Irlandezii de la Petroceltic International Plc au anuntat ca si-a vandut operatiunile din Romania catre GVC Investment BV, in conditiile in care compania iese din asocierile de explorare cu risc ridicat, informeaza Reuters.

Petroceltic, care s-a retras din Kurdistanul irakian in martie, a precizat ca sucursala din Romania cumparase detinerile partenerilor sai locali, Sterling Resources Ltd si Beach Energy Ltd, inainte de a le vinde catre GVC.

Detaliile financiare ale tranzactiei nu au fost dezvaluite.

Compania Petroceltic explora perimetrele Est-Cobalcescu si Muridava.

Sonda Cobalcescu sud-1 vizeaza doua straturi geologice care, potrivit estimarilor companiei, ar putea contine rezerve de pana la 11,5 mld. m3.

Cea de a doua sonda, Muridava-1 vizeaza straturi care ar putea contine pana la 4,8 mld. m3. Concesiunea de la Muridava include si descoperirea neexploatata Olimpiskaya.

Sterling Resources a anuntat in martie ca iese din Romania si isi vinde operatiunile pentru 42,5 mil. dolari.Intreaga sa afacere locala va fi preluata de americanii de la Carlyle International Energy Partners (CIEP), afiliata a grupului The Carlyle.

Sterling a fost in centrul unui scandal major in politica Romaniei cand a primit drepturile de exploatare pentru perimetrele Pelican si Midia dupa ce Romania castigase la Haga procesul cu Ucraina privind impartirea platoului continental al Marii Negre.

Vanzarea include licentele pentru blocurile 13 Pelican, 15 Midia, 25 Luceafarul si 27 Muridava si este de asteptat sa fie finalizata spre sfarsitul trimestrului II din 2015.