Ministerul Transporturilor, condus de Ioan Rus, a decis sa sustina decizia luata de Dan Sova in luna mai 2014, prin care conducerea companiei Aeroporturi Bucuresti a fost demisa intempestiv, in ciuda faptul ca justitia a dispus anularea acelei decizii. Astfel, pentru astazi, 25 martie, este convocata o Adunare Generala a Actionarilor de la Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (companie la care Ministerul este actionar majoritar) in care sa se reconfirme hotararea luata in mai 2014 sub presiunea lui Dan Sova.

Dan Sova si Ioan RusFoto: Colaj foto

Si asta in ciuda faptului ca Tribunalul Ilfov, la 27 ianuarie 2015, a admis o plangere depusa de Fondul Proprietatea si a dispus anularea Hotararii 50/29 mai 2014 a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) de la Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti prin care a fost demis tot Consiliul de Administratie al companiei. Decizia Tribunalului poate fi atacata cu Apel.

Fondul Proprietatea a contestat decizia Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) de la Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti din mai 2015 prin care a fost demis Consiliul de Administratie al companiei.

Reamintim ca ministrul Transporturilor - Dan Sova - a demis conducerea Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti. Intr-o sedinta intempestiva, unde a sosit impreuna cu reprezentanti ai Politiei, Sova a inlocuit intregul Consiliu de Administratie si a determinat un comunicat dur din partea Fondului Proprietatea, actionar minoritar al companiei.

La acel moment, Radu Merica, presedintele Consiliului de Administratie demis, a comparat intr-un interviu pentru HotNews.ro actiunea intempestiva a lui Dan Sova cu nationalizarile comuniste din anii 50. Merica spunea ca a gasit la Compania de Aeroporturi contracte defavorabile, care aveau valori de 5 ori mai mari decit pretul pietei si anunta ca a sesizat procurorii in legatura cu astfel de contracte. "Faptul ca exista o tacere in lumea politica ne arata foarte clar ca niciun partid nu isi doreste de fapt managementul privat", mai spune Merica.​

Ministrul Transporturilor, Dan Sova, a venit personal la sedinta din mai 2014 pentru a forta demiterea managerilor privati, in ciuda rezultatelor bune inregistrate de companie de la instalarea guvernantei corporatiste cerute de partenerii externi - FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

Administratorii inlocuiti sunt Radu Merica (presedintele CA), Liviu Radu (director general), Marius Bodea, Bogdan Gaurean si Adrian Cighi.

"Franklin Templeton Investment Management Limited UK Bucharest Branch, in calitatea sa de Unic Administrator si Manager de Fond al SC Fondul Proprietatea SA este profund dezamagit sa ia act de o decizie luata in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor care a avut loc astazi la CN Aeroporturi Bucuresti SA, prin care intregul Consiliu de Administratie al companiei a fost demis si inlocuit cu un nou Consiliu interimar, care a fost selectat fara a avea in vedere prevederile OUG 109/2011", se arata la acel moment intr-un comunicat al administratorului FP.

Schimbarea vine in conditiile in care rezultatele raportate de companie in 2013 sunt "foarte incurajatoare", profitul net crescand cu 35,5%, la 71,96 milioane lei si traficul de pasageri "incepand sa arate semne de accelerare" in urma introducerii unor rute noi in a doua jumatate a anului 2013, potrivit sursei citate.