Japonezii de la Nikon au ajuns la o intelegere si urmeaza sa plateasca 400 milioane dolari pentru compania medicala Optos care produce aparatura folosita de opticieni. Nikon, celebra pentru aparatele foto, va intra in sectorul medical unde isi va fiolosi experienta in tehnologii optice.

Optos produce aparatura medicala oculara ce permite masurarea tensiunii si chiar detectarea unor tipuri de cancer. Compania britanica are 30% din piata imaging-ului retinei si peste doua treimi dintre vanzarile sale sunt in SUA. Optos a avut venituri de 170 milioane dolari anul fiscal trecut, iar profitul operational a fost 16 milioane dolari.

Pe piata e tot mai mare cererea de aparate sofisticate de monitorizare a retinei, in conditiile in care tot mai multi sufera de afectiuni oculare, in special degenerescenta maculara.

Nikon are 98 de ani vechime si e celebra pentru aparatele sale foto. Totusi, intr-o piata in care smartphone-urile cresc puternic, japonezii trebuie sa-si gaseasca noi segmente cu perspective de crestere pe termen lung.