Salariile unor directori si administratori de companii de stat nu vor mai putea fi limitate

de C. Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 4 martie 2015, 16:16 Economie | Companii


Guvernul a aprobat un proiect de Ordonanta privind unele masuri fiscale, una dintre prevederi facand referire la remuneratiile membrilor consiliilor de administratie, consiliilor de supraveghere si directorilor de la companiile de stat. Potrivit prevederii, remuneratiile celor care au fost numiti manageri privati, inainte de intrarea in vigoarea a OUG 51/2013 privind limitarea veniturilor acestora, raman la nivelul stabilit initial prin contractele de mandat. Practic, unii dintre manageri nu vor fi nevoiti sa se supuna acestor limitari.

"Remuneratiile membrilor consiliul de administratie, ai consiliului supraveghere, ale directorilor si ale membrilor directoratului stabilite in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, anterior intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.51/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, raman dobandite conform contractelor in vigoare, fara ca acestora sa le fie incidente dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.51/2013. Modificarea clauzelor contractuale se poate realiza doar prin acordul de vointa al ambelor parti", se arata in textul proiectului aprobat de Guvern.

Pentru aprobarea acestei prevederi, Guvernul invoca principiul neretroactivitatii legii. "Avand in vedere principiul neretroactivitatii legii, precum si a dispozitiilor art.6 alin.(2) din Legea nr.287/2009 privind Codul civil, potrivit caruia "actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de intrarea in vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor", prin propunerea de text se precizeaza expres ca remuneratiile membrilor consiliul de administratie, ai consiliului supraveghere, ale directorilor si ale membrilor directoratului stabilite in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, anterior intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.51/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, raman dobandite, fara ca acestora sa le fie incidente dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.51/2013. Modificarea clauzelor contractuale se poate realiza doar prin acordul de vointa al ambelor parti", se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului de Ordonanta de Urgenta.

Precizam ca OUG 51/2013 la care face referire Guvernul prevede limitarea salariilor directorilor din companii de stat la un nivel reprezentand de sase ori salariul mediu brut in ramura respectiva. Componenta fixa lunara a  remuneratiei membrilor neexecutivi ai CA nu poate depasi media pe ultimele 12 luni a castigului salarial mediu brut lunar din ramura in care isi desfasoara activitatea regia sau societatea respectiva, medie comunicata de INS.

Cand a fost aprobata OUG 51/2013, premierul Victor Ponta spunea ca sunt necesare aceste limitari deoarece salariile managerilor sunt exagerat de mari. "Am vazut si eu companii de stat la care punem manageri privati. Nu stiu de ce suntem ministri si nu lucram la Nuclearelectrica, ca cel mai mic venit este de 484.000 lei pe an", a spus  premierul Victor Ponta in mai 2013. Ponta a mai afirmat atunci ca exista salarii la stat de 8.000 -11.000 de euro, iar "cei mai amarati au 6.000 euro".

Printre directorii numiti pana la intrarea in vigoare a OUG 51/2013 se afla Laurentiu Ciurel, director general Complexul Energetic Oltenia si Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9733 vizualizari

 • +13 (15 voturi)    
  In tara lui Ponta (Miercuri, 4 martie 2015, 16:23)

  CititorulComentator [utilizator]

  Unii sunt mai egali decat altii.
  • +1 (3 voturi)    
   Pot spera si pensionari sa mai capete ceva (Miercuri, 4 martie 2015, 17:59)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui CititorulComentator

   macar vreo 5 lei la pensie?
 • +14 (16 voturi)    
  Liber la jaf! (Miercuri, 4 martie 2015, 16:29)

  emil bobu [utilizator]

  Sa se fure bani de la buget fara numar! Am zis! (ca si Ponta)
 • +13 (15 voturi)    
  E momentul (Miercuri, 4 martie 2015, 16:46)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Acum, baieti! Acum e momentul sa va bagati toata clientela, pe bani grei.
 • +3 (5 voturi)    
  Nesimțire! (Miercuri, 4 martie 2015, 16:55)

  kolo1 [utilizator]

  Acu' să vedeți salarii nesimțite la dumnealor! Fără număr!!!
 • +2 (4 voturi)    
  Mesterul... (Miercuri, 4 martie 2015, 16:57)

  coco04 [utilizator]

  "Ziua ce-mi facea
  Noaptea se surpa".
  (Scuzati-mi copy&paste-ul).
  Intelegeti acum de ce nu mai avem nevoie de acord cu FMI?
 • -2 (4 voturi)    
  Si salarii corecte, dar si raspundere manageriala (Miercuri, 4 martie 2015, 17:00)

  D-or [utilizator]

  Marirea salariilor directorilor de la companiile de stat e absolut necesara. Altfel, la un salariu de 4000 lei, inseamna ca, fie spaga sau mita erau subintelese, fie ca respectiva persoana era o marioneta, fara putere reala.

  Dar, concomitent cu acordarea unor salarii corecte, trebuie inasprita si legea raspunderii manageriale.
  • +2 (4 voturi)    
   Serios ? (Miercuri, 4 martie 2015, 18:32)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   11.000 de euro pe luna ? Pe bune ?

