Centrele comerciale din Ungaria mai mari de 200 de metri vor fi inchise duminicile, incepand cu martie 2015, a decis Parlamentul de la Budapesta, in conditiile in care patronatul atrage atentia ca vor urma concedieri, scrie AFP.

Noua lege, care porneste de la principiul ca nimeni nu trebuie sa fie obligat sa lucreze duminica, a fost propusa de partidul crestin-democrat, un mic aliat al conservatorilor de la Fidesz.

Legea prevede ca spatiile comerciale mai mici de 200 de metri doar daca proprietarul sau un membru al familiei se afla in spatele casei de marcat. Alte exceptii privesc farmaciile, service-urile si magazinele din gari si aeroporturi.

Federatia angajatorilor ameninta ca noua legislatie ameninta "cel putin 10.000 de locuri de munca"emplois", a declarat secretarul general al organizatiei, Ferenc David.

Potrivit acestuia, marile suprafete si investitorii straini vor fi marii perdanti: "Scopul legii nu este sa protejeze muncitorii sa fie liberi duminica, ci sa redistribuie piata".

Sindicatele, care au sustinut initial proiectul, se tem acum ca pune in pericol locurile de munca.

Britanicii de la Tesco s-au declarat dezamagiti de noua lege. Potrivit presei, francezii de la Auchan vor deschide suprafete mai mici pentru vanzari.