Asociatia supermarketurilor spune ca, sub motivul sprijinirii producatorilor locali, se promoveaza proiecte de lege fara legatura cu o economie libera, menite sa deturneze consumul catre proprietarii de piete unde comertul este in proportie covarsitoare nefiscalizat.

“Cea mai mare surpriza sau, mai bine zis, stupefactie ne-a fost provocata de usurinta cu care, sub pretextul sprijinului acordat producatorilor locali, s-au promovat concepte si initiative care nu numai ca nu au nimic de-a face cu existenta unei piete libere si concurentiale, dar in subsidiar urmaresc sa deturneze o parte a consumului catre proprietarii pietelor unde cvasi-totalitatea operatiunilor comerciale este nefiscalizata”, se scrie intr-un comunicat de presa al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).

Asociatia arata ca nimic insa nu opreste consumatorul sa se indrepte, daca doreste, catre pietele agro-alimentare sau micii comercianti.

"Din aceasta perspectiva apare cu atat mai deplasata si mai nejustificata dorinta unora de a inchide supermarketurile duminica si in timpul sarbatorilor legale”, scrie sursa citata.

Asociatia spune si ca o astfel de masura ar face ca multi producatori si procesatori care lucreaza cu supermarketurile sa isi vada puse in pericol afacerile deoarece comenzile se vor reduce ca urmare a scaderii consumului si a perisabilitatii de peste week-end.

AMRCR aminteste si ca acuzatiile de crestere artificiala a preturilor in perioada premergatoare cresterii TVA nu au fost confirmate de nicio institutie abilitata in acest sens: "Dimpotriva, Institutul National de Statistica a dat publicitatii, recent, indicele preturilor, potrivit caruia majoritatea preturilor au scazut in ultimele luni”. "

In pofida acestor elemente a devenit evident in ultima perioada ca exista un plan al grupurilor de interese deranjate de lupta Guvernului impotriva evaziunii fiscale prin care se incearca demonizarea supermarketurilor si portretizarea acestora in „tapi ispasitori" pentru diverse pretinse probleme cu care s-ar putea confrunta diferite sectoare din agricultura romaneasca”, se mai scrie in comunicat.