Grup Servicii Petroliere (GSP) sustine ca este tinta a numeroase abuzuri din partea angajatilor ANAF subordonati vicepresedintelui institutiei Florin Tunaru. Potrivit GSP, ANAF deruleaza o inspectie fiscala la GSP de aproape doi ani, mult peste termenul legal, si continua chiar daca a fost suspendata. "Incepand cu luna noiembrie, GSP a fost tinta unor numeroase abuzuri savarsite de functionari publici ai statului, angajati ai ANAF, aflati in subordinea domnului Florin Tunaru, vicepresedinte ANAF, coordonator al inspectiei fiscale", arata compania detinuta de omul de afaceri Gabriel Comanescu, intr-un comunicat de presa, potrivit Mediafax.

Comanescu a declarat vineri intr-o conferinta de presa ca abuzurile ANAF au pornit de la suspiciunea ca GSP nu a platit TVA pentru o tranzactie de 96 milioane de dolari derulata in 2008 intre doua firme din grup privind vanzarea-cumpararea a trei platforme marine de foraj petrolier.

"GSP Romania a vandut in 2008 catre GSP Malta trei platorme marine de foraj petrolier, respectiv Prometeus, Saturn si Jupiter. Scopul tranzactiei a fost accesarea unor fonduri de la banci internationale necesare unui program de modernizare a platformelor companiei. Compania nu avea posibilitatea de a accesa acele fonduri din Romania", a afirmat Comanescu.

Potrivit lui Comaneascu, legislatia in vigoare asimileaza platformele marine de foraj petrolier navelor, iar tranzactiile cu nave sunt scutite de la plata TVA.

"Pe de o parte, o directie din ANAF zice ca nu se aplica scutirea de la plata TVA. Pe de alta parte, o alta directie din ANAF zice ca se aplica scutirea de la plata TVA. Este o divergenta interna a ANAF. Este un blocaj facut intentionat cu scopul de a deteriora imagina companiei. Este un abuz. In 2008, cand am vandut platformele, nu am avut nicio problema. Ati vazut abuzurile. Va incepe prapadul. Se pare ca institutiile statului functioneaza la ordinul unor baieti destepti, la ordinul unei gasti. Tripleta din Constanta, Mazare si gasca lui sunt suparati ca au pierdut Portul Constanta. Ei nu mai stiu ce sa inventeze. In instanta, statul va pati ce a patit cu fratii Micula", a mai spus Comanescu in conferinta de presa.

In urma unei sesizari anonime formulata in 2011, ANAF a declansat in 2012, prin Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), o inspectie fiscala la nivelul GSP, se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, dupa un an si jumatate, in august 2014, ANAF a suspendat inspectia, invocand primirea unor informatii solicitate unor autoritati fiscale din afara tarii si emiterea unei decizii a Comisiei Fiscale Centrale, privind intrepretarea unor dispozitii legale cu privire la regimul taxarii operatiunilor efectuate cu platforme marine in zona Marii Negre.

"Comisia Fiscala Centrala nu a formulat pana in prezent niciun raspuns, activitatea acesteia fiind obstructionata constant de catre domnul Vicepresedinte ANAF Florin Tunaru, aducand grave acuzatii membrilor Comisiei. Desi inspectia era suspendata, in data de 9.12.2014 inspectorii DGAMC s-au prezentat la sediul GSP, cu un proces verbal de control deja intocmit, care concluziona ca societatea nu ar fi avut ᅡdrept de deducere din impozitul pe profitᅡ rezultat din relatiile de afaceri cu parteneri externi. Sesizand abuzurile, am formulat punct de vedere bazat pe conventiile de evitare a dublei impuneri, motiv pentru care inspectorii DGAMC au intocmit un nou proces verbal, la data de 11.12.2014, prin care nu au mai retinut vreo incalcare a legii", conform comunicatului.

"In aceeasi perioada inspectorul DGAMC Adriana Bour a solicitat "printr-o fituica", nesemnata, nedatata, neinregistrata conform procedurilor legale, ca societatea sa puna la dispozitie o serie de documente", se mai arata in comunicat. Dupa aceea, Bour ar fi solicitat printr-un email, trimis de pe o adresa personala, completarea listei de documente. GSP a formulat plangere penala la DNA impotriva acestui inspector ANAF.

"Abuzurile au continuat, si in data de 16.12.2014 s-a prezentat la sediul GSP domnul inspector Burduja Doria, care ne-a transmis un document care face referire la o adresa emisa de Ministerul Finantelor Publice si inmanata personal de domnul vicepresedinte ANAF, Florin Tunaru, echipei de control. Prin acest document se solicita ca GSP sa puna la dispozitie aceleasi informatii cerute anterior de dna Bour. Acest document, tiparit pe o foaie A4, nu poarta antet oficial, nu are numar de inregistrare al emitentului, nu este stampilat si nu este avizat de catre conducatorul activitatii de inspectie fiscala, conform legii. Mai mult, informatiile solicitate exced perioada supusa inspectiei, referindu-se la o perioada care fusese deja verificata, inspectia finalizandu-se fara constatari de incalcare a legislatiei fiscale", se mai arata in comunicat.

Potrivit acestuia, GSP v acontinua demersurile legale deja initiate, respectiv formularea de noi plangeri penale pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, la adresa tuturor functionarilor responsabili.