Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) cere Guvernului sa solicite autoritatilor germane introducerea unui moratoriu pentru transportatorii romani privind aplicarea legii salariului minim din Germania, potrivit Mediafax.

Germania a introdus, de la 1 ianuarie, salariul minim, in valoare bruta de 8,5 euro pe ora, aplicat si in cazul soferilor profesionisti strani care efectueaza operatiuni de transport international de marfa si persoane catre si din Germania, cabotaj sau tranzit pe teritoriul tarii.

Pentru fiecare ora lucrata de un sofer roman pe teritoriul german se va aplica salariul minim din Germania, si nu cel din Romania, iar amenda pentru nerespectarea acestei prevederi poate ajunge pana la 500.000 euro.

In prezent, serviciile Comisiei Europene (CE) au lansat o investigatie detaliata cu privire la noua lege germana si sunt in curs de initiere, foarte curand, a procedurii de pre-infringement, mentioneaza UNTRR.

CE a solicitat autoritatilor germane clarificari in legatura cu obiectivele, temeiul juridic si mecanismele de punere in aplicare a acestor dispozitii nationale in transportul international.

"Avand in vedere insa ca procedura de pre-infrigement a Comisiei Europene este de durata, iar legea salariului minim din Germania este deja in vigoare de la data de 01.01.2015, solicitam Guvernului Romaniei sa se alature demersurilor celorlalte guverne europene si sa solicite Guvernului Germaniei sa introduca un moratoriu pentru transportatorii romani privind aplicarea legii salariului minim din Germania, avand in vedere ca acestia reprezinta companii care nu sunt stabilite in Germania", se arata intr-un comunicat transmis de UNTRR.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) are peste 13.000 membri - operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.