Guvernul a aprobat printr-o hotararea asigurarea fondurilor necesare pentru aplicarea, in cursul acestui an, a unor masuri de protectie sociala destinate salariatilor care au fost disponibilizati la sfarsitul anului 2013 de la Compania Nationala Posta Romana S.A. Astfel, va fi alocata suma 23,2 milioane de lei din bugetul asigurarilor pentru somaj pe anul 2015 pentru plata venitului lunar de completare persoanelor disponibilizate de la C.N. Posta Romana S.A.

Acest venit lunar de completare se adauga indemnizatiei de somaj si se acorda in baza OUG 36/2013 privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor masuri de protectie sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza planurilor de disponibilizare.

Conform OUG 36/2013, venitul de completare se acorda lunar, pe perioade stabilite diferentiat in functie de vechimea in munca, respectiv:

  • pentru 12 luni pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 ani pana la 10 ani,
  • pentru 20 de luni pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 ani si pana la 15 ani,
  • pentru 22 de luni pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 ani si pana la 25 ani,
  • pentru 24 de luni pentru salariatii care au o vechime in munca de cel putin 25 de ani.

Conform acestor prevederi, persoanele disponibilizate de la C.N. Posta Romana S.A incepand cu septembrie 2013 au avut dreptul la venitul lunar de completare pe o perioada de maximum 24 de luni, in functie de vechimea in munca, incepand cu finalul anului 2013.

Conform Planului de Disponibilizare aprobat de conducerea C.N. Posta Romana S.A., in perioada septembrie-noiembrie 2013 au fost disponibilizate 3650 de persoane. Obiectivele principale ale restructurarii au vizat reducerea pierderilor din exploatare, obtinerea unei competivitati reale in conditiile unui piete libere, atenuarea impactului social, eficientizarea actului managerial, utilizarea mai buna a potentialului uman si tehnic existent, diminuarea cheltuielilor financiare.