   Hai ca 2.000-3.000 de euro mai treaca mearga, dar doar in conditii de performanta, pe cand toti mamutii astia sunt in cadere libera.
 • +5 (7 voturi)    
  Banuiesc ca in acest caz.... (Miercuri, 4 martie 2015, 17:03)

  gica43 [utilizator]

  ....paiata numita ciorbea nu va catadicsi sa se autosesizeze.Pe el doar psd-ul il....autosesizeaza !!!
 • +1 (3 voturi)    
  iara meh? (Miercuri, 4 martie 2015, 17:16)

  Wildschwein_007 [utilizator]

  Ce facetzi ma nenorocitilor iara cu bugetul asta amarat????
 • -2 (4 voturi)    
  adevarul e... (Miercuri, 4 martie 2015, 17:51)

  Gicu2 [utilizator]

  ...ca la buget sunt niste salarii ... Johannis are 6000 lei parca, nu? sau pe aici... pai cum sa fii presedinte de stat si sa castigi mai putin decat un functionar bancar superior? pai un presedinte de banca ia peste 10k eur. si un presedinte de tara ia 1300 EUR?
  primarii de municipii au tot asa 3-4000 lei.
  de aia se si baga sa ia spagi...
  • 0 (0 voturi)    
   ce are scula cu prefectura (Joi, 5 martie 2015, 18:57)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Gicu2

   ce legatura este intre venitul un functionar dintr-o banca privata si un demnitar platit de stat?
 • +1 (3 voturi)    
  salariile (Miercuri, 4 martie 2015, 19:04)

  cladob [utilizator]

  trebuiesc date pe baza activitatii si a rezultatelor.
  In cazul directorilor de companii in functie de cresterea profitului sau mentinerea acestuia, sa primeasca in plus un anumit procent din profit.

  Se vorbeste de salarii dar fara conectarea lor la activitatea trecuta si prezenta, sau in general legata de responsabilitatea asumata.
  Binneinteles activitatea trebuie monitorizata, astfel incat sa se poata masura performanta fiecaruia.. Asa functioneaza orice organizatie profitabila..

  Statul roman e birocratic si intransparent. Computere din ziua de azi ofera posibilitatea mentinerii datelor statului despre intreaga lui activitate, legi si distributiei acestora pe internet catre populatie. Nu in formate complicate, pdf, doc, excel etc.. Doar format HTML, cu istorie, in gen wikipedia. Vorbesc aici de date de interes public, pe care pana si orice companie privata le ofera de obicei cum ar fi bilantul anual.
  Apoi ar fi nevoie de internet in toate localitatile, pentru oricine, gratis pana la 64K viteza
 • 0 (4 voturi)    
  salarii nelimitate, pierderi la fel !!! (Miercuri, 4 martie 2015, 19:19)

  lili [anonim]

  Salarii fara limite la Directorii companiilor de stat, zice acelasi Ponta care in 2013 se declara uimit de salariilor astora, salarii mult mai mari decat ale Presedintelui Romaniei, Prim Ministrului Romaniei si ale Minsitrilor Romaniei!
  Azi Ponta NU mai este uimit, probabil deseara la Antena 3(aseara a fost la Romania TV) va explica ca daca in 2013 nu era de bine, acum e de bine sa le lase asa cum erau inainte, adica fara nici o limita!
  Companiile astea de stat au pierderi uriase unele dintre ele(C.E. Oltenia e vazut de Andrei Gerea Ministrul economiei in FALIMENT! in timp ce Directorii au salarii uriase!) pierderi acoperite an de an de la Bugetul de stat si unde niciodata nici un Director nu a dat socoteala pentru ca numirile sunt politice si aceste companii asigura bani negri pentru partide, vezi cazul Gala Bute, cand companiile Transgaz si altele pompau bani la PDL, sub diferite forme !!!
  Ponta il concureaza serios pe T Basescu, azi spune una, maine alta iar poimaine apare la Antena 3 sau la Romania TV si spune altceva la fel cum facea T Basescu la B1!!!
  Rusine, niste ipocriti si mincinosi si incompetenti !
  DNA, pe la Ponta cand ajungeti?!

  http://www.impactingorj.com/economic/ministrul-energiei-vede-oltenia-faliment.html
 • +2 (2 voturi)    
  Până la cer! (Joi, 5 martie 2015, 9:42)

  mr_mojo [utilizator]

  Măcar 2-3 luni să prindă orice lichea ca să se aranjeze pe o viață. Visul românului - tunul.
 • 0 (0 voturi)    
  SFIDARE! SFIDARE! SFIDARE!......RUSINE!........ (Vineri, 6 martie 2015, 12:30)

  maria [anonim]

  Pentru foarte multe din hotiile din Romania guvernul momentului respectiv a dat o hoarare sau o lege incat hotia sa fie facuta in cadru legal si nimeni sa nu poata face nimic faptuitorilor .Este revoltator sa vezi ce salarii au cei ce conduc societatile de stat Cum se poate ca guvernantii sa accepte asemenea discrepante in sectorul de stat ?.Este incredibil dispretul fata de acest popor asezat in coada Europei de o clasa politica inconstienta ,incapabila sa conduca ,iresponsabila si corupta ,care mentine poporul roman intr-o saracie care duce la dezumanizare si depersonalizare Aceasta saracie face ca romanii sa nu mai stie nici ce drepturi au ;face ca acestia sa se bucure de orice firimitura aruncata :o indexare raportata la o inflatie numai de aruncatorii de firimituri stiuta ,de scaderi de doi bani la nu stiu ce...... .Romanii nu sunt altceva pentru acesti iresponsabili decat niste cobai pe care isi testeaza incapacitatea de a conduce si sadismul ,care nu difera cu nimic de cel a dictatorilor de inainte de 1989 ,care considerau pe romani ca niste "viermi "
  Vedeti cazul de la ASF(cred ca nu ma insel) unde dupa circul din anul trecut ,nimic nu s-a schimbat .Nici macar zornaitul de catuse nu-i mai sperie. Am avea o sansa de corectare daca presedintee ar avea prerogative mai largi . Sunt convinsa ca ACTUALUL presedinte ar face mult mai mult . Asa ce sa faci "Singur impotriva foatre multora (ca sa nu zic tuturora )cu putere de decizie ?!.
  Sa auzim numai de bine !!!..........


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by