Comisia Europeana, despre companiile de stat romanesti: Pierderi mari, performanta scazuta, management politizat​

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Duminică, 1 februarie 2015, 19:32 Economie | Companii


Situatia platilor trecute de scadenta ale companiilor de stat, pe anul 2013
Foto: Comisia Europeana
​Un studiu emis de Comisia Europeana schiteaza un tablou sumbru al companiilor de stat si regiilor autonome romanesti: pierderi mari, performanta scazuta, reforme intarziate, management politizat in mare masura. Analiza de la Bruxelles denunta si un posibil motiv pentru care Guvernul si autoritatile locale nu-si reformeaza companiile si regiile din subordine: "mentinerea posturilor de conducere bine remunerate sau a influentei in anumite sectoare ale industriei".

Romania are un portofoliu de companii de stat si regii autonome peste media Uniunii Europene - genereaza 8% din productia tarii, exceptand sectorul financiar, si  angajeaza 4% din forta de munca romaneasca, releva o analiza emisa zilele trecute de Comisia Europeana.

Companiile de stat si regiile autonome centrale si locale joaca un rol important in economia Romaniei, mai ales in sectoarele de transport feroviar si energie, insa reformele asupra lor, la care statul roman s-a angajat, intarzie.

"In ansamblu, reformele sunt ramase in urma, cu procese de privatizare amanate si intarzieri la restructurarea si reducerea costurilor", se arata in analiza Comisiei Europene.

Totusi, probleme de performanta au si companiile de stat din Croatia, Italia, Letonia si Slovenia, mai arata analiza CE. In plus, spre deosebire de Croatia si Slovenia, bancile nu au o expunere mare pe companiile de stat romanesti.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor, in anul 2013 Romania avea 247 de companii de stat (majoritar sau total) si regii autonome detinute de Guvernul central, din care 228 erau operationale, iar 19 se aflau in insolventa sau alte proceduri legale.  In acest inventar au fost incluse si institute de cercetare (45), precum si subsidiare ale unor mari companii de stat (72).

Alte 1.177 de companii si regii erau detinute de autoritati ale administratiei locale, cum sunt centralele de termoficare sau regiile de transport in comun detinute de primarii sau consilii judetene. Dintre acestea, 1.018 erau operationale, iar 159 se aflau in insolventa sau in diferite proceduri legale.

Companiile de stat romanesti care genereaza cele mai mari pierderi sunt in sectorul transportului: CFR Călători, Regia Autonomă de Transport Bucureşti, CFR Infrastructură, Metrorex Bucuresti, CFR Marfă si Tarom.

In alte sectoare, Oltchim (industria chimica) si RADET (termoficare in Bucuresti), “genereaza pierderi substantiale, de asemenea”, mai retine analiza de la Bruxelles.

Unele dintre aceste companii, cum sunt CFR Calatori sau RADET, presteaza un serviciu public, ceea ce le indreptateste sa primeasca subventii de la Guvern pentru a-si putea acoperi unele costuri operationale. In schimb, companii ca Tarom, CFR Marfa si Oltchim opereaza in mediu concurential, in care legislatia UE reglementeaza strict conditiile in care pot primi ajutor de stat. In aceste cazuri, este in mod cert nevoie de imbunatatiri ale performantei operationale, se arata in analiza Comisiei.

Raportul enumera si companiile de stat care genereaza cele mai mari profituri, toate fiind in sectorul energetic: Romgaz,  Hidroelectrica (care s-a aflat in insolventa), Nuclearelectrica, Transgaz,  Electrocentrale Bucuresti.

