Ministrul Economiei Mihai Tudose s-a intalnit joi cu Meglena Kuneva, viceprim-ministru al Republicii Bulgaria, discutiile fiind concentrate pe proiectele de interes comun care pot fi sustinute impreuna in cadrul Planului de Investitii pentru Europa 2015- 2017 (Planul Juncker), informeaza Ministerul Economiei. "Romania, Bulgaria si Grecia ar trebui sa formeze o troika la nivel de coordonare a proiectelor comune ce pot fi depuse in cadrul Planului Juncker de Investitii in Europa", a fost propunerea formulata de Meglena Kuneva, se precizeaza in comunicat.
Potrivit acestuia, Mihai Tudose a salutat initiativa oficialului bulgar si a solicitat demararea rapida a procedurilor de consultare bilaterala, in vederea constituirii unui organism interministerial "in oglinda" in cele doua tari, care sa selecteze si sa gestioneze proiectele de interes comun ce pot fi avansate impreuna pentru finantare prin Planul Juncker. "Troika formata din Romania, Bulgaria si Grecia trebuie sa capete continut cat mai rapid prin proiecte propuse si realizate impreuna. Vreau sa fim cat mai pragmatici si sa facem propuneri concrete in cel mai scurt timp, pentru ca primul venit e primul servit in cadrul acestui Plan european de investiti,i iar ceilalti din Europa nu ne asteapta", a sustinut Ministrul Mihai Tudose in cadrul acestor discutii.
In ceea ce priveste proiectele de interes comun ce pot fi realizate impreuna in cadrul Planului Junker, cele doua tari au fost de acord cu sustinerea cu prioritate a celor din infrastructura si energie dar si cu disponibilitatea pentru identificarea unor noi proiecte comune de cercetare si dezvoltare. In acest sens, Ministrul Mihai Tudose a tinut sa precizeze partii bulgare ca proiectele de infrastructura energetica din portofoliu Ministerului Economiei, Comertului si Turismului sunt intr-un stadiu avansat si pot constitui un inceput bun de cooperare in acest domeniu. De asemenea, s-a discutat si posibilitatea atragerii si altor tari din regiune in aceste proiecte, precum Republica Moldova, Ucraina, Serbia sau Turcia.
Cu prilejul aceleiasi intalniri a fost adus in discutie si subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, cei doi oficiali fiind de acord cu promovarea la nivel european a argumentului ca Spatiul Schengen inseamna in primul rand dezvoltare economica, oferind siguranta pentru investitori si perspective stabile de crestere a economiei in spatiul respectiv, se mai arata in comunicatul Ministerului Economiei.