​Saptamana trecuta a fost saptamana Europei de Est. Din punct de vedere politic, aproape toata atentia s-a concentrat pe evolutiile din Ucraina. Din punct de vedere economic, Estul a fost prezent cu anuntul rezultatelor celor mai mari doua banci austriece, puternic expuse in Estul Europei. Raiffeisen International a anuntat, pentru prima data in istoria sa, pierderi din cauza evolutiilor din Rusia si Ucraina. Banca Austria, in schimb, a avut castiguri substantiale. Prilejul a fost folosit de ziarul austriacDie Pressepentru a face un bilant al expansiunii facerilor austriece catre Est.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fritz Preuss, profesor de economie la Universitatea din Viena, estimeaza ca economia Austriei a crescut cu 0.2% in fiecare an datorita caderii Cortinei de Fier in 1989. Odata cu marele val de extindere al UE din 2004, la cresterea economica se adauga 0,4% in fiecare an. De exemplu, pentru anul 2010, asta inseamna 20 de miliarde de euro in plus la performanta economiei austriece.

Temerea se leaga insa de sistemul bancar si posibilele pierderi provocate de acesta in perioade de criza sau instabilitate politica. Banca Austria, de exemplu, se poate lauda cu un castig de 9 miliarde de euro din anul 2000 incoace, doar pe piata estica. Dobanzile din tarile din Est sunt, in medie, de trei ori mai mari decat in Austria, deci si profitul e considerabil. Numai in prima jumatate a lui 2014, filialele estice ale bancilor austriece au adus castiguri de 1 miliard de euro.

Analiza investitiilor austriece din Romania

„Multa vreme, Viena putea fi considerata capitala secreta a Romaniei. Motivul il constituiau doua achizitii spectaculoase:

In 2005, OMV cumpara colosul de stat din industria petroliera si a gazelor, Petrom, si o facea la pret de superoferta. Filiala romaneasca a OMV garanteaza de atunci nu numai castiguri bune si exploatari de gaze in Marea Neagra, ci chiar supravietuirea OMV in bransa. Fara Petrom, OMV ar fi prea mic, afirma insusi seful concernului Gerhard Roiss.

Mai putin noroc a avut Erste Bank cu achizitia BCR de patru miliarde de euro. Pentru Erste, pasul catre Europa de Est a venit prea tarziu si la preturi mult mai mari. O criza economica mai tarziu, BCR nu mai valoreaza prea mult in contabilitatea Erste.

Nici Volksbank nu a avut un parcurs mai bun in Romania. Lungi au fost negocierile prin care filiala romaneasca - cu pierderi uriase - a putut fi vanduta statului. Si Baumax a parasit piata romaneasca intre timp.

Totusi, multi experti nu vad motive pentru a desconsidera Romania. Economia tarii a crescut in 2013 cu 3,5%, ritmul este in continuare sustinut. (…)”

Celelalte piete din Est unde austriecii au investit masiv (analiza pe scurt)

Cehia este cea mai mare dintre toate pentru investitorii austrieci, care au varsat mai multi bani in aceasta tara decat oricare alta din regiune. Pariul pare sa fi fost unul bun, avand in vedere deschiderea pietei din Cehia si stabilitatea economica, dublata de institutii eficiente.

In Rusia, investitorii austriece vad ca modelul economiei bazate aproape exclusiv pe rezerve naturale este epuizat. Raiffeisen a raportat pierderi mari in Rusia, sanctiunile impuse de Occident reduc din alte sectoare, iar rubla este in cadere. Schimbarile structurale de care Rusia avea nevoie nu s-au facut, nemaivorbind de combaterea oligarhiei corupte.

Ungaria e greu de crezut ca, in urma cu doar cativa ani, era o comoara pentru afaceristii din Austria. Astazi, Viktor Orban forteaza nota. Agricultorii austrieci sunt fortati sa renunte la terenuri, companiile si bancile s-au trezit cu impozite arbitrare de criza. Erste Bank a luat chiar statul maghiar in structura de actionari ai filialei din Ungaria pentru a scadea impozitele speciale la un nivel suportabil. Totusi, trebuie spus ca rezultatele economice agregate ale tarii nu sunt rele, indicatorii fiind pe plus in mai toate domeniile.

Cosmarul austriac se cheama Croatia. Falimentul bancii Hypo Alpe Adria este cel mai des invocat argument pentru aceasta caracterizare. Dar si fara acest eveniment, Croatia nu da motive de bucurie la Viena. 2014 a fost al saselea an la rand cu recesiune, industria e slab dezvoltata, somajul e urias si puterea de cumparare e minima. Aderarea din 2014 la UE inca nu a produs efecte, iar in turism, anul acesta, vor fi, probabil, pierderi din cauza unui numar scazut de turisti rusi.