Principalele probleme care persista la companiile de stat si regiile autonome romanesti, prezentate in analiza Comisiei Europene:
 • Companiile de stat functioneaza suboptimal fata de omoloagele din sectorul privat  - au diferente mai mari intre datorii si castiguri si niveluri mai scazute de profitabilitate. Aceasta performanta suboptimala afecteaza atat finantele publice cat si sectorul privat, avand in vedere ca intreprinderile de stat contabilizeaza 50% din totalul arieratelor companiilor si din totalul platilor restante din evidentele lor contabile datorate furnizorilor, angajatilor, bancilor, guvernului – care echivalau cu 3,4% din PIB la sfarsitul anului 2013.
 • In anul 2013, arieratele (datorii mai vechi de 3 luni) la plata taxelor catre stat totalizau 2,6 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde erau ale companiilor de stat. Din aceste 1,3 miliarde de lei, in suma de 783 milioane de lei  erau datoriile companiilor de stat centrale catre Fisc. Arieratele fiscale ale companiilor de stat locale insumau 514 milioane de lei.
 • In ansamblu, companiile de stat nu genereaza suficiente profituri pentru a plati datoriile ramase: totalul profitului operational al tuturor companiilor de stat romanesti combinat a fost de 0,4% din PIB in anul 2013. In schimb, stocul de plati restante era de 3,4% din PIB la finalul anului 2013, in scadere, totusi, de la 5% cat se inregistra in anul 2010 (vezi graficele 7 si 8 din ilustratie).
 • In mare parte, companiile de stat si regiile autonome romanesti sunt conduse de directori numiti politic, nu pe criterii de performanta. “Introducerea legislatiei de guvernanta corporativa este slaba”, arata analiza CE.
 • Cand a fost introdus managementul profesionist la compnaiile de stat, procedurile de selectie au respectat textul, nu si spiritul ordonantei 109/2011 privind guvernanta corporativa. “Un exemplu este concedierea managerilor si a membrilor consiliului de administratie odata cu venirea unui nou ministru de resort, numai pentru a numi interimar alti directori si membri ai consiliului de administratie, in timp ce este inceputa o noua si de durata procedura de selectie”, critica analiza de la Bruxelles.
 • "Unitatea de monitorizare (a companiilor de stat) din Ministerul Finantelor duce lipsa de instrumente de aplicare, in timp ce ministerele de linie (care detin companiile respective) nu se simt responsabile in fata acestei unitati". Drept urmare, regulile de aplicare a ordonantei privind guvernanta corporativa si managementul privat in companiile de stat “ nu sunt aplicate companiilor care nu adera la prevederile referitoare la transparenta”.
 • Procedurile de privatizare, restructurarea si aplicarea principiilor de guvernanta corporativa ar creste perfomanta companiilor de stat, ar limita riscurile fata de bugetul de stat si ar imbunatati functionarea lor in economie, sustine analiza Bruxelles-ului. “Acestea ar fi cu atat mai importante in sectoarele de transport si energie”.
 • Guvernul sustine, totusi, ca va trimite la Parlament un nou proiect de imbunatatire a ordonantei privind guvernanta corporativa, la inceputul anului 2015, retine analiza Comisiei.
 • Din 20 de companii selectate in cursul anului 2011 pentru privatizari ale pachetelor majoritare de actiuni sau vanzari de pachete minoritare, in cadrul acordurilor stand-by cu FMI, CE si Banca Mondiala, 11 proceduri sunt inca in asteptare.
 • Doar o privatizare majoritara a fost finalizata, in ciuda faptului ca 13 companii fusesera selectate pentru privatizari majoritare.
 • Situatia financiara agregata a companiilor de stat din Romania este ingrijoratoare mai ales in comparatie cu firmele private din acelasi domeniu.
 • In primul rand, companiile de stat sunt mai greu indatorate, avand un raport median datorii/castiguri mai mare decat al firmelor din mediul privat.
 • In al doilea rand, companiile de stat sunt mai putin profitabile decat omoloagele din mediul privat.
 • In al treilea rand, intreprindeirle de stat par sa aiba personal supradimensionat, iar productivitatea muncii fiecarui angajat al lor este inferioara fiecarui salariat din firmele private similare.
 • Romania are si probleme de piata concurentiala: companiile de stat sunt supuse mai putin presant procedurilor de executare si obligare la plata taxelor si a datoriilor catre stat . “Un astfel de tratament preferential ar pune companiile de stat in avantaj fata de competitorii lor din mediul privat”.
 • Comisia Europeana intuieste ca inactiunea Guvernului pentru reformarea companiilor de stat este determinata de motive politice, precum "mentinerea posturilor de conducere bine remunerate sau a influentei in anumite sectoare ale industriei". Teama de a face concedieri colective este un alt motiv intuit de economistii europeni pentru care statul roman nu-si face ordine in companii. “Astfel, aceste companii continua sa acumuleze pierderi si datorii”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11792 vizualizari

 • +23 (23 voturi)    
  Politizare excesiva (Duminică, 1 februarie 2015, 19:33)

  Observer [anonim]

