Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 2.264.875 lei (505.021 euro), opt companii active pe piata transportului de persoane in regim de taxi si dispecerat taxi din municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, pentru participarea la o intelegere tacita/practica concertata avand ca obiect fixarea tarifului de transport de persoane in regim de taxi. Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurentei, companiile sanctionate detineau 70% din piata la momentul intelegerii.

"Legea concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite si orice practici concertate care conduc la denaturarea concurentei pe o piata. Fiecare intreprindere trebuie sa isi stabileasca in mod independent politica de tarife in functie de structura costurilor implicate de desfasurarea activitatii si nu prin coordonare cu alte intreprinderi concurente", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Companiile sanctionate

  • SC PELICANUL GRUP TAXI SRL ¬ 107 809 lei (24 039 euro);
  • SC PELICANUL GRUP INTERNATIONAL FILIALA BUCURESTI ¬ 1396 lei (311 euro);
  • SC MERIDIAN TAXI SRL ¬ 173 040 lei (38 584 euro);
  • SC MERIDIAN TAXI PLUS ¬ 46 658 lei (10 404 euro);
  • SC AUTOCOBALCESCU SRL ¬ 1 685 491 lei (375 831 euro);
  • SC CONFORT TAXI SRL ¬ 4569 lei (1019 euro);
  • SC CRISTAXI SERVICE SRL ¬ 219 586 lei (48 963 euro);
  • SC GRUP AS 2000 TRANSCOM SRL ¬ 26 326 lei (5870 euro)

Companiile sanctionate s-au inteles sa se alinieze toate unui tarif de transport in regim de taxi. Pentru o parte importanta dintre cei prezenti in piata, in principal pentru cei autorizati in Ilfov si al caror acces in Bucuresti a suscitat numeroase dezbateri, aceasta actiune a constat, la momentul respectiv, intr-o majorare de pret, care a privat astfel beneficiarii serviciilor de taxi de preturi mai mici, rezultate din concurenta manifestata pana atunci. Ulterior, peste 90% din piata s-a aliniat tarifului unic stabilit cei implicati in intelegerea anticoncurentiala, fiind eliminata orice forma de concurenta prin pret intre acestia.

In aceeasi perioada au fost initiate in Parlament demersuri pentru modificarea Legii taximetriei in sensul, printre altele, al permiterii accesului in Bucuresti al transportatorilor autorizati in Ilfov.

Trebuie mentionat faptul ca, actiunile autoritatilor de autorizare, dar si anumite prevederi legislative care faciliteaza schimbul de informatii sensibile intre intreprinderi concurente (prin consultarea acestora, grupate in asociatii, in materie de tarif maxim), au favorizat respectivul comportament anticoncurential.

Pe langa sanctiunile aplicate, Consiliul Concurentei va formula recomandari autoritatilor de autorizare si reglementare referitoare la modalitatea de organizare si gestionare a serviciilor de transport de persoane in regim de taxi in Municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, dar si factorilor decidenti implicati in legiferarea acestui domeniu la nivel national.

Decizia Consiliului Concurentei urmeaza a fi publicata pe site-ul autoritatii de concurenta, dupa obtinerea acordului partilor implicate cu privire la informatiile confidentiale.

Reamintim faptul ca autoritatea romana de concurenta a sanctionat, in 2010 si 2011, carteluri intre operatorii de taximetrie din mai multe localitati (Constanta, Timisoara, Baia Mare si Targu-Mures) prin care se eliminase orice forma de concurenta prin pret (aceste intelegeri avand ca obiect practicarea unui acelasi tarif) si are in curs de desfasurare o investigatie privind existenta unor practici aparent similare pe piata locala de taximetrie din Ramnicu Valcea. In cazurile finalizate, au fost sanctionate 34 de companii, amenzile aplicate fiind in valoare totala de 1.635.470 lei (cca. 363438 euro). Aceste decizii au fost contestate in instanta, care insa a mentinut amenzile aplicate de autoritatea de concurenta.