Guvernul a adoptat miercuri o Hotarare care introduce anumite limite pentru substantele chimice utilizate in fabricarea jucariilor destinate copiilor mai mici de 36 de luni. Masura are scopul de a introduce conditii suplimentare de protectie a sanatatii copiilor, prin stipularea unor reguli mai stricte de utilizare, in fabricarea jucariilor, a unor substante chimice considerate nocive asupra sanatatii. Printre substantele a caror utilizare a fost limitate se afla si bisfenol A.

Astfel, a fost limitata cantitatea folosita la fabricarea jucariilor pentru patru substante chimice asupra carora unele studii si evaluari facute la nivel european au aratat faptul ca utilizate in concentratii mari, prezinta riscuri pentru sanatatea copiilor. Actul normativ transpune in legislatia nationala Directiva 2014/79/UE a Comisiei, Directiva 2014/81/UE a Comisiei si Directiva 2014/84/UE a Comisiei de modificare a Directivei nr. 2009/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 18 iunie 2009 privind siguranta jucariilor. Actul normativ a fost analizat in cadrul grupului de lucru de experti din Romania format din reprezentanti ai Ministerului Economiei, Comertului si Turismului, ai Asociatiei de Standardizare din Romania si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Substantele a caror utilizare a fost limitata pentru a asigura o protectie suplimentara a sanatatii copiilor:

  • TCEP (continut limita de 5 mg/kg) - fosfat de tris (2-cloretil):  Raportul Uniunii Europene de evaluare a riscurilor privind TCEP (European Union Risk Assessment on TCEP) arata ca aceasta substanta migreaza usor si atunci cand este ingerata duce la toxicitate in rinichi, ficat si creier, provocand deteriorarea sanatatii, prezentand riscul de a produce cancer. Raportul de evaluare a riscurilor arata, de asemenea, ca, incepand cu 2001, productia de TCEP in UE a incetat. Utilizarea sa in UE a scazut, aceasta substanta fiind inlocuita progresiv cu alte substante ignifuge. Cu toate acestea, prezenta acestei substante in jucarii nu poate fi exclusa deoarece intre jucariile disponibile pe piata UE sunt si cele importate, fiind fabricate in afara UE.
  • TCPP (continut limita de 5 mg/kg ) fosfat de tris(2-cloro-1-metiletil) si TDCP (continut limita de 5 mg/kg ) fosfat de tris[2-cloro- 1-(clormetil)etil] : aceste substante sunt inlocuitori ai TCEP, care au aceleasi proprietati fizico-chimice. Urmare a analizelor facute la nivel european, s-a ajuns la concluzia ca este necesara limitarea folosirii acestor substante in procesul de fabricare a jucariilor, avand in vedere riscurile asupra sanatatii.
  • Bisfenol A (continut limita de 0,1 mg/l):  Aceasta substanta a fost amplu evaluata in 2003 si in 2008, in temeiul Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului.   Ultimul raport de evaluare a riscurilor - "Updated European Union risk assessment Report 4,4  -isopropylidenediphenol (bisphenol-A)" a constatat, printre altele, faptul ca substanta bisfenol A are o actiune de modulare a activitatii endocrine intr-o serie de teste de screening in vitro si in vivo, si a concluzionat ca erau necesare cercetari suplimentare pentru a solutiona incertitudinile privind potentialul substantei bisfenol A de a produce efecte adverse asupra dezvoltarii, la doze mici. Cu toate acestea, un nivel inalt de protectie a copiilor impotriva riscurilor cauzate de substantele chimice din jucarii, in functie de nevoile speciale ale copiilor,  justifica incorporarea limitei de migrare de 0,1 mg/l pentru bisfenol A in Directiva 2009/48/CE. Aceasta limita este preluata si in legislatia nationala prin adoptarea acestui act normativ. Efectele substantei bisfenol A se afla in curs de evaluare in cadrul forurilor stiintifice, inclusiv al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara. 

De asemenea, actul normativ stabileste ca o alta substanta, nichelul, poate fi utilizata doar in jucarii si componente ale jucariilor confectionate din otel inoxidabil, precum si in componente ale jucariilor destinate a fi conductoare de curent electric.