Cadera dolarului si aprecierea euro aduce prejudicii majore grupului aerospatial franco-german EADS si ameninta, in special, supravietuirea producatorului Airbus (companie controlata de EADS), in conditiile in care majoritatea comenzilor sunt in moneda americana.

Presa franceza scrie ca avertismentul a fost lansat de conducerea companiei dupa ce dolarul a atins joi un nivel minim record in raport cu euro, fiind cotat la 1,4873 unitati fata de moneda europeana. Si se pare ca deprecierea continua, vineri dimineata pe pietele asiatice rata de schimb fiind de 1,4875 dolari pentru un euro.

Atat directorul general al Airbus, Tom Enders cat si presedintele EADS, Louis Gallois au spus ca deprecierea dolarului a depasit orice limita, trecand de pragul critic. Ei fac apel la autoritatile europene sa actioneze pentru ca aceasta tendinta sa se opreasca.

Tom Enders se asteapta la pierderi considerabile determinate de cursul de schimb, si spune ca, in urmatoarele saptamani, Airbus ar putea lua masuri radicale.

De altfel reducerea dependentei fata de dolar este unul din obiectivele strategice ale grupului EADS in urmatorii 10 ani. In plus grupul aeronautic vrea sa reduca ponderea Airbus in cadrul afacerilor sale (care in prezent este de 68 la suta) si ar urma sa se concentreze mai mult pe activitati in domeniul apararii si al serviciilor.

Airbus a anuntat deja desfiintarea a 10.000 de locuri de munca, dar se spera ca vizita presedintelui francez, Nicolas Sarkozy in China, ce incepe duminica, sa aduca o raza de speranta pentru companie. Sarcozy este insotit de presedintele EADS, Louis Gallois si se ateapta sa fie vandute peste o suta de avioane Airbus.