Circa 99.000 de turisti si-au petrecut minivacanta de 1 Mai in statiunile din tara, unde au cheltuit aproximativ 12,5 milioane de euro, anunta Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). Numarul persoanelor care s-au cazat in hoteluri si pensiuni din Romania a crescut cu 9% fata de 2014.

Din suma totala cheltuita in aceasta minivacanta, peste 20 milioane de lei au fost cheltuiti pe cazare, potrivit sursei citate, in timp ce estimarile pentru cheltuielile cu mancarea si distractia sunt de aproximativ 35 milioane de lei.

In ceea ce priveste destinatiile interne alese de turistii romani, topul este condus de turismul rural, peste 40.000 de romani cazandu-se in pensiuni si hoteluri in mediul rural.

Numarul celor care au petrecut minivacanta intr-o statiune de la malul marii a fost cu putin mai mare decat in 2014, ajungand la 25.000 de persoane. Cu un grad de ocupare de aproximativ 90%,din totalul locurilor pregatite, Mamaia a ramas statiunea de la mare preferata de romani. Din 15.234 de locuri puse la dispozitie, peste 14.000 de locuri au fost vandute in aceasta perioada. Cele mai solicitate structuri de cazare au fost hotelurile de 3 si 4 stele. In acest an, de 1 Mai, pe litoral au fost puse la dispozitia turistilor aproximativ 35.000 de locuri de cazare in structurile clasificate, din totalul de 83.941.

In comparatie cu nordul litoralului, in structurile de cazare din sud gradul de ocupare a fost cu mult mai scazut, aproximativ 10%, iar in multe dintre unitatile clasificate deschise in aceasta perioada nu a existat cerere de cazare. Un numar mai mare de turisti au ajuns in unitatile dotate cu baze de tratament.

Cei mai multi turisti care si-au petrecut minivacanta de 1 mai la malul marii au fost tineri. Acestia au preferat Mamaia datorita posibilititatilor variate de distractie, iar cluburile si barurile au fost principalele atractii. Alaturi de Mamaia, si statiunea Vama Veche s-a aflat in preferintele tinerilor.

21.000 de romani si-au rezervat o vacanta intr-unul din hotelurile din statiunile montane, unde au cheltuit doar pe cazare aproximativ 3,4 milioane de lei in sejurul de 2-3 zile. Statiunile balneare au fost si ele solicitate in aceasta perioada. Astfel, 12.000 de romani au ales sa-si faca vacanta la bai, unde au putut beneficia de programe speciale de tratament si relaxare. Mult mai putini romani s-au orientat spre Delta Dunarii, circa 1.000 de persoane.