In conditiile in care sanctiunile occidentale impotriva Rusiei afecteaza perspectivele de afaceri in aceasta tara, investitori precum Inditex SA, Hennes & Mauritz AB sau Debenhams Plc cauta alternative est-europene pe care sa isi vanda produsele, inclusiv Romania, scrie Bloomberg.

Cererea in cea mai mare tara balcanica este in crestere, dupa ce premierul Victor Ponta a inlocuit austeritatea fiscala cu reduceri de impozite, noteaza Bloomberg, fara a preciza despre ce reduceri de taxe este vorba.

Vanzarile cu amanuntul au scazut in Rusia cu 8,7% in martie, comparativ cu un an in urma, cea mai mare scadere din 2009. In schimb, vanzarile cu amanuntul au crescut cu 3,5% in februarie, comparativ cu un an in urma, dupa ce au crescut cu 6,4% in 2014.

"In Rusia, o serie de retaileri incearca sa plece din cauza conditiilor dure de pe piata, astfel incat incearca sa se extinda in Romania, ca o alternativa de crestere", spune Walter Wolfler, seful diviziei de retail pentru Europa de est a CB Richard Ellis Inc. "Multi alti retaileri vor sa intre pe piata din Romania".

Reducerea puterii de cumpararea si volatilitatea rublei determina si oamenii de afaceri rusi sa caute oportunitati in Romania.

Un supermarket rusesc, Berezka, a deschis trei unitati in Bucuresti in intentioneaza sa ajunga la cinci pana la finele anului, dupa cum scrie Ziarul Financiar, preluat de Bloomberg.

Produsul Intern Brut al Romaniei ar putea ajunge la 70% din nivelul european in 2020, fata de 54% in prezent, potrivit ministerului roman de Finante.

Cel putin patru noi mall-uri se vor deschide in acest an.

"Consumul privat inlocuieste rolul de motor al exporturilor" in cresterea economica, spune Ciprian Dascalu, economist sef la ING Romania.

Retailerul britanic Debenhams a revenit in 16 martie la Bucuresti, la doi ani dupa ce franchiza sa isi inchisese portile in aceeasi locatie, si intentioneaza sa deschida doua noi magazine pe an pana in 2020.

"Este momentul potrivit pentru a incepe dezvoltarea", spune Chris Harper, directorul de vanzari al MRPI, care detine franchiza locala Debenhams.