Metrorex a atribuit un contract estimat la 440 milioane euro pentru achizitia de trenuri, cel mai mare acord de acest tip pentru metroul bucurestean, dar nu a comunicat compania selectata, care ar urma sa fie anuntata in SEAP si Jurnalul Oficial al UE dupa solutionarea eventualelor contestatii, iar ministrul Transporturilor, Ioan Rus, afirma ca nu stie castigatorul si ca nici nu il intereseaza participantii la procedurile de achizitie organizate in minister, relateaza Mediafax.

"Nu ma intereseaza niciun fel de participant la nicio licitatie in minister. Ma intereseaza ca fiecare companie sa respecte legea, criteriile (...) In rest, cine castiga, e problema competitiei interne, eu nu stiu nici castigatorul, nici daca-s inalti, nici daca-s grasi, nici daca-s slabi", a spus ministrul, intr-o conferinta de presa, intrebat cine este castigatorul acestui contract.

Metrorex anunta in decembrie ca amana pana cel tarziu in luna martie desemnarea castigatorului contractului de achizitie a maxim 51 de trenuri de metrou la magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon, contract estimat la 440 milioane euro cu TVA pentru care concurau cinci companii, din cauza "complexitatii ofertelor".

Pentru acest contract, Metrorex a primit oferte din partea Alstom (Franta), CAF (Spania), CSR (China), Pesa (Polonia) si Astra Vagoane (Romania).

"In prima decada a lunii martie a fost finalizata etapa de evaluare a ofertelor depuse in cadrul procedurii de licitatie deschisa, avand ca obiect atribuirea acordului - cadru pentru "Trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5, Drumul Taberei - Pantelimon" prin transmiterea comunicarilor prevazute de legislatia in domeniul achizitiilor publice catre fiecare dintre participantii la procedura, cu privire la rezultatul evaluarii ofertelor depuse. In prezent ne aflam in perioada prevazuta de legislatie pentru depunerea contestatiilor, respectiv 10 zile de la data comunicarii", se arata intr-un comunicat al Metrorex.

Compania sustine ca rezultatele finale, stabilirea castigatorilor si atribuirea contractelor de achizitie publica vor fi comunicate printr-un anunt de atribuire, publicat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, dupa expirarea termenelor de contestare sau solutionare la CNSC.

Luand in calcul valoarea estimata a contractului, acordul ar fi cel mai mare incheiat pana in prezent de Metrorex.

Lungimea retelei de metrou este de aproape 70 de kilometri de cale dubla, distribuiti pe patru linii magistrale si 51 de statii.