Corpul de Control al Ministerului Finantelor verifica inca de luna trecuta un contract incheiat in octombrie 2013 de Loteria Romana cu firma Novo VLTech Solutions, apartinand grupului austriac Novomatic, a anuntat ministrul finantelor Darius Valcov, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Este un contract de asociere in participatie incheiat pe o perioada de 15 ani, prin care Loteriei Romane i se garanta un venit proportional, de minimum 75 milioane de euro anual, pentru exploatarea video-loteriei. Unul dintre sustinatorii acestui contract a fost chiar premierul Victor Ponta, acesta criticandu-i pe cei care considerau ca asocierea cu Novomatic nu este benefica pentru Loteria Romana. Darius Valcov recunoaste ca Loteria Romana nu a primit cei 75 de milioane de euro, spunand ca doar in anumite conditii se poate obtine acel venit. Corpul de Control mai verifica si modul in care a tot fost prelungit anul trecut un alt contract, cel cu Intralot, pentru exploatarea sistemului loto. Prelungirea contractului cu Intralot a fost sustinuta de fostii ministrii ai finantelor, Ioana Petrescu si Daniel Chitoiu.

Videoloteria aduce prejudicii Loteriei RomaneFoto: AGERPRES

In octombrie 2013 cand a fost incheiat contractul cu Novomatic, Victor Ponta spunea ca pentru Loteria Romana este o afacere foarte buna. "Zece ani de zile, la Loteria Romana, am luat zece milioane de euro. Acum am semnat un contract sa luam 75 de milioane de euro. Deci, de la 10 la 75. Daca te uiti la televizor, o sa afli ca e ceva rau. Asta e, n-ai ce sa faci. O sa tipe unii care nu platesc taxe ca de ce am luat 75 si de ce nu mai iau 10. Asta e. Explicam, spunem", a declarat premierul la o zi dupa ce a fost anuntat incheierea contractului.

Pana la acest contract, Loteria Romana a fost prinsa ani la rand intr-un alt contract pagubos de credit-furnizor, prin care a platit doua firme grecesti, Intracom si Intralot, si o alta firma Lotrom, in calitate de furnizor de echipamente, cu 80% din incasarile brute generate de toate terminalele de joc. Dupa 10 ani, in 2013, contractul cu firmele grecesti a expirat, fiind inlocuit cu altul, incheiat in conditii total netransparente, cu Novomatic. HotNews.ro a prezentat in mai multe randuri ca Novomatic detine 5,07% din actiunile firmei grecesti Intralot. Acest contract a fost semnat in urma unei proceduri total netransparente.

In iunie 2014, la investirea lui Ioan Rus ca ministru al Transporturilor, fostul presedinte Traian Basescu atragea atentia asupra unor "acte de coruptie" in legatura cu Loteria Romana. In octombrie 2014, la Realitatea TV, Basescu spunea "astept si eu sa treaca luna octombrie, sa vad daca Novomatic plateste 75 de milioane de euro".

In cele din urma, nu a platit. Mai mult, ministrul finantelor spune ca doar in anumite conditii ar putea fi platita aceasta suma. Pana acum, aceste conditii nu au fost indeplinite.

"Nu, nu l-a obtinut (n.red. venitul minim garantat de 75 de milioane euro ). De peste o luna de zile, Corpul de control este acolo pentru a verifica si acest aspect, a mai fost de doua ori la Loterie Corpul de control, dar nu a verificat si acest control cu Novomatic, a fost pe Intralot. Luna trecuta l-am trimis pe Novomatic. Cred ca pana la sfaristul lunii martie voi avea acest raport si cred ca este foarte bine sa tragem cu totii concluziile. Eu m-am uitat pe contract, afirmatia dvs nu este foarte exacta - exista o anumita prevedere ca intr-un anumit an - in niciun caz nu se vorbea de 2014 - ca, daca se indeplinesc anumite conditii, adica 10.000 de aparate si asa mai departe, care nu s-au indeplinit, se va obtine acel venit minim. Dar cel mai bine este sa vina specialistii sa spuna exact", a spus Valcov pentru HotNews.ro.

Clipul video a fost realizat cu echipament Nikon

---

Altfel spus, Novomatic nu a furnizat inca cele 10.000 de terminale de videoloterie.