  Este absolut inadmisibil pana unde s-a ajuns cu politizarea functiilor la stat. De la ministrii pana, uneori, la femeile de servici numirile se fac pe criterii politice si schimbati odata cu noul partid de guvernamant. Asa ajung in functii cheie si de mare raspundere politruci fara competenta profesionala si fara experienta. Ar trebui initiata o lege prin care sa se limiteze functiile pe criterii politice pana la secretar de stat inclusiv. Mai jos sa conteze numai competenta. Desi ma indoiesc ca asa ceva e posibil in Ro.
  • +9 (11 voturi)    
   pai legi exista! (Duminică, 1 februarie 2015, 22:58)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Observer

   Doar ca nu se respecta!!
   N-au "norme de aplicare". Nu au "termene". Nu au sanctiuni!! >:(
  • +5 (7 voturi)    
   european commission (Luni, 2 februarie 2015, 0:23)

   thatchme [utilizator] i-a raspuns lui Observer

   should mingle more with the romanian ministry of european funds to teach , share , train, disseminate writing and to manage european projects. They should take the initiative and start the meetings. I am sending you there.
 • +6 (6 voturi)    
  CE nu stie ca Antonescu si Ponta au garantat ca (Duminică, 1 februarie 2015, 23:09)

  HotDog [utilizator]

  totul va deveni profesionist in Romania??

  Asta inseamna profesionism in viziunea USL!! Revedeti promisiunile si garantiile premierului Ponta !!
 • -5 (11 voturi)    
  Grav (Duminică, 1 februarie 2015, 23:11)

  newlook [utilizator]

  UE:
  "Companiile de stat " genereaza profituri mici" care raman in Romania; nu profituri mari care sa mearga afara !
  Asta e grav, sigur ca da!
  • +4 (4 voturi)    
   Chiar foarte Grav (Luni, 2 februarie 2015, 8:31)

   droox [anonim] i-a raspuns lui newlook

   Ca exista in tara asta oameni care gandesc ca si tine. Pai nu mai bine sa fim saraci ???De ce sa dam si altora. Mai bine murim de foame si asteptam altii sa ne dea.
  • -3 (5 voturi)    
   din pacate asa este (Luni, 2 februarie 2015, 8:51)

   so [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   peste tot in lume politica se face in interesul natiunii care o promoveaza.

   prieteniile in politica internationala sunt doar conjuncturale generate de interese comune...pentru macar o perioada de timp.

   Numai in tarisoara noastra sunt cretini care sunt trup si suflet fie pentru Rusi fie pentru Occidentali.

   E adevarat ca in general trebuie sa te indrepti catre raul cel mai mic - dar asta nu presupune ca trebuie sa negociem in genunchi cu "prietenii" fie Rusi fie Occidentali.
 • +5 (11 voturi)    
  dl coldea (Duminică, 1 februarie 2015, 23:19)

  ioni istrati [anonim]

  Este adevarat domnule general-locotenent Florian Coldea ca averea dumitale depaseste 25 de milioane de euro? Este adevarat domnule general-locotenent ca in anul 2005 ai furat 2.750.000 de euro?
  Este adevarat domnule general-locotenent Florian Coldea ca domnisoara din imagine este amanta unui general de la varful SRI-ului, om cu doi copii acasa, si aceasta a fost singurul criteriu pentru ca s-a urcat in masina celor de la Antitero, in data de 01.12.2014? Este adevarat domnule general-locotenent Florian Coldea ca promovarile in SRI se fac in functie de situatia materiala a barbatilor sau cat de dragute sunt angajatele cu generalii de la varf? Este adevarat domnule general-locotenent Florian Coldea ca pentru mutarea dintr-un departament in altul se platesc sume cuprinse intre 5.000 si 15.000 de euro?
  Este adevarat domnule general-locotenent Florian Coldea ca Liviu Mihaiu, dependent de marijuana, si Cristian Tabara, sunt ofiteri acoperiti in cadrul Serviciului Roman de Informatii? Este adevarat domnule general-locotenent Florian Coldea ca Tabara a fost scapat de dosarul de viol si pedofilie, musamalizare de cea mai joasa speta, tocmai din cauza faptului ca lucreaza in Serviciul Roman de Informatii? Este adevarat domnule general-locotenent Florian Coldea ca existau probe clare ca Tabara avea inclinatii de pedofil? Este adevarat domnule general-locotenent Florian Coldea ca o prezentatoare extrem de cunoscuta de la Antena 3, o vedem seara de seara la televizor, are grad de capitan in cadrul Serviciului Roman de Informatii si-n fiecare seara primeste un dosar-raport despre ce trebuie sa vorbeasca in emisiune?
  Este adevarat domnule general-locotenent Florian Coldea ca in ziua in care Adrian Nastase a iesit de la inchisoare, anul trecut, i-ai transmis printr-o terta persoana: “Daca iesi in fata si deschizi gura despre ceva scot pe piata un alt dosar si te trimit inapoi…”? Este adevarat domnule general-locotenent Florian Coldea ca Adrian Nastase in timp ce era incarcerat la
  • +1 (3 voturi)    
   Domnisoara din imagine ?! (Luni, 2 februarie 2015, 10:37)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui ioni istrati

