Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege in vederea alocarii Ministerul Transporturilor a sumei de 188,5 milioane de lei. Banii provin din sumele obtinute in urma scoaterii la licitatie prin platforma comuna a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera si ar urma sa fie utilizati pentru finantarea, in 2015, a doua proiecte de investitii ale Metrorex. Proiectul de lege urmeaza sa fie transmis Parlamentului.

Cele doua proiecte:

  • "Magistrala IV - Metrou" - proiect pentru care se aloca 150 de milioane de lei;
  • "Legatura retelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda-Otopeni"- proiect pentru care se aloca 38,525 milioane de lei

Decizia luata miercuri de Guvern ar permite continuarea lucrarilor de constructie la "Magistrala IV - Metrou". Acest proiect nu primise finantare pentru lucrari in anul 2015 si, din acest motiv, lucrarile de constructie au fost oprite, sustine Guvernul. De asemenea, va face posibila continuarea proiectarii si lansarea lucrarilor la proiectul "Legatura retelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda-Otopeni", cu termen de punere in functiune in anul 2020-cerinta impusa de UEFA.

Punerea in functiune a celor doua obiective de investitii va avea efecte pozitive din punct de vedere economic, social si de protectie a mediului. Potrivit studiului de fezabilitate, punerea in functiune a "Magistralei IV - Metrou" va reduce traficul cu autoturismul personal cu circa 2%, aproximativ 822.000 de vehicule anual. In cazul proiectului "Legatura retelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda-Otopeni", studiul de fezabilitate arata ca punerea sa in functiune ar conduce la reducerea traficului cu autoturismul personal cu peste 4 milioane de vehicule anual.

Proiectul de lege completeaza OUG 115/2011 privind stabilirea cadrului institutional si autorizarea guvernului, prin Ministerul Finantelor Publice, de a scoate la licitatie certificatele de emisii de gaze cu efect de sera atribuite Romaniei la nivelul Uniunii Europene.