Curtea de Apel Suceava a respins miercuri, printr-o hotarare definitiva, cererea inaintata de firma Heineken Romania si a stabilit ca societatea comerciala Lixid Project Kft. din Harghita poate utiliza in mod legal denumirea "Adevarata Bere Ciuc" (Igazi Csiki Sor), informeaza saptamanalul muresean Punctul.

Potrivit sentintei, data publicitatii pe site-ul instantei, aceasta a stabilit ca argumentele aduse de Heineken in procesul intentat firmei Lixid Project Kft sunt nefondate din punctul de vedere al proprietatii intelectuale.

Compania olandeza Heineken beneficiaza, din 2003, de marca de bere Ciuc Premium, produs la Miercurea Ciuc, pe care oamenii o stiu ca "bere de Ciuc", noteaza Punctul.ro.

In 2014 a aparut, insa, "Adevarata bere Ciuc", pentru care licenta a fost obtinuta de producatorul Lixid Project Kft. Heineken Romania a depus o plangere impotriva fabricii de bere din Sansimion Ciuc, sub acuzatia de violare a dreptului de proprietate intelectuala, concurenta neloiala si desfasurarea unei activitati comerciale necinstite. Potrivit Heineken, denumirea noului produs seamana foarte mult cu numele berii imbuteliate la uzina din Miercurea Ciuc. Reclamantul a solicitat stoparea comercializarii produsului vandut incepand de anul trecut pe piata berii, confiscarea liniei de productie si a marfii, precum si constituirea unui fond de garantie, in speranta obtinerii unei despagubiri.

Avocatul fabricii de bere din Miercurea Ciuc, Hajdu Gabor, a respins acuzatiile spunand ca berea lor e mai buna si la aspect si la calitate decat berea producatorului olandez.

Intampinarea a fost respinsa in prima instanta de Tribunalul judetean Harghita, recursul a fost mutat la Tribunalul din Tirgu Mures, de unde Inalta Curte a stramutat procesul la cererea reclamantului la Curtea de Apel Suceava, ca sa nu fie influentati judecatorii de notorietatea lui Lenard Andras, patronul firmei din Sansimion Ciuc, noteaza publicatia citata.

Cu toate acestea, Heineken a pierdut procesul cu "Adevarata bere Ciuc", fiind obligat sa achite 8.951 lei cheltuieli de judecata in contul firmei Lixid Project SRL si suma de 2.775 lei in contul lui Lenard Andras. Potrivit purtatorului de cuvant al Tribunalului Suceava, Rodica Neagu Dumitrescu, decizia este definitiva si irevocabila.

Saptamanalul Punctul mai mentioneaza ca pe Facebook a aparut o miscare de boicotare a berii Heineken, primarii, clericii si presedintii de organizatii sociale au adresat o solicitare concernului multinational ca sa renunte la procesul intentat firmei ce fabrica produse secuiesti. Intr-un comunicat bilingv emis de compania multinationala in primele luni ale anului, aceasta a recunoscut existenta Tinutului Secuiesc si a asigurat locuitorii acestuia de respectul ei, potrivit szekelyhon.