   In imagine sunt niste grafice. Nu se vede nici o domnisoara ascunsa acolo printre grafice.
   Asa ca raspunsul este clar :

   - NU ESTE ADEVARAT!
   P.S. ca atare se poate presupune ca acelasi raspuns este valabil latoate intrebarile:

   -NU ESTE ADEVARAT !

   Ce scrii tu acolo este doar un atac murdar la adresa S.R.I. , o institutie foarte eficienta in prinderea marilor banditi.
   Ceea ce ma face sa cred ca esti unul dintre banditii acestia.
  • 0 (4 voturi)    
   Domnule Ion Istrati, (Luni, 2 februarie 2015, 10:45)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui ioni istrati

   In acest articol este vorba despre punctul de vedere al Comisiei Europene asupra unor companii de stat romanesti. Nu are nici o legatura cu S.R.I.
   Faptul ca te-ai repezit sa postezi acele intrebari tendentioase, acum si aici, ma face sa cred ca ceea
   ce faci dumneata nu este decat un atac murdar la adresa unei institutii eficiente in combatera coruptiei.
   Probabil esti unul din marii corupti.
   Tot vei fi prins pana la urma. Nu te mai zbate degeaba .
   P.S. Nu m-ar mira sa-ti gasesc postarea si la un articol despre ursii din Kamceatka !
 • +5 (5 voturi)    
  Pierderi mari... (Luni, 2 februarie 2015, 0:03)

  Ion B [utilizator]

  ...performanta scăzuta, management politizat​ = calitate Made in Romania.
 • +6 (6 voturi)    
  Noi mai stim (Luni, 2 februarie 2015, 0:24)

  muma_padurii [utilizator]

  ...ca datorita si coruptiei , a jocurilor penibile, incompetentei si indolentei, s-a ajuns ca si moralul celor care lucreaza sa fie la pamant.

  E careva care zice "bai, sunt mandru ca lucrez la CFR! / Oltchim/ Hidroelectrica!" ...?

  Daca s-ar imparti actiunile detinute de companie la angajati (cu interdictia de a fi tranzactionate, si apoi returnate cand paraseste compania, pastrand o proportie decenta pt conducere), nu s-ar pune lucrurile in miscare? ... Fiecare ar face profit , peste salariul de baza, in functie de profitul companiei . Eu cred ca pila/ ne-pila , ar fi mai toti interesati sa faca ceva.

  Nu stiu cat de realist e sa curati toate companiile de cunostinte si relatii. Nu poti opri timpul sa tai toate uscaturile, unele or sa cada si singure.
 • +1 (3 voturi)    
  Pierderi mari, performanta scazuta (Luni, 2 februarie 2015, 6:17)

  zeo [anonim]

  Normal ca zic si ii intereseaza asta , vor sa le cumpere !
  • +2 (2 voturi)    
   Dar tu ce zici ? (Luni, 2 februarie 2015, 10:48)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui zeo

   Castiguri mari , performanta crescuta ?
   Esti doar " zero " sau " zero absolut " ?
 • +2 (2 voturi)    
  USL e-n toate, si in PNL-ul mare! (Luni, 2 februarie 2015, 6:37)

  hotnewsfil [utilizator]

