O delegatie comerciala formata din reprezentantii a 50 de companii britanie se va afla in Bucuresti, in perioada 9-10 martie, urmand sa participe la o serie de seminarii, intalniri si discutii. Este cea mai mare misiune comerciala britanica in Romania de dupa Revolutie, informeaza ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, pe blogul sau.

Comertul bilateral dintre Romania si Marea Britanie a ajuns la 3 miliarde euro in 2014. De asemenea, investitiile britanice in Romania se ridica, in prezent, la 6,5 miliarde euro. Discutiile cu mediul de afaceri din Romania se vor axa, in principal, pe cateva sectoare principale: energia nucleara, petrol si gaze naturale, infrastructura de transport, managementul resurselor apelor si mediu.

Aceste sectoare pot beneficia de modernizari majore, prin finantari de 130 de miliarde de lire sterline din partea UE care se vor orienta catre Europa Centrala si de Est intre 2014 si 2020, cu 11% mai mari decat in perioada 2007-2013. Cea mai mare parte din finantare va merge catre sectoarele de mediu si transport (peste 20% fiecare). Pentru proiecte de infrastructura in Romania ar fi disponibili circa 9 miliarde euro. 2015 va fi un an-cheie in ceea ce privinta deciziilor legate de modul in care vor fi cheltuiti acesti bani.

Acestea sunt sectoare in care industria britanica este recunoscuta ca un lider mondial, Romania putand beneficia de expertiza din Marea Britanie. Insa, companiile britanie trebuie sa fie informate de oportunitatile din Romania. Pe de alta parte, exista si anumite provocari legate de nivelul relativ ridicat de coruptie din Romania si de lispa unei predictibilitati legislative. Insa, in comparatie cu multe alte piete din lume, Romania reprezinta un loc in care pot fi facute relativ simplu afaceri, mai precizeaza Paul Brummell.