Consiliul Concurentei a extins investigatia privind posibila trucare a unor licitatii pentru atribuirea contractelor de 'furnizare produse lactate pentru elevi si prescolari' (in cadrul programului numit 'Cornul si Laptele'). 'Avem indicii referitoare la alte 3 licitatii publice organizate de Consiliul Judetean Ialomita si Consiliul Judetean Dolj in cadrul carora au ofertat mai multe companii, iar in urma licitatiei electronice fiecare a castigat cel putin un lot, comportament care, pare a fi similar celui de la Giurgiu, creand astfel suspiciunea unor trucari de licitatii prin impartirea loturilor' a declarat joi Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Bogdan ChiritoiuFoto: AGERPRES

Inspectiile inopinate au vizat toate companiile participante la licitatiile respective: SC Albalact SA, SC Dorna Lactate SA, SC Simultan SRL, SC Lactaprod SRL, SC Bampan Impex SRL, SC Deltalact SA, SC FarKas Trans SRL, SC Dincudana SRL, SC Prodlacta SA si SC Sole Mizo Romania SRL. Documentele ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza echipei de investigatie, in cadrul procedurii specifice investigatiei.

La ora actuala, investigatia se refera la licitatiile organizate de Consiliul Judetean Ialomita in anii 2010 si 2011, Consiliul Judetean Dolj in anul 2010 si Consiliul Judetean Giurgiu in anul 2010, in vederea atribuirii contractelor de 'furnizare produse lactate pentru elevi si prescolari', iar companiile suspectate sunt S.C. Dorna S.A., S.C. Albalact S.A., S.C. Simultan S.R.L., S.C. Lacta S.A. si S.C. Deltalact S.A.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.

Legea concurentei interzice orice intelegeri intre companii, decizii ale asociatiilor de companii si practice concertate, care au ca obiect sau ca efect denaturarea concurentei, in special cele care urmaresc participarea, in mod concertat, oferte trucate la licitatii sau la orice alte forme de concurs de oferte.