Fondul de investitii Mubadala Development, controlat de emiratul arab Abu Dhabi, a preluat 8,1% din actiunile companiei americane Advanced Micro Devices (AMD), al doilea mare producator de procesoare la nivel mondial, potrivit Reuters.

Waleed al-Mokarrab al-Muhairi, directorul executiv al Mubadala Development, a confirmat preluarea acestei participatii, insa nu a precizat valoarea tranzactiei. Purtatorul de cuvant al AMD a refuzat sa comenteze aceasta informatie.

AMD a informat joi Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare din Statele Unite ca intentioneaza sa vanda actiuni in valoare de 700 milioane de dolari, fondurile urmand a fi utilizate pentru cheltuielile generale ale companiei.

Potrivit calculelor analistilor Reuters, 8,1% din actiunile AMD valoreaza peste 550 milioane de dolari. Financial Times scrie in editia sa de vineri, citand surse apropiate situatiei, ca fondul arab de investitii va plati 700 de milioane de dolari pentru participatia la Advanced Micro Devices.

Jurnalistii Reuters mai noteaza ca gigantul american are nevoie de aceasta investitie, dupa ce luna trecuta a raportat pierderi financiare pentru al patrulea trimestru consecutiv, alimentate de concurenta cu Intel, cel mai mare producator de procesoare din lume.

AMD se confrunta cu probleme financiare de la preluarea companiei canadiene de procesoare grafice ATI, pentru 5,4 miliarde de dolari.

Reuters mai noteaza ca aceasta tranzactie ar putea intra in atentia Comitetului pentru Investitii Straine al SUA, care valideaza achizitiile facute de investitorii straini, mai ales in cadrul companiilor tehnologice si de aparare, pe motive de securitate nationala.