Ministrul Economiei, Mihai Tudose, considera ca societatea Oltchim trebuie reorganizata inainte de a fi privatizata. Din punctul de vedere al Ministrului Economiei, Comertului si Turismului prioritara este reorganizarea Oltchim inainte de privatizare pentru cresterea interesului unui cumparator capabil sa sustina activitatea combinatului, se arata intr-un comunicat al ministerului. "Evolutia financiara din ultimul an, ne arata ca exista premize pozitive pentru o reorganizare rentabila a societatii, iar ipoteza falimentului este exclusa", a afirmat Ministrul Mihai Tudose. Reamintim ca privatizarea Oltchim a esuat de patru ori anul trecut.

Ministrul s-a intalnit marti cu administratorii judiciari ai societatii Oltchim S.A., consortiul format din RomInsolv si BDO Business Restructuring, reprezentat de domnii Gheorghe Piperea si Nic Balan, insotiti de administorul special Bogdan Stanescu, precum si cu o delegatie a Sindicatului Liber Oltchim, condusa de Mihai Diculoiu si Achile Dutu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Chimie si Petrochimie.

In cadrul acestor intalniri, Ministrul Mihai Tudose le-a declarat celor prezenti ca isi doreste continuarea parteneriatului cu administratorii judiciari ai combinatului din Ramnicu Valcea si a colaborarii cu partenerii sociali in vederea identificarii celor mai bune solutii pentru dezvoltarea societatii Oltchim.

Pe de alta parte, reprezentantii sindicatelor de la Oltchim i-au cerut Ministrului Mihai Tudose sa verifice activitatea administratorilor judiciari, aratandu-se nemultumiti de prestatia acestora, in special in ceea ce priveste pierderile pe care societatea continua sa le inregistreze de la declansarea procedurii insolventei. De asemenea, acestia au solicitat semnarea unui Protocol cu Ministerul Economiei, Comertului si Turismului de informare si consultare reciproca periodica privind activitatea combinatului Oltchim, urmand ca in perioada urmatoare sa fie agreat un astfel de Protocol cu toti partenerii sociali din cadrul societatii.

In acest context, ministrul economiei le-a declarat atat administratorilor judiciari, cat si reprezentantilor sindicatelor de la Oltchim ca plata salariilor compensatorii restante ale celor disponibilizati trebuie sa constituie o prioritate pentru conducerea combinatului si ca va intreprinde toate demersurile necesare pentru a sprijini o astfel de solutie.

Administratorii judiciari ai Oltchim, la randul lor, au aratat ca cifra de afaceri a societatii a crescut de la intrarea in insolventa (februarie 2013), de la 5,4 milioane de Euro pe luna la 16 milioane de Euro pe luna in ultimele luni din 2014, inregistrand, pentru pima data in ultimii trei ani, un profit brut din exploatare cumulat de cca. 580 mii Euro in lunile octombrie si noiembrie ale anului trecut. Totodata, cei 2247 de angajati ai Oltchim isi primesc luna de luna drepturile salariale, mai putin restantele salariale de 2,5 luni inregistrate inainte de intrarea in insolventa.

In continuare, acestia i-au prezentat Ministrului Economiei, Comertului si Turismului, calendarul privind procedura de reorganizare a societatii care prevede definitivarea tabelului creantelor in data de 7 ianuarie, prezentarea planului de reorganizare in 30 de zile de la aceasta data si aprobarea acestuia cel mai tarziu in data de 7 martie.