la banca si cheltuielile curente dintr-o luna-doua de functionare. (...) A mai fost o cauza si acest razboi din Siria. Pentru ei am lucrat atunci cand am avut activitate trei luni, dupa care n-am mai avut decat discutii cu ei, care nu s-au finalizat", preciza in luna septembrie , pentru AGERPRES, Ionel Daraban, presedintele Consiliului de Administratie al CATO.

CATO reuneste 64 crescatori de ovine din Salaj si este una dintre primele grupuri de producatori recunoscute pe plan national avand, de altfel, Avizul de Recunoastere cu numarul 1, eliberat in 2006, de catre Ministerul Agriculturii.