Mihail Prohorov vinde grupului Rusal, condus de Oleg Deripaska, pachetul sau de actiuni detinut la combinatul Norilski Nikel. In schimb, omul de afaceri primeste 11% din Rusal si minim 11 miliarde de dolari. Tranzactia deschide calea crearii in Rusia a unui holding global miniero-metalurgic, cu o cifra de capital de 90 miliarde dolari.

De asemenea, Prohorov va intra in consiliul director al Rusal. Afacerea va putea fi dusa la bun sfarsit daca fostul partener al lui Prohorov, Vladimir Potanin, nu va lansa o ofera pentru cumpararea a 25% din actiunile combinatului din Norilski.

Aceasta fuziune „corespunde actualei politici de stat”, a comentat Potanin, dand de inteles ca tranzactia a fost aprobata de autoritati. Deripaska trebuie sa-i dea lui Prohorov, pe langa cele 11% de actiuni, minim 11-12 miliarde de dolari.

Rusal a primit deja garantii din partea ABN Amro, BNP Paribas, Credit Suisse si Merrill Lynch privind acordarea de credit. In cazul finalizarii, afacerea va conduce practic la fuziunea celor doua companii. Top-managerii Oneksim si Rusal au declarat ca „e vorba de aparitia unei corporatii miniero-metalurgice si energetice diversificate”, un lider mondial pe piata de aluminiu, nichel, cupru, platina si paladiu.