Guvernul a aprobat un proiect de Ordonanta privind unele masuri fiscale, una dintre prevederi facand referire la remuneratiile membrilor consiliilor de administratie, consiliilor de supraveghere si directorilor de la companiile de stat. Potrivit prevederii, remuneratiile celor care au fost numiti manageri privati, inainte de intrarea in vigoarea a OUG 51/2013 privind limitarea veniturilor acestora, raman la nivelul stabilit initial prin contractele de mandat. Practic, unii dintre manageri nu vor fi nevoiti sa se supuna acestor limitari.

"Remuneratiile membrilor consiliul de administratie, ai consiliului supraveghere, ale directorilor si ale membrilor directoratului stabilite in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, anterior intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.51/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, raman dobandite conform contractelor in vigoare, fara ca acestora sa le fie incidente dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.51/2013. Modificarea clauzelor contractuale se poate realiza doar prin acordul de vointa al ambelor parti", se arata in textul proiectului aprobat de Guvern.

Pentru aprobarea acestei prevederi, Guvernul invoca principiul neretroactivitatii legii. "Avand in vedere principiul neretroactivitatii legii, precum si a dispozitiilor art.6 alin.(2) din Legea nr.287/2009 privind Codul civil, potrivit caruia "actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de intrarea in vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor", prin propunerea de text se precizeaza expres ca remuneratiile membrilor consiliul de administratie, ai consiliului supraveghere, ale directorilor si ale membrilor directoratului stabilite in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, anterior intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.51/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, raman dobandite, fara ca acestora sa le fie incidente dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.51/2013. Modificarea clauzelor contractuale se poate realiza doar prin acordul de vointa al ambelor parti", se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului de Ordonanta de Urgenta.

Precizam ca OUG 51/2013 la care face referire Guvernul prevede limitarea salariilor directorilor din companii de stat la un nivel reprezentand de sase ori salariul mediu brut in ramura respectiva. Componenta fixa lunara a remuneratiei membrilor neexecutivi ai CA nu poate depasi media pe ultimele 12 luni a castigului salarial mediu brut lunar din ramura in care isi desfasoara activitatea regia sau societatea respectiva, medie comunicata de INS.

Cand a fost aprobata OUG 51/2013, premierul Victor Ponta spunea ca sunt necesare aceste limitari deoarece salariile managerilor sunt exagerat de mari. "Am vazut si eu companii de stat la care punem manageri privati. Nu stiu de ce suntem ministri si nu lucram la Nuclearelectrica, ca cel mai mic venit este de 484.000 lei pe an", a spus premierul Victor Ponta in mai 2013. Ponta a mai afirmat atunci ca exista salarii la stat de 8.000 -11.000 de euro, iar "cei mai amarati au 6.000 euro".

Printre directorii numiti pana la intrarea in vigoare a OUG 51/2013 se afla Laurentiu Ciurel, director general Complexul Energetic Oltenia si Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica.