Scaderea TVA la alimente: in buzunarul consumatorului, in afacerile procesatorilor, in batatura fermierilor si in functionarea statului

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Marţi, 7 aprilie 2015, 17:37 Economie | Companii


32% din veniturile romanilor se duc pe alimente, cel mai mare procent din UE
Foto: Guvernul Romaniei
Specialistii din mai multe sectoare ale economiei romanesti apreciaza ca reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% , de la 1 iunie 2015, anuntata marti de Guvern, va avea efecte pozitive in cel putin 4 directii relevante ale societatii: pentru consumatori, pentru industria alimentara, pentru fermierii romani si pentru bugetul de stat, care asigura functionarea institutiilor si a serviciilor de baza pentru populatie.

Avocatul Gabriel Biris, specialist in taxare, presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Alimentara ROMALIMENTA, Sorin Minea, precum si liderul Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui - APRIL, Dorin Cojocaru, explica, pentru HotNews.ro, cum, cat si cand se va simti scaderea TVA la alimente cu 15 puncte procentuale din pretul de baza al alimentelor.

Buzunarul consumatorului in fata scaderii TVA

Opinia aproape unanima a specialistilor chestionati este ca romanii vor beneficia de scaderea preturilor alimentelor la raft. Cand si cu cat - aiai sunt unele diferente de opinie.
 • Reprezentantul procesatorilor de carne sustine ca imediat vor scadea preturile la alimente, cu toate cele 15 puncte procentuale de reducere a TVA. "In dimineata urmatoare dupa reducerea TVA, se va simti scaderea de pret in buzunarul consumatorilor. Cu toate cele 15 puncte procentuale vor scadea preturile, pentru ca TVA nu face parte din pret, ci este pus peste pret. Deci daca astazi scade TVA, maine scade pretul cu 15 procente", a declarat Sorin Minea. Seful Romalimenta a recunoscut, insa, ca intr-un interval de 2-3 luni scaderea preturilor la alimente se va mai atenua, odata cu reasezarea pietei, insa foarte putin. "Ca sa lucrez eu pretul, mi-ar mai trebui inca cel putin o luna. In final, peste 2-3 luni, nu vor fi 15 procente, dar tot vor fi cel putin 10-12 procente de scadere", a mai spus Minea, de la Romalimenta.
 • In schimb, reprezentantul procesatorilor de lapte recunoaste ca reducerea de preturi va fi sub diferenta de TVA. "Imediat se va vedea reducerea TVA in pretul alimentelor. Nu pot sa exagere chiar asa, cu 15 puncte, pentru ca obiectivul a fost in primul rand sa salvam industria alimentara in Romania in concurenta cu celelalte fabrici din Europa. Dar eu zic ca un 10% minimum se va simti in buzunarul consumatorului, pentru ca cine nu vinde nu ramane pe piata si, ca sa vinzi, trebuie sa vinzi ieftin", a spus Dorin Cojocaru, presedintele APRIL.
 • Specialistul in taxare Gabriel Biris considera ca "reducerea TVA la alimente este foarte mare si, in mod sigur, mare parte din ea, se va vedea la raft, imediat". "Probabil ca scaderea de 15 puncte procentuale se va vedea intr-o buna masura  in pretul final al alimentelor", a mai spus el. Avocatul a mai explicat ca la paine, reducerea TVA la 9% nu s-a vazut prea mult in pretul final al painii pentru ca oricum preturile sunt destul de reduse la acest produs, insa la carne sau la branzeturi ieftinirile se vor vedea. "La paine a fost altceva, pentru ca la paine vorbim despre valori foarte mici. La o paine care poate sa coste doi lei, cat sa scada pretul, ca iti da cu virgula si nici n-ai cum sa dai rest cativa banuti. Vorbim de valori atat de mici incat rotunjirile nu prea pot fi facute practic. In schimb, la carne e cu totul altceva. Si mai ales cand vorbim despre supermarket, unde preturile sunt cu zecimale, probabil ca scaderea de pret se va vedea direct", a comentat Biris.  

Bugetul statului si reducerea TVA la alimente

Guvernul a precizat ca reducerea TVA la 9% pentru toate alimentele, la bauturile nealcoolice si la serviciile de alimentatie publica genereaza un gol bugetar de 5 miliarde de lei pe an. Executivul sustine ca bugetul poate suporta masura, avand in vedere ca numai pe primul trimestru al anului 2015 tara a avut un plus de incasari la buget de 3,3 miliarde de lei peste cat era programat. Practicm potrivit calculelor Guvernului, nu va avea de suferit bugetul de stat, adica lucrarile de constructie a drumurilor, serviciile de politie si ordine publica, spitalele, scolile, armata etc.
 • Sorin Minea, de la Romalimenta, considera ca reducerea TVA la alimente va cotribui substantial la reducerea evaziunii fiscale, c efect benefic asupra incasarilor bugetare. "Comerciantii si procesatorii nefiscalizati vor face criza de isterie. La 9% TVA nu prea mai poti sa faci evaziune fiscala , iar in prima etapa ei vor avea preturi mai mari decat piata alba. Este cel mai puternic sut in fund dat evaziunii in ultimii 25 de ani!", crede reprezentantul industriie alimetare.
"Incasarile la bugetul de stat nu vor avea de suferit ci, din contra, materializarea efectelor de mai sus va duce la cresterea lor, cu posibilitatea realocarii spre sectoare vitale si mai ales a extinderii necesarei relaxari fiscale", a mai aratat Romalimenta.
 • Avocatul Gabriel Biris apreciaza modul gradual in care Guvernul a ales sa reduca TVA, mai intai la alimente, de la 24% la 9%, pentru ca din 2016 sa se treaca la scadarea TVA standard, de la 24% la 20%. El a cerut, insa, procedura de taxare inversa si in piata carnii. "Masura asta de reducere intai a cotei la alimente si apoi la cota standard pare un pic mai inteligenta. Vezi intai care este impactul si vezi daca o mai faci si pe cealalta. Valoric vorbind, masura asta este mult mai mare dacat reducerea TVA la paine. Nu uitati ca la paine piata nu este atat de evazionata pentru ca taxarea la cereale este inversa. Ar trebui sa se aplice taxarea inversa si la noile produse unde se reducerea TVA pe lant si atunci vom vedea o reducere mai rapida a evaziunii. Oricum, putem vorbi si asa despre reducerea evaziunii", a spus Biris.

Efectul asupra fabricilor de lactate si carmangeriilor
 • Avocatul specializat in managementul conformarii la fiscalitate crede ca reducerea TVA la alimente va conduce in primul rand la cresterea vanzarilor pentru producatorii de carne si lactate si pentru comercianti.
"Pentru un producator mediu, impactul va fi important, bineinteles, pentru ca ii creste volumul de vanzare. Daca scade pretul, automat creste volumul. Consumul de carne este oricum gatuit de puterea de cumparare mica a romanilor", a spus Biris. In schimb, el dezaproba ceea ce numeste "abuzurile ANAF" si propunerea Guvernului de Cod de procedura fiscala. Biris recunoaste, insa, ca actiunile din ultima luna ale Fiscului au ajutat oamenii de afaceri care isi platesc taxele si aveau de suferit de pe urma concurentei celor care faceau evaziune fiscala. "In privinta efectului pe evaziune, stateam de vorba cu un producator mare, care are productie integrata de la abator, procesare de carne si vanzare de mezeluri, si zicea ca luna trecuta i-au crescut vanzarile cu 30%, datorita miscarii ANAF-ului".
 • Reprezentantul procesatorilor de lapte, Dorin Cojocaru, considera ca reducerea TVA la alimente urmareste, in primul rand, salvarea industriei alimenare. "Obiectivul a fost in primul rand sa salvam industria alimentara in Romania in concurenta cu celelalte fabrici din Europa". El preconizeaza si o crestere semnificativa a productiei de lactate: "Cand s-au dat cei 20 de euro pe tona de lapte vanduta pe facura a crescut productia d elapte a Romaniei cu 15%. Cand statul stimuleaza vanzarea fiscalizata, se vede imediat, ai feed back imediat. Parca vad ca INS va raporta la sfarsit de an ca a crescut consumul cu 6-7-10 la suta, ca ne-a crescut productia interna de produs finit".

Ce vor face fermierii cu scaderea de TVA oferit de Guvern
 • Cojocaru, de la APRIL, nu crede ca fermierii romani vor avea castiguri substantiale, directe din reducerea TVA la alimente, pentru ca Romania are doar aproximativ 2.500 de ferme platitoare de TVA din cele 640.000 de exploatatii agricole (cele mai multe de subzistenta). "Media pe exploatatie e cam de 1,6 vaci, iar in Romania sunt circa 17.800 de ferme autorizate sanitar-veterinar, din care doar 2.500 sunt platitoare de TVA", a aratat Cojocaru. Pentru a fi platitor de TVA, ferma trebuie sa vanda minimum 450-500 de litri de lapte pe zi, ca sa ajungi la plafonul de 60.000 de euro pe an - cifra de afaceri, a spus el. "Deci pe fermierii mici (cu cel mult 20 de vaci) nu-i influenteza. Reducerea de TVA va fi simtita de fermierii mari - de la 25-30 de vaci, 100-200 de faci", a conchis liderul procesatorilor de lapte.
In schimb, Dorin Cojocaru arata ca mentinerea TVA la 24% la alimente ar fi avut efecte dezastruiase asupra fermierilor, pentru ca procesatorii ar fi fost obligati sa cumpere mai mult lapte crud din import. "Daca nu reduceream TVA-ul, exista riscul ca procesatorii sa inceapa sa cumpere lapte de la fermierii romani mici, pe borderou de achizitie, sau lapte spor, de import, care nu e purtator de TVA. Este mult mai atractiv acum sa cumparam din Romania decat din spatiul intracomunitar. La ora actuala, decat sa-mi blochez cashflow-ul si sa cumpar de la o ferma cu 24% TVA, preferam sa cumpar din spatiul intracomunitar care nu este purtator de TVA si plus ca piata este foarte fluctuanta, volatila. In Saptamana Mare, s-au dublat comezile la hypermarket.

De unde iau eu diferenta de lapte crud ca sa-mi produc branzeturi, iaurturi pentru perioada asta? Din lapte spot, iar Romania nu are lapte spot. Laptele-spot este excesul de lapte. De exemplu, eu am o fabrica de 50 t de lapte pe zi. fac contract cu fermierii din Romania pe un an pentru 40 t, pentru ca in unele perioade produc 50 t iar in atele 40 t. In Postul Pastelui si al Craciunului, produc pe stoc sau imi tin fabrica la 80% din capacitate. In perioadele de varf, cum e Saptamana Mare, ca acum incep sa aprovizionez magazinele, eu am nevoie de suplimentarea productiei.

De unde iau laptele ala, pemtru ca in Romania toti fermierii au contract si atunci apelez la Ungaria, Polonia, Slovenia, care au surplus de lapte - spot, dica prin telefon, comanda directa supracintractata", a explicat liderul procesatorilor de lapte.

El a subliniat ca este in interesul procesatorilor romani sa sustina fermele romanesti. "Reducerea TVA va mai compensa din diferenta de oferta dintre laptele venit din spatiul intracomunitar si productia interna, pentru ca noi suntem constienti ca, daca nu tinem in viata fermele romanesti, peste un un an, nu vom mai avea de unde sa luam lapte. Deci pe noi ne intereseaza ca aceste ferme in Romania sa se dezvolte, pentru ca, daca noi le distrugem, peste un an furnizorii din spatiul intracomunitar vor deveni monopol, cartel pe piata romaneasca si vor impune preturile. Noi trebuie sa fim maturi, constienti ca, daca nu facem parteneriate cu fermele romanesti si nu ne ajutam unii pe altii in momente grele, rau ne va fi tot noua, va fi efectul de bumerang".

Cojocaru a lsanat insa si un avertisment: "Daca va exista un echilibru fiscal intre oferta din Europa si cea din Romania, noi vom lua din Romania. daca aceasta diferenta va fi foarte mare, ca sa supravietuiesc voi fi obligat sa iau din aceeasi sursa din care iau si competitorii de la raft, adica de afara". 
 • La randul sau, Romalimenta considera ca scaderea TVA la alimente va genera un debuseu mai mare si pentru ferme. "Ascensiunea productiei alimentare autohtone inseamna, pe langa o balanta comerciala pozitiva, si marirea debuseului pentru materiile prime agricole, agricultura avand o importanta capitala, economica si sociala, intr-o tara in care aproape jumatate din populatie traieste in mediul rural", sustine Romalimenta intr-un comunicat.
 • Si Federatia fermierilor Pro Agro, una dintre cele mai mari din Romania, a declarat ca " sustine solidar, fara rezerve, aplicarea cotei de 9% TVA pe tot lantul carnii, respectiv la animale vii, furaje,  carne, carne preparata, produse si conserve din carne".
 • In schimb, Laureniu Baciu, seful altei importante federatii de fermieri, LAPAR, atrage atentia ca reducerea TVA la alimente trebuie dublata de controale fiscale asupra procesatorilor si a comerciantilor. "Altfel, toata diferenta de 15 procemte de la TVA o vor baga ei in buzunar si nu se va regasi la consumator", sustine Baciu.
Comerciantii sunt o alta categorie de participanti la lantul alimentelor. Reprezentantul fabriliclor de lapte, Dorin Cojocaru, atrage atentia asupra unor mari lanturi de hipermarketuri care vand produse de import in proportie de pana la 85%, un exemplu avansat de el fiind Lidl si Kaufland. "Ei isi permit sa vina cu un pret mai mic la raft, pentru ca povara fiscala pe flux e mai mica si au cashflow-ul imbunatatit. Daca noi avem un TVA mai mic pe flux, devenim si noi mai competitivi cu produsele aduse de ei de afara. Lidl are peste 85% produse lactate din spatiul intracomunitar. Eu nu am cum sa ma bat cand am 24% TVA, plus piata neagra", a comentat liderul procesatorilor de lapte. Presedintele APRIL nu crede insa ca prin reducerea TVA la alimente aceste hipermarketuri vor fi stimulate si mai mult sa importe produse.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15323 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  porcesatorii... (Marţi, 7 aprilie 2015, 17:43)

  Wildschwein_007 [utilizator]

  :-)
  • +2 (2 voturi)    
   pun intended... (Marţi, 7 aprilie 2015, 18:39)

   demaGOGU [anonim] i-a raspuns lui Wildschwein_007

   !
  • +1 (3 voturi)    
   hai ca a fost buna (Marţi, 7 aprilie 2015, 18:55)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Wildschwein_007

   a trebuit sa dau CTRL+F, ca nu vazusem din prima.

   sarmanii oameni, nu au ei nicio vina pentru ca le-au pocit ziaristii denumirea meseriei...
  • +1 (3 voturi)    
   Nimerit (Marţi, 7 aprilie 2015, 20:47)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

   e vorba de industria prelucrarii carnii
   • -2 (6 voturi)    
    exemplele sunt hilare.. (Marţi, 7 aprilie 2015, 23:50)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    "porcesatorii", chiar si procesatori de-ar fi.. vand laptele si ce or mai procesa ei la un pret mai mare decat cel de achizitie ca altfel ar munci de pomana. deci incaseaza mai mult TVA decat platesc si ii doare fix in cot cat este TVAul.
    populatia nu va consuma mai mult din comertul fiscalizat. ideea ca romanii care sunt clienti de supermarket ar fi muritori de foame este fictiune de latrine tv. daca scade tva-ul la alte alimente decat cele de baza, nu o sa mancam subit cu 12% mai multa carne decat mancam azi.
 • +6 (14 voturi)    
  Specialiștii lui pește (Marţi, 7 aprilie 2015, 17:48)

  Tescovin [utilizator]

  Reducerea TVA cu 15 puncte procentuale (de la 24 la 9 la sută) nu înseamnă reducerea prețului la raft cu 15% ! O pâine care costă un leu + TVA, adică 1,24 lei acum și 1,09 lei de la 1 iunie, își reduce prețul la raft cu circa 12% (adică 15 bani din 1,24 lei), nu cu 15%.
  Dacă habar n-aveți de matematică, barem intrați și voi în politică.
  • -6 (16 voturi)    
   don profesor.... (Marţi, 7 aprilie 2015, 19:02)

   dandanache [anonim] i-a raspuns lui Tescovin

   Ești în eroare amice, ai o slabă ținere de minte, ia licitină. TVA la pâine e de mult 9%, așa că lecția matale e nulăăăăăăă....
   • -3 (5 voturi)    
    Nu numai pentru asta e pe dinafară (Miercuri, 8 aprilie 2015, 11:56)

    ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui dandanache

    ci mai ales prin felul cum face calculul.
 • +8 (14 voturi)    
  Exemplul painii (Marţi, 7 aprilie 2015, 17:58)

  Justin Puscasu [anonim]

  Inainte cu vreo saptamana de reducerea TVA la paine, pretul painii cu secara produsa de Vel Pitar a crescut brusc de la 2.00 Lei la 2.50 Lei.
  Cand s-a redus TVA, pretul a revenit la 2.00 iar comerciantii au putut dovedi ca acte ca pretul a scazut nu cu 10% ci chiar cu 25% !! Uraaa, uraaa, Traiasca Ponta!
  N-a trecut insa foarte mult timp si a venit seceta, sau inundatiile, sau dusmanul de clasa si pretul panii respective a crescut intai la 2.20 Lei, apoi la 2.40 Lei, cat e in prezent.
  Efectul asupra consumatorului: +20%. Pierderi la buget: fara numar.
  Bravo Ponta!
  • +2 (6 voturi)    
   atata ati inteles (Marţi, 7 aprilie 2015, 18:57)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   dumneavoastra din dtamai exercitiul de logica? eu am inteles ca este atragatoare piata painii si ca este de investit in brutarii.
  • 0 (2 voturi)    
   Exemplul painii (Miercuri, 8 aprilie 2015, 11:09)

   tdr [utilizator] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   Ce vina are Ponta pentru mish-mash-ul lui Vel Pitar ?
   • -1 (5 voturi)    
    Musiu trebuie să combată strașjnic (Miercuri, 8 aprilie 2015, 12:01)

    ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui tdr

    n-ai înțeles. Tot ce face "plagiatorul" trebuie combătut. După cum se vede, după părerea unora prețul va crește.
    • 0 (2 voturi)    
     plagiator (Miercuri, 8 aprilie 2015, 19:09)

     tdr [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

     Nu inteleg de ce tot ce face "plagiatorul " trebuie combatut . Nu este bine sa scada preturile ? De unde stiu " unii "ca pretul va creste?Cine sunt acesti "unii"care stiu totul ?Apropo de plagiat ---Stire de ultima ora : presedintele s-a hotarat sa scrie o lucrare de doctorat in domeniul fizicii cuantice , pe care sa vrea sa o definitiveze in maximum doua cincinale. .Titlul i-a fost sugerat discret de un tanar fizician de la IFA Magurele : "Influenta razelor de luna asupra galoshilor cu talpa de guma ". De fapt , tanarul i-a propus , tot discret , sa scrie el teza ,astfel ca nimeni sa nu-l acuze de plagiat pe ales .Acesta i-a promis tanarului fizician un post de consilier personal pe probleme de stat -- "degeaba " .
     • -2 (2 voturi)    
      A fost o ironie (Joi, 9 aprilie 2015, 15:45)

      ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui tdr

      Tot ce face "plagiatorul " trebuie combătut, pentru că așa scrie contractul de servicii. Uneori și cei mai nemernici oameni, mai greșesc și fac și câte un lucru bun. Dar asta nu înseamnă că trebuie "iertat" de propagandă. Lupta de partid nu cunoaște pauze, așadar tovarăși să înfruntăm fără milă, dușmanul de partid.
      • -1 (1 vot)    
       Tot o ironie ! (Joi, 9 aprilie 2015, 21:58)

       tdr [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

       Asadar -virgula , tovarasi , virgula , sa punem virgule unde este corect gramatical . Dupa " cei mai nemernici oameni " nu punem virgula. Intre subiect si predicatul "mai gresesc " nu se pune virgula ! Succesuri !
       • -2 (2 voturi)    
        greșesc este predicat (Vineri, 10 aprilie 2015, 21:22)

        ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui tdr

        mai greșesc este un adverb urmat de un verb, grămăticule. În plus ești pe dinafară cu amplasarea corectă a virgulei. Ce-ar fi să mai înveți matale ceva gramatică, dacă tot ai făcut o obsesie din asta, înainte de a da lecții?
        • -1 (1 vot)    
         Gramatica (Vineri, 10 aprilie 2015, 23:35)

         tdr [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

         "oameni -- virgula -- gresesc " zici ca este corect , copilas? "oameni "este subiect , da ?' " gresesc "este predicat , da ? Intre subiect si predicat nu se pune virgula . Inainte de a da lectii ? Obsesie ? Da , am facut obsesie din limba romana . Am dat lectii 40 de ani ,sunt profesoara de romana , desteptule ! Iti functioneaza cam greu pricepatoarea si iti lipseste gramatica si simtul umorului. Ma enerveaza prostia si maltratarea limbii romane . Gute Nacht !
         • -1 (1 vot)    
          N-am zis că este corect (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 12:20)

          ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui tdr

          doamna profesoară, e scăparea mea, însă problema dvs e majoră în comparație cu o mică scăpare, amplasarea incorectă a virgulei. Să vă enumăr ?
          1. obsesia pentru acuratețea limbii, la prima vedere benefică, dă naștere la echivocul comprehensiv, adicălea omului îi pui un mare minus și 'mnealui se așteaptă să fi scris cine știe ce prostie, iar dumneavoastră obiectați că virgula nu e așezată corect, și nu v-ați putut abține. Așa că, sfatul meu, vedeți-vă de elevii dumneavoastră în continuare și nu mai analizați texte, anapoda, pentru că, vă repet, nu așezați nici dvs. virgula lângă cuvânt cum ar trebui, nici semnul de întrebare, plus că mai inventați "potlogării" gramaticale, cum ar fi: "oameni -- virgula -- gresesc" pe care numai autoarea are puterea abstracțiunii de înțelegere. O zi bună, cucoană.
 • +4 (6 voturi)    
  Masura este buna (Marţi, 7 aprilie 2015, 18:00)

  condro [utilizator]

  deoarece afecteaza cea mai mare parte a populatiei. Poate ca reducerea globala a TVA la 20% ar fi impulsionat mai mult economia, dar situatia multor romani este dea dreptul critica.
  Totodata, este extrem de important ca organele fiscale sa mentina ritmul verificarilor pentru ca evaziunea se se reduca din ce in ce mai mult.
  Stiu, stiu ca nu as fi spus asta niciodata acum un an sau doi in calitate de cetatean normal ce sunt dar iata... intre timp m-am mai educat si am realizat ca ne e tuturor mai bine asa. Ba mai mult, acum ca evaziunea se reduce si coruptia pare sa se reduca la fel, promit sa-mi platesc si amenzile cumulate caci am motive sa cred ca banii mei se vor fura mai greu in perioada urmatoare. :)
  • +1 (1 vot)    
   chiar? (Miercuri, 8 aprilie 2015, 9:24)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui condro

   1. cum functioneaza reducerea la taraba?
   2. daca ANAF ramburseaza pronto diferenta e OK, daca nu, faliment tot pronto. Nu uita ca transportul, depozitarea, alte servicii, carburanti raman la 24%
   3. exista produse unde materia prima NU e ponderea cea mai mare in costuri [exemplu simplist: covrigul]
 • +3 (9 voturi)    
  The elephant in the room (Marţi, 7 aprilie 2015, 18:07)

  sile [anonim]

  Pentru toate plusurile exista si un mare minus: birocratia se complica cand un impozit se calculeaza in mai multe feluri. N-au reusit sa reintroduca impozitul progresiv, au ametit TVA-ul.
  Oare era asa complicat in loc de 9% si 20% sa fi aplicat un TVA unic de 17-19%?
  • -1 (7 voturi)    
   tva unic (Marţi, 7 aprilie 2015, 18:53)

   owl [anonim] i-a raspuns lui sile

   rezultatul economic e diferit in cazul unei cote scazute la toate fata de scadere doar la alimente.

   E bine asa cum e : scadere doar la alimente; personal consider gresita scaderea de la 1 ian la celelalte ( masini, televizoare, etc). Insa sper la taxe cat mai mici la servicii si cultura. Ideal 3%.
  • +3 (7 voturi)    
   aproape de acord (Marţi, 7 aprilie 2015, 19:02)

   alex [anonim] i-a raspuns lui sile

   dar, exista un avantaj al aplicarii TVA redus la alimente in rapot cu scaderea TVA generalizata, in proportie mai mica.

   dar, inainte de asta: birocratia nu se complica atat de tare, intrucat sunt doar doua categorii: alimente si ne-alimente, pentru stabilirea TVA. orice calculator stabileste asta imediat (produsele au toate un cod). in plus, cota de TVA ramane aceeasi pe tot lantul de prelucrare.

   acum, revenind, ce aduce in plus o cota redusa la TVA pentru alimente: faptul ca aici era cea mai mare evaziune fiscala (saormerii, butice, carnatarii de prispa etc.) si concurenta neloiala era imensa. se curata o piata mult mai greu de verificat decat celelalte.

   pentru restul produselor (masini, mobila etc.) pentru care TVA ramane 24%, evaziunea nu se face chiar asa de usor, intrucat de multe ori este nevoie de acte: iesi un televizor, nu il accepti fara factura si GARANTIE. idem pentru automobile, pentru mobila etc.

   nu spun ca este perfect. dar e OK.

   apoi, TVA scazut generalizat s-ar fi putut dovedi o masura de nesustinut. sa ne amintim ca deunazi statistica a aratat ca anul trecut cresterea a fost ceva mai mica decat se anuntase.
   • 0 (2 voturi)    
    Daca ar fi asa simplu... (Marţi, 7 aprilie 2015, 23:16)

    sile [anonim] i-a raspuns lui alex

    Dupa cum am scris si mai sus, sunt elemente pozitive.

    Dar sunt si cazuri interpretabile. Daca cumpar sfecla, clasificata ca aliment, ca sa produc zahar (tot aliment) si resturile le vand ca furaje, furajele mai sunt alimente? Daca nu, din ce stadiu de prelucrare nu mai sunt considerate ca atare (ca te trezesti ca le vinde careva neprelucrate complet si sustine ca-s inca alimente). Ca de, omul e inventiv. Pe de alta parte, oricum evaziunea era de proportii epice, asa ca ce-am avut si ce-am pierdut...
  • +1 (3 voturi)    
   No problem (Marţi, 7 aprilie 2015, 20:55)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui sile

   Firma noastra deja scoate pe piata painea electronica cu USB si 2 Tera RAM. Pret+9%TVA.
   Urmeaza salamul Turbo de 2kW si filtru de praf, cascaval de 12 mp ultra-lavabil etc. Ce credeati, economia nu se orienteaza?
 • -3 (9 voturi)    
  consecinte! (Marţi, 7 aprilie 2015, 18:10)

  cinic [utilizator]

  1. Unii producatori vor fi in permanenta cu TVA credit. Daca ANAF face ca azi si NU ramburseaza prompt pe acestia scrie faliment [gazele raman la 24%, transportul 24%, depozitare 24% etc]
  2. pe preturi mai mici se accelereaza competitia cu importul. Iar combinat cu pct.1 poate iesi rau
  3. e valabil mai ales la magazine fiscaliztae. La sate nu vor scadea preturile.
  • +2 (4 voturi)    
   da! (Marţi, 7 aprilie 2015, 19:00)

   owl [anonim] i-a raspuns lui cinic

   1. Exista aceasta posibilitate; mai rau e daca vor rambursa la unii si la altii nu....

   2. e invers; taxa mare = evaziune mare; importul era chiar mai avantajos (orice "impex" aduce marfa din i mport, o pune in piata, face banii si dispare fara sa plateasca nimic la stat) ; rezultat : distrugere agricultura in Romania.

   3. si probabil nici in piete nu vor scadea preturile.
 • +4 (8 voturi)    
  banii la ciorap.... (Marţi, 7 aprilie 2015, 19:07)

  hi hi... [anonim]

  Victore, victore..., ține banii la ciorap, nu tu autostrăzi, drumuri desfundate, șosele pline de gropi, mațul să fie plin și voturi pentru mafia roșie.
 • 0 (2 voturi)    
  ... (Marţi, 7 aprilie 2015, 19:11)

  rerenenegate [utilizator]

  Uite, eu voi nota preturile la produse alimentare de baza la 1 mai '15, 1 iulie '15 si 1 iunie '16. Care pariati ca vor fi cele mai mari?
  • -2 (2 voturi)    
   perfect! (Marţi, 7 aprilie 2015, 20:09)

   demaGOGU [anonim] i-a raspuns lui rerenenegate

   te asteptam cu mercurial detaliat pe 1 mai, 1 iunie si 1 iulie 2015
   • +1 (3 voturi)    
    niciuna din variante (Miercuri, 8 aprilie 2015, 9:03)

    Florence [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

    Pariez pe 1 august. :) 1. Preturile deja au crescut (astfel incât să nu se simta prea tare scăderea TVA). 2. De la 1 iulie parca se scumpeste si gazul, nu? Ca sa citez "atunci e atunci, să te mai ții, pârleo.."!
 • 0 (4 voturi)    
  Cum va functiona ? (Marţi, 7 aprilie 2015, 19:18)

  SRA [anonim]

  Daca, achizitionarea, fabricarea si desfacerea produselor supuse masurii se face cu TVA 9 % de a lungul lantului este corect !

  !!!
  Daca combustibilul sau alt produs, ingrasamintele se vand cu TVA 24 % cine suporta diferenta ?

  Merci
 • +1 (7 voturi)    
  lovitura sub centura pnl-ului .... (Marţi, 7 aprilie 2015, 19:31)

  Chimico [utilizator]

  ....si lovitura de imagine in psd pt congres/conventie sau adunatura.

  ....e o chestiune de zile sau saptamani pana ce ponta se va retrage. El stie acest aspect asa ca a pastrat glontul de argint for himself. Astfel el "baga mortul in casa" pnl-istilor pentru 2016 cand acestia probabil vor fi la guvernare si vor avea un buget "praf" adica neinchis cu o groaza de cheltuieli si p...lla venituri. drumul sigur spre recesiune daca nu vor fi si alte masuri...si nu vor fi....
  • +8 (8 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 7 aprilie 2015, 21:16)

   Postac vocal [anonim] i-a raspuns lui Chimico

 • +1 (7 voturi)    
  Dl Sorin Minea a fost /este cumva (Marţi, 7 aprilie 2015, 19:47)

  minulica [anonim]

  consilier PSD??
  • 0 (4 voturi)    
   SI NU NUMAI! (Miercuri, 8 aprilie 2015, 6:25)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui minulica

   Si sponsor! Si cantator pe la televiziun latrinice.
   Si prosttttt!
 • +5 (7 voturi)    
  contrabanda (Marţi, 7 aprilie 2015, 21:15)

  ala [anonim]

  Principalul efect pozitiv va fi reducerea contrabandei cu produse alimentare stimulind productia interna.
  In prezent se aduc produse agro-alimentare din afara ue pe firme fantoma care nu platesc nici un fel de impozite,si asta se intimpla de 25 de ani.
  Preturile la raft s-ar putea sa nu scada -ptr ca daca platesti toate taxele nu are cum sa scada-dar nu se va mai face concurenta neloiala celor corecti.
  Unele produse sunt ieftine doar datorita faptului ca sunt aduse prin contrabanda.
 • +1 (3 voturi)    
  banii (Marţi, 7 aprilie 2015, 21:36)

  doru001 [utilizator]

  se vor duce la cei care au putere pe piata, adica marile lanturi de magazine.
 • -1 (5 voturi)    
  Am convingerea ca daca pana in alegeri (Miercuri, 8 aprilie 2015, 7:32)

  deval [utilizator]

  iesim la ceva plimbari pe la guvern, psd&haita ne da impozite in loc sa ne ia !
 • 0 (2 voturi)    
  Dupa logica stramba a unor (Miercuri, 8 aprilie 2015, 9:52)

  xrogo [utilizator]

  de mai sus,o scadere a TVA-lui va duce la stagnarea preturilor,chiar la o crestere a lor,pai mai desteptilor,dupa logica voastra ar trebui sa crestem TVA-ul si consecinta fireasca a gandirii vostre economico-politice ar fi scaderea preturilor!!!
 • -1 (5 voturi)    
  nam (Miercuri, 8 aprilie 2015, 10:31)

  idealogul [anonim]

  Corect. Ponta este ciuma neagra. Reduce TVA-ul si creste salariile.
  Ii vrem inapoi pe Basescu si pe Udrea ca sa ne salveze, sa ne mantuiasaca de comunisti, sa creasca TVA si impozitele, sa taie pensiile si salariile cu minim 25%, sa mai imprumute cateva zeci de miliarde de la FMI si sa le doneze gratuit bancilor iar noi sa platim dobanzile, imi place ca el reprezentand poporul roman sa ii porcaiasca si ameninte non stop pe rusi in timp ce toate rudele sale incaseaza mormane de euro de la firmele rusesti etc. etc.
  Jos cu Ponta deoarece a luat masuri liberale in economie si culmea nesimtirii nu s-a bagat in justitie spre deosebire de Mesia Basescu care a numit personal peste 3000 de magistrati si a Guantanamizat Romania dupa cum a declarat cu mandrie.
  • -1 (1 vot)    
   Si acum vrea să vadă la față (Sâmbătă, 11 aprilie 2015, 12:26)

   ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   pe toți pe care i-a așezat în scaun, să le ceară socoteală, să îi amenințe așa cu îi este obiceiul, cu dosare și date compromițătoare, copiate și dosite odată cu plecarea de la palatul Cotroceni. Caracter de securist///, și cu asta am spus tot. P-ăsta l-am ales noi președinte de 2 ori.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by