  Bucata din USL-ul mare (ca pe vremea : 'partidul e in toate!') -, cel care organiza manifestatii faraonice (nord-coreene, ceausiste), pe Stadionul National, la care erau aduse oi behaitoare din intreaga tara (ca sa aclameze cuplul Viorel-Crinisor si sa-i infiereze pe Traian Basescu, cu intregul lui 'regim basist'), acea bucata din USL se afla si acum la putere (la cascaval), printr-o "onorabila" mezalianta politica damboviteana, facuta cu falanga de fripturisti fosti basisti, avand, si ei, familii, copii, datorii la banci, nefiind dispusi sa abandoneze afacerea 'politica lucrativa'.
  De fapt, fratele lor bun, singurul in care au deplina incredere, este 'dracul'; cu el merg de mana mereu, in orice ar face, conform legii lor de baza : 'fa-te frate cu dracul pana treci puntea!', un lant neintrerupt de punti politice, pe care trec, de pe o punte pe alta, cu siguranta (iscusinta) unor cascadori experti.
  Ne e dor de gargarele lui Antonescu! Ludovic Orban se stradueste (lauda lui!) sa joace la fel de bine rolul celebrului gargaragiu dar nu-i iese, se vede ca este doar un 'ersatz'.
  Pe fostii copii crescuti de Traian Basescu, facuti sefi in PDL, nu-i da decenta afara din casa : le miroase urat marinarul, acum il preamaresc pe noul presedinte. Oricine ar fi, numai presedinte sa fie, sa ii bage in seama, sa nu-i ia de la cascaval, sa nu-i mature.
 • +2 (4 voturi)    
  de 25 de ani auzim asta... (Luni, 2 februarie 2015, 8:56)

  lili [anonim]

  Nimic nu fac, doar vorbe goale pentru ca de aici isi trag partidele banii aia multi pentru campaniile electorale, din companiile de stat(cu aceste pierderi compensate mereu de la Bugetul de stat!!!) si din spagile si evaziunea facute de liderii politici si acolitii lor numiti in tot felul de functii banoase si pagubitoare pentru statul roman!!
  De unde bani pentru Educatie, Sanatate, salarii si pensii si asistenta sociala ca-n lumea civilizata cand decidentii politici compenseaza pierderile din companiile de stat intr-o veselie de 25 de ani?!
  Vorbe goale mereu....
 • -2 (6 voturi)    
  Le-a fost imusa (auto)distrugerea de UE si FMI (Luni, 2 februarie 2015, 9:29)

  D-or [utilizator]

  Firmele de stat au fost victimele studiilor de consultanta aberante si a necesitatii respectarii unor directive care nu au fost niciodata aplicate de statetele mari europene.
  Firmelor de stat nu li s-a cerut nicidata performanta economica ci dimpotriva, dezmembrarea, externalizarea, capusizarea, "pregatirea pentru privatizare".
  Firmelor de stat nu le este permisa o atitudine concurentiala, ci doar sa deserveasca intereselor privatilor.
  Daca li s-ar cere performanta economica, daca ar fi conduse de specialisti proprii bine platiti, daca li s-ar garanta independenta si stabilitatea altfel ar sta lucrurile.
 • +4 (4 voturi)    
  Ce-i adevarat ? JAFUL din privatizari !!! (Luni, 2 februarie 2015, 9:43)

  andreesanu [utilizator]

  De 25 de ani in Romania se fura pe capete ,iar tonul l-a dat preacinstitul si preafericitul Iliescu acompaniat de Roman cu -industria romaneasca e o gramada de fier vechi ! ,iar cea urmat se vede :jafsi jale .
  Orientatii (hienele ,sacalii ) au fost cei de la butoanele manipularii asa zisei revolutii din 89.
  Generali din armata ,securistii din toate sistemele,milirieni,apoi SPPsti,jandarmi poiltie si gifiind din urma au venit coiotii :bagabontii,mafiotii,speculantii,vintura lume si taie frunza la ciini ingamaditi intii in FSN apoi imprastiati prin asa zisele partide .
  Haite de hoti ,de haimanale ,de ciorditori ,de maidanezi s-au scuipat s-au balacarit pe rind cu gindul la ciolan !!!.
  Cea ramas se vede :un dezastru ,o saracie si pribegie pentru milioane de romani, o auto deportare . Ce sa performeze in Romania ???,cea fost performant s-a vindut pe temir ce Vezi Petrom,vezi Rompetrol,vezi Alro ,restul tocate de imbogatitii peste noapte -miliardarii de carton.
  Sa nu mai vorbim de tunurile date la Bancorex;Banca Agricola,la FNI,la CEC la vinzarea BCR !!!.
 • 0 (0 voturi)    
  Vreau sa citesc studiul (Luni, 2 februarie 2015, 22:40)

  Lolek [anonim]

  Aveți un link? Nu am reușit sa-l găsesc.
  • 0 (0 voturi)    
   Nevermind, am găsit. (Luni, 2 februarie 2015, 23:15)

   Lolek [anonim] i-a raspuns lui Lolek

   E doar un "pui de studiu", dar interesant.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by