Un fost angajat al concernului energetic OMV critica vehement practicile acestuia prin care s-ar pierde locuri de munca ale austriecilor, in favoarea romanilor. Firma ar distruge "sistematic locuri de munca ale angajatilor austrieci din firmele partenere ale OMV", a declarat el publicatiei Niederosterreichischen Nachrichten (NON). Acestia ar fi inlocuiti cu romani, adusi pentru sase luni "sub paravanul unui training intern".

Fostul angajat al OMV da exemplul firmei KWD (Koller Workover & Drilling), care are 40 de angajati mai ales din zona si care repara, de multi ani, utilaje de foraj petrolier si de gaz pentru OMV. "Acum insa firma trebuie sa inchida si oamenii ajuns pe strada", caci la Gansernorf sunt adusi, pentru efectuarea reparatiilor, romani.

Acestia ar avea contracte pe cate sase luni, caci pentru astfel de contracte impozitele se platesc in Romania. Dupa sase luni, ei se intorc in tara si sunt inlocuiti cu alti muncitori romani, a precizat pensionarul pentru publicatia austriaca.

OMV-ul insa isi apara politica de austeritate in firma, argumentand cu contextul economic dificil si caderea masiva a pretului la petrol. Concernul mai precizeaza ca nu este vorba de "forta de munca ieftina din Romania", angajata special in acest scop.

E vorba de "angajati cu vechime ai firmei-fiice a OMV, Petrom", a precizat marti purtatorul sau de cuvant, Johannes Vetter, pentru agentia de presa austriaca APA. Pe moment, la OMV Austria Exploration & Production GmbH din Ganserndorf ( Niederosterreich) s-ar afla 20 de angajati ai Petrom in scop de perfectionare profesionala, iar in curand vor ramane doar zece.

Activitatea reducandu-se la punctul de lucru numit al OMV, si participarea romaneasca la activitatile de reparatii si intretinere va scadea. In contra-argumentul sau, reprezentantul OMV se mai refera si la o reciprocitate: faptul ca nu doar romanii scoliti temporar la Ganserndorf platesc impozite in Romania, ci si multi dintre austriecii care lucreaza in Romania pentru concern, isi platesc impozitele in Austria.