Guvernul a aprobat alocarea de sprijin financiar in suma de aproximativ 955 de milioane de lei destinat crescatorilor de animale, prin doua Hotarari aprobate in sedinta de astazi. Astfel, Executivul a decis ca suma de 680,023 milioane lei sa fie destinata sprijinirii crescatorilor de bovine, pentru cererile de finantare depuse in cursul anului 2014.

Suma reprezinta valoarea totala pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic pentru specia bovine si se distribuie astfel:

  • 130,7 milioane lei pentru schema decuplata de productie in sectorul lapte;
  • 549,3 milioane lei pentru schema decuplata de productie in sectorul carne.

Sprijinul financiar acordat prin acest act normativ se inscrie in limita a 80% din pachetele financiare privind platile nationale directe complementare aferente anului 2013, astfel cum este autorizat de catre Comisia Europeana, respectiv 154,193 milioane de euro.

Guvernul a decis ca suma de 275, 651 milioane lei sa fie destinata sprijinirii crescatorilor de ovine/caprine, pentru cererile depuse in anul 2014. Fondurile alocate reprezinta valoarea totala pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic pentru speciile ovine/caprine. Alocarea financiara se inscrie in limita a 80% din pachetele financiare privind platile nationale directe complementare aferente anului 2013, astfel cum este autorizat de catre Comisia Europeana, respectiv 62,502 milioane de euro.

Sumele alocate sub forma de sprijin financiar crescatorilor de animale sunt asigurate de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2015.