Acesta a mai spus ca nu-si exprima punctul sau de vedere asupra contractului. "Nu, n-o sa va spun punctul meu de vedere, pentru ca vreau sa vad ce spun specialistii. Daca au fost venituri mai multe si a fost un avantaj, de regula este bine, daca nu, e o problema", a mai spus Valcov.

  • Loteria Romana continua cu un subcontractor al Intralot, dar ministrul nu stie cine este acesta

O alta relatie contractuala aflata in atentia Corpului de Control al Ministerului Finantelor este cea cu acceasi firma greceasca Intralot, insa pentru sistemul Loto: 6/49, Noroc, 5/40, Super Noroc, Joker si Noroc Plus. Si acest contract expira dupa 10 ani, la sfarsitul lui 2013. Insa, in loc sa fie semnat un alt contract, unul mai avantajos, sau sa exploateze singura acest sistem, Loteria Romana a tot semnat acte aditionale pentru prelungire. Insa, in baza acestor acte aditionale, Intralot nu facea altceva decat sa asigure mentenanta, in aceleasi conditii in care s-a asigurat achizitia sistemului. Astfel, in cursul anului 2014, Loteria Romana a virat in continuare bani grei grecilor de la Intralot. Lunar a platit intre 3 si 4 milioane de lei doar pentru intretinerea sistemului loteristic. Aceasta, de fapt, consecinta incheierii unor acte aditionale la contractul pagubos expirat anul trecut. Pentru semnarea actelor aditionale, Loteria Romana a beneficiat de sprijinul fostului ministru al finantelor, Ioana Petrescu. Insa, prima decizie pentru prelungirea prin act aditional a fost luata in perioada mandatului fostului ministru Daniel Chitoiu.

Darius Valcov a decis la inceputul acestui an sa nu mai fie incheiate noi acte aditionale. Pe de alta parte, Loteria Romana a decis ca pentru mentenanta sa fie incheiat un contract cu un subcontractor al Intralot. Insa, nu sunt cunoscute conditiile, cine este acel subcontractor si daca a existat vreun proces de selectie. Nici ministrul nu stie.

"Nu stiu sa va spun. Ceea ce pot sa va spun eu este ca in ceea ce priveste conexiunea intre sedii am renuntat la vechiul sistem si ne indreptam spre un sistem prin STS. Vom reduce si costurile lunare cu aproximativ 90% si ceva, deci este extrem de important. Pe de alta parte, in bugetul care se aproba in aceasta perioada am inteles si de la Consiliul de administratie si de la AGA ca sunt cuprinsi bani astfel incat dumnealor, pana la sfarsitul acestui an, sa poate sa-si dezvolte in regim propriu mentenanta, softul si asa mai departe. Adica din 2016 eu as vrea sa nu mai depindem de niciun factor extern", a spus Valcov pentru HotNews.ro.

Acesta recunoaste ca actele aditionale au fost incheiate la acelasi procent din contractul initial, procent considerat pagubos pentru Loterie. "S-a mentinut procentul din contract, adica practic doar a venit actul aditional, nu s-a marit procentul, doar s-a prelungit cu un an. In momentul cand am venit ministru, am luat aceasta decizie de a intrerupe acest contract, pentru ca nu mai trebuia prelungit, din punctul meu de vedere, dar nu ma puneti sa fac consideratii", a spus Valcov. Din 2003, Intralot a oferit sistemul loteristic si serviciile aferente, primind in schimb intre 7,5% si 8,5% din incasarile totale de la jocurile loto. Foarte mult. Pentru mentenanta din 2014, tot atat a primit.

Contractele incheiate de Loteria Romana se afla de mai mult timp in atentia DNA.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza acte de urmarire penala cu privire la proceduri de achizitie publica, al caror beneficiar a fost Compania Loteria Romana. In cauza, procurorii au dispus, in baza art. 11 din OUG 43/2002, efectuarea unui raport de constatare tehnico-stiintifica pentru evaluarea prejudiciului, se arata intr-un raspuns al DNA transmis HotNews.ro care a intrebat daca procurorii ancheteaza relatiile contractuale dintre Loteria Romana si Intralot. Reamintim ca HotNews.ro a aratat in mai multe randuri ca Guvernul Ponta nu doreste ca Loteria Romana sa renunte la contractele paguboase pe care le are cu firma greaca Intralot.