Fratii Micula vor sa atace in instanta, la forurile europene si nationale, decizia CE potrivit careia statul trebuie sa recupereze de la ei despagubirile acordate in urma sistarii unui program de sustinere a investitiilor in zonele defavorizate, considerand-o abuziva.

CE nu poate sa invalideze un angajament luat de Romania, pentru ca o putere executiva nu poate anula o hotarare judecatoreasca. Noi nu am primit nicio instiintare de la ei, nici oficiala, nici neoficiala, dar daca vom primi o asemenea decizie, o vom contesta", a declarat Ioan Micula pentru MEDIAFAX.

El spune ca, in cazul in care grupul detinut de el si fratele sau va fi afectat de decizia Comisiei Europene, vor cere in instanta de la statul roman despagubiri de 2,5 miliarde de euro, cat valoreaza investitiile facute de ei in Romania.

"Romania are un angajament ferm prin care se obliga sa respecte Tratatul cu Suedia si conventia ICSID. Nicio firma straina nu va mai veni pe teritoriul Romaniei daca nu se respecta conventia ICSID", a adaugat omul de afaceri.

Comisia Europeana cere oficial, luni, Guvernului roman sa recupereze de la fratii Micula si de la firmele lor sumele platite acestora ca despagubiri, pe motiv ca banii reprezinta de fapt un ajutor de stat in contradictie cu legislatia europeana in domeniu. Romania se vede astfel prinsa intre ciocan si nicovala: Ministerul Finantelor a acordat depagubirile obligat de o decizie a Curtii de Arbitraj de la Washington care a judecat un litigiu cu fratii Micula, iar Comisia Europeana considera ca, potrivit legilor europene, banii acordati reprezinta ajutor de stat ilegal. UPDATE: In schimb, Ministerul Finantelor arata, luni, intr-o adresa transmisa HotNews, ca sunt nule popririle insituite de fratii Micula asupra MFP, pentru recuperarea despagubirilor.

In urma unei investigatii amanuntite, Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca suma platita de Romania catre doi investitori suedezi (fratii Micula) drept despagubiri ca urmare a anularii unei scheme de ajutor pentru investitii incalca normele UE privind ajutoarele de stat, a informat, luni Comisia Europeana.

Fratii Micula si firmele lor "trebuie sa ramburseze toate sumele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate in cadrul schemei de ajutoare care a fost anulata", mentioneaza sursa citata.

Printr-o hotarare arbitrala pronuntata in decembrie 2013 s-a constatat ca, prin retragerea, in 2005, a unei scheme de incurajare a investitiilor, cu patru ani inainte de expirarea sa prevazuta pentru 2009, Romania a incalcat un tratat bilateral de investitii dintre Romania si Suedia.

Instanta de arbitraj a obligat Romania sa ii despagubeasca pe reclamanti, doi investitori cu cetatenie suedeza, pentru ca acestia nu au beneficiat in intregime de schema, recunoaste Comisia Europeana.

In schimb, executivul comunitar atrage atentia ca de la bun inceput schema de incurajare a investitiilor retrasa a favorizat in mod selectiv anumiti investitori si, prin urmare, a fost considerata incompatibila cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Prin faptul ca a platit despagubiri reclamantilor, Romania le-a acordat de fapt acestora avantaje echivalente cu cele furnizate prin schema de ajutoare anulata, sustine CE.

Comisia a concluzionat, prin urmare, ca despagubirile platite constituie ajutor de stat incompatibil si trebuie sa fie rambursate de catre beneficiari.

Radacinile acestei situatii dificile in care a intrat Romania coboara pana la 1 februarie 1993, cand Bucurestiul a semnat Acordul european care instituie o asociere intre Romania, pe de o parte, si Comunitatile Europene si statele sale membre, pe de alta parte. In temeiul acestui acord, Romania a fost obligata sa respecte normele privind ajutoarele de stat chiar inainte de aderarea sa la UE.

In 1998, Romania a instituit o schema de ajutoare de stat pentru a atrage investitii in regiunile defavorizate asigurand, printre alte avantaje, reduceri fiscale si scutiri sau restituiri de taxe vamale la materiile prime. Schema trebuia sa ramana in vigoare timp de 10 ani de la data la care o regiune era desemnata in mod oficial ca defavorizata.

Ca parte a procesului de aderare la UE si in vederea alinierii schemelor de ajutoare de stat incompatibile la normele UE privind ajutoarele de stat, Romania a anulat schema in cauza in 2005, deoarece stimulentele oferite in cadrul schemei au fost considerate ajutor pentru functionare incompatibil, reaminteste Comisia Europeana.

HotNews a scris pe larg despre aceasta situatie delicata in care se gaseste astazi Romania, ca urmare a unei clauze de tip ISDS - investor-state dispute settlement - prin care, inainte de aderarea la UE, tara a acordat Suediei, stat membru UE, protectie pentru investitorii suedezi in Romania.

Fratii Ioan si Viorel Micula, cu cetatenie suedeza, au beneficiat de aceasta clauza ISDS, care trimite litigiile dintre statul roman si investitorii suedezi la Curtea de Arbitraj de la Washington.