​Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat castig de cauza Consiliului Concurentei in inca doua procese, dupa ce l-a castigat pe cel cu Mol Romania. Asfel, joi, Consiliul Concurentei a castigat procesele cu ENI Romania si Rompetrol, fiind confirmata astfel incalcarea legii concurentei de catre cele doua companii prin participarea la o intelegere de tip cartel, alaturi de alte companii active pe piata carburantilor. Ceea ce au reusit totusi sa obtina cele doua companii in instanta a fost reducerea cuantumului amenzilor: de la 2,6% la 2% din cifra de afaceri in ambele cazuri.

  • UPDATE "Instanța a redus amenzile aplicate de Consiliul Concurenței de la 159,5 milioane lei la 122,7 milioane lei pentru Rompetrol şi de la 11,1 milioane lei la 8,6 milioane lei pentru Eni România", informeaza Consiliul Concurentei printr-un comunicat de presa.

Reamintim ca saptamana trecuta, Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat irevocabil incalcarea legii concurentei de catre compania Mol Romania prin participarea la o intelegere de tip cartel, alaturi de alte companii active pe piata carburantilor. Si in cazul Mol Romania, instanta a redus amenda aplicata de Consiliul Concurentei, in cazul acesti companii de la 80,2 milioane de lei la 64,2 milioane lei.

La sfarsitul anului 2011, Consiliul Concurentei a sanctionat sase companii petroliere cu amenda de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale. In urma investigatiei, autoritatea de concurenta a constatat ca cele sase companii au incalcat atat Legea Concurentei, cat si Tratatul de Functionare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium:

SC OMV Petrom SA (la data incalcarii legii opera benzinariile Petrom si Petrom V) -366,5 milioane de lei

SC OMV Petrom Marketing srl (la data incalcarii legii opera benzinariile OMV) -137,2 milioane de lei,

SC Rompetrol Downstream SRL- 159,5 milioane de lei

SC Lukoil Romania SRL- 136,8 milioane de lei,

SC Mol Romania Petroleum Products SRL- 80,2 milioane de lei si

SC ENI Romania SRL - 11,1 milioane de lei.

Amenzile au fost executate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).